search

Regimul special pentru bunurile second-hand: 4 aspecte importante de retinut

O societate care achizitioneaza autovehicule second-hand din Romania si din Uniunea Europeana de la persoane fizice (fara TVA) si societati (cu TVA la marja) poate aplica regimul special de TVA la revanzarea acestor autovehicule, atat catre alte societati comerciale, cat si catre persoane fizice, cu respectarea anumitor conditii, pe care le vom detalia mai jos.

Intrebare: "Societate care se ocupa cu comertul de autovehicole second hand achizitioneaza din Romania si UE autovehicole folosite de la persoane fizice (fara tva) si societati (cu tva la marja). Daca societatea achizitioneaza din Romania autovehicole second hand cu tva la marja si de la persoane fizice fara tva, le poate revinde cu tva la marja la alte societati comerciale si persoane fizice?"

1. Regimul special pentru bunurile second-hand

Regimul special de TVA se aplica pentru livrarile de bunuri second-hand atunci cand acestea sunt achizitionate din Romania sau din alt stat membru al UE de la urmatoarele categorii de furnizori:
a) Persoane neimpozabile de exemplu, persoane fizice.
b) Persoane impozabile, dar care efectueaza livrari scutite de TVA conform art. 292 alin. (2) lit. g) din Codul Fiscal (de exemplu, livrari de bunuri utilizate in activitati scutite de TVA, fara drept de deducere).
c) Intreprinderi mici in masura in care achizitia se refera la bunuri de capital utilizate drept active corporale fixe.
d) Persoane impozabile revanzatoare daca acestea aplica la randul lor regimul special.

2. Obligatii specifice pentru revanzarea cu regim special TVA:

- Baza de impozitare in cazul regimului special este marja de profit (diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare), din care se scade TVA aferenta marjei.
- TVA colectata pentru fiecare livrare se calculeaza prin aplicarea procedeului sutei marite asupra marjei de profit (19/119).
- Lipsa dreptului de deducere: Societatea nu are dreptul de a deduce TVA aferenta achizitiilor pentru care aplica regimul special (art. 312 alin. 6 din Codul Fiscal).
- TVA nu se mentioneaza distinct in facturi: Conform art. 312 alin. 12 din Codul Fiscal, TVA aferenta livrarilor de bunuri supuse regimului special nu trebuie inscrisa in mod distinct pe factura.
Societatea trebuie sa tina o evidenta clara a operatiunilor supuse regimului special si sa stabileasca TVA colectata pentru fiecare perioada fiscala (art. 312 alin. 13 din Codul Fiscal).

3. Aplicabilitatea regimului special la revanzarea catre societati comerciale si persoane fizice:

Societatea poate revinde autovehiculele achizitionate atat catre alte societati comerciale, cat si catre persoane fizice, aplicand regimul special de TVA la marja, indiferent de categoria cumparatorului.

4. Limitari ale regimului special:

Regimul special nu se aplica in cazul in care societatea achizitioneaza bunuri care fac obiectul taxarii inverse in Romania (de exemplu, achizitii intracomunitare taxabile in Romania). De asemenea, nu se aplica pentru livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi.

Concluzie

Da, societatea poate aplica regimul special de TVA la revanzarea autovehiculelor second-hand, atat catre societati comerciale, cat si catre persoane fizice, daca respecta conditiile impuse de Codul Fiscal pentru regimul special. TVA se aplica doar asupra marjei de profit, iar societatea nu are dreptul sa deduca TVA-ul aferent achizitiilor pentru care aplica acest regim. In situatia in care marja profitului este negativa persoana impozabila nu colecteaza TVA.
 
Important!
Daca mentiunea de pe factura cu privire la aplicarea regimului special (Ex : regimul marjei - bunuri second hand ) lipseste, cumparatorul din Romania ar putea sa considere ca a realizat o AIC de bunuri a caror livrare intracomunitara a fost scutita in acel stat membru, pentru care se datoreaza TVA in Romania. In acest caz persoana impozabila revanzatoare nu va putea aplica regimul special pentru bunuri second-hand.

Temei legal

Legea 227/2015 privind Codul fiscal
 
Art. 312. - Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati
 
(1) In sensul prezentului articol:
d) bunurile second-hand sunt bunurile mobile corporale care pot fi refolosite in starea in care se afla sau dupa efectuarea unor reparatii, altele decat operele de arta, obiectele de colectie sau antichitatile, pietrele pretioase si alte bunuri prevazute in normele metodologice;
e) persoana impozabila revanzatoare este persoana impozabila care, in cursul desfasurarii activitatii economice, achizitioneaza sau importa bunuri second-hand si/sau opere de arta, obiecte de colectie sau antichitati in scopul revanzarii, indiferent daca respectiva persoana impozabila actioneaza in nume propriu sau in numele altei persoane in cadrul unui contract de comision la cumparare sau vanzare;
g) marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare, in care:
1. pretul de vanzare constituie suma obtinuta de persoana impozabila revanzatoare de la cumparator sau de la un tert, inclusiv subventiile direct legate de aceasta tranzactie, impozitele, obligatiile de plata, taxele si alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport si asigurare, percepute de persoana impozabila revanzatoare cumparatorului, cu exceptia reducerilor de pret;
2. pretul de cumparare reprezinta tot ce constituie suma obtinuta, conform definitiei pretului de vanzare, de furnizor, de la persoana impozabila revanzatoare;
h) regimul special reprezinta reglementarile speciale prevazute de prezentul articol pentru taxarea livrarilor de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati la cota de marja a profitului.
(2) Persoana impozabila revanzatoare va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, altele decat operele de arta livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei, bunuri pe care le-a achizitionat din interiorul Uniunii Europene, de la unul dintre urmatorii furnizori:
a) o persoana neimpozabila;
b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. g);
c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.
(6) Persoana impozabila revanzatoare nu are dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunurile prevazute la alin. (2) si (3), in masura in care livrarea acestor bunuri se taxeaza in regim special.
(11) Regimul special nu se aplica pentru:
a) livrarile efectuate de o persoana impozabila revanzatoare pentru bunurile achizitionate in interiorul Uniunii Europene de la persoane care au beneficiat de scutire de taxa, conform art. 293 alin. (1) lit. a) si e) -h) si art. 294 alin. (1) lit. h) -n), la cumparare, la achizitia intracomunitara sau la importul de astfel de bunuri ori care au beneficiat de rambursarea taxei;
b) livrarea intracomunitara de catre o persoana impozabila revanzatoare de mijloace de transport noi scutite de taxa, conform art. 294 alin. (2) lit. b).
(12) Persoana impozabila revanzatoare nu are dreptul sa inscrie taxa aferenta livrarilor de bunuri supuse regimului special, in mod distinct, in facturile emise clientilor.
(13) In conditiile stabilite prin normele metodologice, persoana impozabila revanzatoare care aplica regimul special trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:
a) sa stabileasca taxa colectata in cadrul regimului special pentru fiecare perioada fiscala in care trebuie sa depuna decontul de taxa, conform art. 322 si 323;
b) sa tina evidenta operatiunilor pentru care se aplica regimul special.
(14) In conditiile stabilite prin normele metodologice, persoana impozabila revanzatoare care efectueaza atat operatiuni supuse regimului normal de taxa, cat si regimului special trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:
a) sa tina evidente separate pentru operatiunile supuse fiecarui regim;
b) sa stabileasca taxa colectata in cadrul regimului special pentru fiecare perioada fiscala in care trebuie sa depuna decontul de taxa, conform art. 322 si 323.
 
Norme de aplicare
 
SECTIUNEA a 3-aRegimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati
 
86.
(1) In sensul art. 312 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, bunurile second-hand includ orice obiecte vechi care mai pot fi utilizate "ca atare" sau in urma unor reparatii, cu exceptia bunurilor prevazute la alin. (2).
(4) In scopul aplicarii art. 312 alin. (13) si (14) din Codul fiscal:
a) baza de impozitare pentru fiecare livrare de bunuri supusa regimului special este diferenta dintre marja de profit realizata de persoana impozabila revanzatoare si valoarea taxei aferente marjei respective;
b) marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare al bunului supus regimului special;
c) pentru determinarea taxei colectate aferente fiecarei livrari, din marja profitului determinata conform lit. b) se calculeaza suma taxei colectate corespunzatoare fiecarei livrari prin aplicarea procedeului sutei marite. Taxa colectata intr-o perioada fiscala pentru bunurile supuse regimului special reprezinta suma taxelor pe valoarea adaugata aferente fiecarei livrari de bunuri efectuate in perioada respectiva.
(5) Persoana impozabila nu colecteaza TVA conform regimului special in situatia in care marja profitului, determinata conform alin. (4) lit. b), este negativa.


Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: unsplash.com

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1730844000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile