search

Repartizare dividende interimare. Este necesara constituirea rezervei legale?

Expertul nostru ne e explica in randurile de mai jos daca exista obligatie de constituire a rezervei legale in luna iunie, in situatia in care s-a hotarat repartizarea de dividende interimare din profitul lunii iunie si se depune bilant interimar la trimestrul II. 
 
Citeste in continuare ce prevede Legea societatilor nr. 31/1990 si cum intepreteaza expertul prevederile actului normativ. 
 

Repartizare dividende interimare - rezerva legala: raspunsul specialistului

In conformitate cu art. 67 alin. (2) din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale.
 
Potrivit art. 19 alin. (3indice1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.
 
Alin. (3) al aceluiasi articol prevede ca repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati.
 
Din textul de lege mai sus amintit practic se intelege ca si pentru profitul net interimar care urmeaza a fi distribuit asociatilor, calculul se face pe aceleasi principii ca si in cazul situatiilor financiare anuale, deci in opinia mea ar trebui calculata si rezerva legala astfel incat dividendele nete repartizate sa fie cat mai aproape de sumele reale astfel incat pe cat posibil la inchiderea exercitiului financiar sa nu rezulte diferente de restituit reprezentand dividende achitate in plus.
 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bajan Camelia - Expert contabil, expert judiciar, practician in insolventa. 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice