search

Romanii pot investi, din nou, in titlurile de stat Fidelis! Dobanzi mai mari pentru emisiunea in euro si o noua editie speciala pentru donatorii de sange

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Incepand de luni, 27 noiembrie, persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta peste 18 ani pot subscrie in titlurile de stat FIDELIS denominate in lei si in euro, prin intermediul bancilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana, B.R.D. – Groupe Société Générale si Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti.
 
Perioada de desfasurare a acestei editii este 27 noiembrie – 15 decembrie.
 
Este a patra editie a campaniei „Romania are sange de rocker, acum si de investitor” realizata impreuna cu Morning Glory, Rock FM, la care donatorii de sange primesc cea mai buna dobanda.
 
„Titlurile de stat au fost mereu atractive atat pentru investitorii la inceput de drum, cat si pentru cei experimentati, in functie de strategia lor si de apetitul de risc. Siguranta capitalului investit, faptul ca titlurile de stat sunt garantate integral de catre stat atat din punct de vedere al capitalului, cat si al dobanzii aferente, au facut romanii sa investeasca din 2020 pana acum peste 22 miliarde lei. Venim cu o noua editie ce ofera conditii avantajoase, atat pentru titlurile in lei, cat si pentru cele in euro. In plus, fapul ca donatorii de sange, eroii nostri nevazuti, vor beneficia de conditii speciale a devenit deja o traditie. Astfel, fiecare picatura de sange devine o moneda de solidaritate, iar titlurile de stat devin simboluri ale generozitatii colective” , a transmis ministrul Marcel Bolos.

Pe 29 noiembrie si 4 decembrie se poate dona in minister

Cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti, in sediul Ministerului Finantelor se va organiza o noua colecta mobila de sange, in zilele de 29 noiembrie si 4 decembrie. Cei interesati sunt asteptati la sediul institutiei din Bulevardul Libertatii nr.16, sa salveze pana la trei vieti.
 
Transa dedicata donatorilor de sange se va aplica pentru titlurile de stat emise in lei, cu scadenta la un an, avand o dobanda de 7,10%, mai mare cu 1% fata de transa uzuala de 1 an. De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scaderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Pot beneficia de conditiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donarii de sange incepand cu 1 ianuarie 2023.
 
Ne dorim ca si aceasta editie, prin transa dedicata donatorilor, sa contribuie concret la stimularea donarii de sange de catre persoanele fizice, alaturandu-ne demersurilor cu aceasta tema derulate la nivel national, local, dar si in mediul privat.
 
In afara de transa speciala, editia FIDELIS care debuteaza pe 27 noiembrie va contine si emisiunile uzuale, respectiv: titluri de stat in lei, cu scadente de 1 an si 3 ani si dobanzi anuale de 6,10% si respectiv 7,25%, si titluri de stat in euro, cu scadente de 1 an si 5 ani si dobanzi anuale de 4,00%, respectiv 5,50%.
 
Valoarea nominala a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea in lei si 100 de euro pentru emisiunea in euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
 

Poti retrage banii oricand, iar castigurile sunt neimpozabile

 
In procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de catre bancile intermediare, iar veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital sunt neimpozabile.
 
Detinatorii de titluri de stat FIDELIS lansate in cadrul emisiunilor anterioare ajunse la scadenta pot reinvesti disponibilitatile neridicate la scadenta, prin subscrierea in cadrul acestei noi emisiuni.
 
De asemenea, exista posibilitatea de a vinde titlurile inainte de scadenta, primind dobanda aferenta perioadei de detinere.
 
Informatii privind termenii si conditiile financiare aferente emisiunii in cadrul Programului FIDELIS pot fi consultate la sectiunea Datorie Publica si pe paginile institutiilor partenere (www.btcapitalpartners.ro; www.bcr.ro; www.brd.ro; www.alphabank.ro; www.bvb.ro - Programul FIDELIS).

Ce trebuie sa stii daca donezi sange

Pentru a putea dona sange trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii:
 
- sa ai varsta cuprinsa in intervalul 18-60 ani;
- sa fii cetatean roman sau (in cazul strainilor) sa ai rezidenta legala pe teritoriul Romaniei de minim 1 an si sa poti comunica minimal in limba romana;
- sa ai la tine un act de identitate valabil (C.I., pasaport, carnet de conducere, carnet militar);
- sa ai o stare generala fizica si psihica buna;
- sa ai greutatea >/= 50 kg;
- sa ai tensiunea arteriala sistolica intre 10 si 18 mmHg;
- sa nu fi suferit interventii chirurgicale in ultimele 6 luni;
- sa nu fii in evidenta cu diverse afectiuni in tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infectioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);
- sa nu ai predispozitie la sangerare prelungita in caz de leziuni;
- femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lauzie, de alaptare, in perioada menstruala sau la mai putin de 5 zile de la ultima zi a ciclului menstrual;
- rezultatele analizelor din sangele prelevat din deget, inainte de donare, sa fie in limitele acceptabile pentru donare (hemoglobina, glicemie, calciu, trombocite);
- vene vizibile, bine conturate. Locul punctiei sa nu aiba eczeme sau iritatii.

Alte beneficii pentru donatori:
 
- adeverinta pentru transport, redus cu 50% pe metrou si RATB;
- o zi libera, platita, de la munca, sau adeverinta pentru scoala/ facultate;
- bonuri de masa in valoare de 67 lei, valabile pana la sfarsitul anului;
- o data pe an donatorii pot face un set complet de analize de sange, gratuit, la Centrul de Transfuzie Sanguina (la minim 1 luna distanta fata de ultima donare).

Foto: pixabay.com
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice