search

Sa luam de la saraci si sa dam la primari. Simplu!

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute
O ultima ordonanta de guvern din acest an loveste paturile cele mai sarace ale Romaniei. Asistatii social, daca nu-si platesc taxele locale, nu-si mai primesc indemnizatia. De parca indemnizatiile de intretinere n-ar fi tocmai pentru ca oamenii aceia nu au venituri din care sa supravietuiasca, ei sunt amenintati acum sa contribuie fara intarziere la taxarea locala, care se poate mari de la anul cu 50%, altfel sunt condamnati la pieire. Dar sa vedem ce spune ordonnanta.

"Actul normativ prevede unele modalitati de penalizare pentru persoanele care primesc beneficii sociale si nu platesc taxele si impozitele locale, astfel incat sa fie implementate prevederile Legii asistentei sociale. Astfel, se suspenda pe o perioada de 5 luni beneficiul de asistenta sociala acelor persoane care nu isi vor achita taxele si impozitele locale", prevede decizia Guvernului.

Prin acest act normativ, persoanele care primesc beneficii sociale, precum indemnizatia de crestere a copilului, venitul minim garantat si alocatia pentru sustinerea familiei, vor ramane fara aceste drepturi pe o perioada de cinci luni daca nu isi achita taxele si impozitele locale. Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern mai stabileste ca alocatia de stat pentru copii, indemnizatia de crestere a copilului, venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei vor fi raportate la indicatorul social de referinta, care are valoarea de 500 lei.

Asadar, Guvernul a ajuns la concluzia ca nu poate gasi solutii mai bune decat suprataxarea, reducerea sau suspendarea indemnizatiilor pentru bolnavi, mame si saraci in asteptarea anului 2012. Pe fondul adancirii crizei, solutia guvernului roman pica teribil de prost si face inca o data dovada incompetentei, a lipsei de viziune si de solutii inteligente de relansare economica. Micimea unor astfel de masuri este cu atat mai evidenta cu cat romanii au putut sa inteleaga in aceasta perioada cam ce fac primarii cu banii colectati de la ei si cam cum arata modul de functionare al administratiei care le baga mana in buzunar.

Dupa cazul Apostu, premierul ar fi trebuit sa aiba macar o tresarire de constiinta cand semneaza acte normative prin care ingrasa cu orice pret bugetele locale: nu a strans cu usa ordonatorii de credite, este strigator la cer sa-i stranga cu usa pe "donatorii" de taxe. In Romania, administratiile locale s-au dovedit corupte pana in maduva oaselor, chiar si mana dreapta a premierului ni se arata manjita pana la cot. Iar acum vedem cum coruptia aceasta este alimentata in continuare de guvern impunand taxe mai mari si sanctiuni pentru o cat mai buna colectare. Dar masuri pentru o cat mai buna folosire, de ce nu vedem?

Guvernul Boc ar fi putut sa se salveze politic apasand si mai tare pe pedala anticorptiei in acest an electoral. Dar el face exact contrariul: ii apara la televizor pe suspectii de coruptie si le da mai mult de cheltuit, le furnizeaza resurse sporite.

Guvernul are o problema de credibilitate cand propune masuri noi si sporite sanctiuni fiscale in raport cu nivelul de coruptie la care s-a ajuns.

Apoi are o problema de logica. A aplicat politica austeritatii, iar austeritatea nu produce resurse la populatie pentru noi taxe. Este un nonsens.

Are si o problema de competenta, daca ne gandim la lipsa strategiilor de relansare economica.

Iar acum are si o problema morala: se atinge de dreptul mamelor si al copiilor (indemnizatia de crestere a copilului) care n-ar trebui sa fie sub nicio forma anexat sau conditionat altor chestiuni fiscale.

Nu ne ramane decat sa-i dorim in noul an mai multa intelepciune si inspiratie.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice