Regimul amortizarii pe perioada suspendarii activitatii. Studiu de caz - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Regimul amortizarii pe perioada suspendarii activitatii. Studiu de caz

Situatii financiare pe 2019. Care sunt formularele editabile privind actele care trebuie atasate la bilantul contabil?

Regimul amortizarii pe perioada suspendarii activitatii, in contextul pandemiei de coronavirus, este tema studiului de caz prezentat in randurile urmatoare. 
 
Luam drept exemplu cazul unei societati care aplica standardele Internationale de Raportare Financiara IFRS si are ca obiect de activitate producerea de benzi de transport. Angajatii se afla in somaj tehnic in perioada 01 aprilie - 15 mai 2020, exceptie facand paza si pompierii.
 
Expertul nostru ne va lamuri in continuare care este regimul amortizarii pe perioada suspendarii activitatii. De asemenea, este importand de aflat daca pentru aceasta perioda se calculeza fondul pentru incadrarea persoanelor cu handicap conform Legii 448/2006.
 
 

Regimul amortizarii pe perioada suspendarii activitatii: raspunsul specialistului

 
 
Prevederile ART. 28 - Amortizarea fiscala din Codul fiscal sunt incidente spetei prezentate.
 
Astfel :
 
(1) Cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii mijloacelor fixe amortizabile, precum si investitiile efectuate la acestea se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor prezentului articol.
 
La art 28 alin.12 lit.k) :
 
In cazul in care mijloacele fixe amortizabile sunt trecute in regim de conservare, in functie de politica contabila adoptata, valoarea fiscala ramasa neamortizata la momentul trecerii in conservare se recupereaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare iesirii din conservare a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.
 
In concluzie, din punct de vedere contabil - in cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, in functie de politica contabila adoptata, entitatea inregistreaza in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata.
 
Din punct de vedere fiscal insa, in cazul in care mijloacele fixe amortizabile sunt trecute in regim de conservare, in functie de politica contabila adoptata, valoarea fiscala ramasa neamortizata la momentul trecerii in conservare se recupereaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare iesirii din conservare a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.
 
In cazul prezentat, amortizarea fiscala va fi recuperata incepand cu luna iunie 2020.
 
Referitor la Legea 448/2006:
 
Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
 
Numarul persoanelor cu handicap care trebuie incadrate sau pentru care se datoreaza contributia se calculeaza in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 590/2008 privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea art. 78 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
 
Potrivit acestuia, numarul de angajati care se ia in calcul este numarul mediu de angajati din luna.
 
Numarul mediu lunar de salariati din fiecare luna se determina ca medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva, inclusiv zilele de repaus saptamanal, zilele de sarbatori legale si alte zile in care, potrivit dispozitiilor legale, nu se lucreaza, impartita la numarul total de zile calendaristice.
 
In efectivele zilnice nu vor fi inclusi salariatii aflati in concediu fara plata, cei aflati in greva, cei detasati la lucru in strainatate si nici cei ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate. Pentru fiecare zi de repaus saptamanal sau de sarbatoare legala se vor lua in calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta, cu exceptia persoanelor al caror contract individual de munca a incetat in acea zi.
 
Asadar, nu se iau in calcul salariatii cu contracte suspendate pe  perioada de inactivitate economica.

 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil. 
 Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Conta - www.conta.ro
Data: 2020-05-04
Vizualizari: 8482


  Alte ContaArticole
postat la: 2022-05-26
In prezent exista multa incertitudine cu privire la ceea ce se intampla pe piata. Comportamentul clientilor s-a schimbat atat de repede, incat este imposibil sa stii ce urmeaza. In business, acest lucru face dificila luarea deciziilor, deoarece nu exista foarte multe date care sa ne ghideze in adoptarea lor. In astfel de momente, intr-un mediu cu risc ridicat, miza mare si multa nesiguranta, rolul tau de lider este unul foarte important. Dezvoltarea afacerii depinde de tine, asa ca iata ce poti face pentru a avea mai multe sanse de a-ti creste afacerea in astfel de vremuri: Citeste mai mult ...
postat la: 2022-05-25
ANAF a anuntat cum au decurs actiunilor de control facute recent de Antifrauda la distribuitorii de legume si fructe, dar si la balastiere.  Citeste mai mult ...
postat la: 2022-05-23
AJFP Teleorman informeaza contribuabilii ca miercuri, 25 mai 2022, este termenul de depunere a zece declaratii fiscale printre care se afla si Declaratia unica si Formularul 230. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2022. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services