search
conta.ro cauta meniu
search

SAF-T pentru stocuri: Aspecte importante si 2 studii de caz

O.P.A.N.A.F. nr. 1.783/2021 cu modificarile si completarile ulterioare,stabileste natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere sidata/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate satransmita fisierul standard de control fiscal.

Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T

Fisierul standard de control fiscal (SAF-T) este un fisier in format electronic, de tip XML, ce contine date extrase automat din sistemele informatice ale contribuabililor/platitorilor, exportate si stocate intr-un format standardizat.
Se transmite de catre contribuabili/platitori prin intermediul Declaratiei informative privind fisierul standard de control fiscal - D406.
 
Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, termenul-limita de transmitere fiind:
 
- ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile „Stocuri” si „Active”;
 
- la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii „Active”;
 
- la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii „Stocuri”.

Informatiile privind „stocurile de produse” si „productia in curs” sunt transmise pe baza unei solicitari specifice din partea organelor fiscale centrale. In functie de perioada pentru care se solicita furnizarea informatiilor privind stocurile prin fisierul standard de control fiscal (SAF-T), contribuabilii furnizeaza una sau mai multe declaratii informative cuprinzand subsectiunile din fisierul SAF-T relevante pentru „Stocuri”, separate pentru fiecare dintre lunile/trimestrele calendaristice cuprinse in perioada pentru care a fost trimisa solicitarea din partea organelor fiscale centrale.
 
Astfel, la cererea ANAF, companiile vor fi obligate sa transmita un raport cu privire la stocuri (in format electronic), care va contine informatii detaliate precum: ID-ul depozitului unde se gasesc bunurile, codul de identificare al produsului, detalii despre proprietarul stocurilor (relevant in cazul stocurilor aflate in custodie), codul de incadrare tarifara (codul NC), detalii privind cantitatea la inceput si la final de perioada de raportare, valoarea stocului la inceput si la final de perioada de raportare etc.

De asemenea, autoritatile solicita si raportarea unor informatii detaliate privind miscarile de stocuri, precum numarul total de miscari in perioada selectata, total cantitate primita, total cantitate iesita, referinta unica a fiecarei miscari de bunuri si data fiecarei miscari de bunuri, data postarii fiecarei miscari de bunuri, tipul miscarii de bunuri (conform nomenclatorului Codificare miscari de produse in stocuri), document de referinta, detalii la nivel de linie per tip de miscare etc.
 
Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, depunerea acestei declaratii devine obligatorie si pentru contribuabilii mici.

Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi! Cartea Verde a Contabilitatii va arata intotdeauna, cu promptitudine, cum trebuie abordata si rezolvata fiecare sarcina din activitatea dvs. profesionala.

Generare SAF-T pentru stocuri - Studiu de caz

Intrebare: "Avem trei firme cu urmatoarele situatii:
 
Achizitie marfuri pe comanda si vanzare; nu raman stocuri mai mult de o luna.
Achizitie materiale pentru montaj termopane; nu raman stocuri, acestea se descarca prin bon de consum.
Achizitie materiale; acestea se descarca conform inventarului lunar, pe consum valoric, iar marfurile prin metoda K.
 
Va rugam sa ne spuneti cum sa procedam pentru codificare, in vederea depunerii declaratiei SAF-T/D406."
 
Raspuns:
 
1. achizitie marfuri pe comanda si vanzare, nu raman stocuri mai mult de o luna
 
In acest caz, oricum trebuie sa generati NIR si Bon de consum.Materialele trec prin gestiunea societatii, cineva le receptioneaza si ulterior se elibereaza din magazie pentru a fi incorporate in lucrari.Nu conteaza ca sun aprovizionate pe comanda si nu stationeaza in magazie.
 
2. achizitie materiale pentru montaj termopane, nu raman stocuri, se descarca prin bon de consum
 
Este aceeasi situatie de la pct. 1.
 
3. achizitie materiale, se descarca conform inventar lunar pe consum, valoric iar marfurile prin K
 
Va rugam sa ne spuneti cum procedam pentru codificare in vederea depunerii declaratiei SAFT/d406.
 
Pentru situatia nr. 3, in care se tine evidenta global valorica, descarcati gestiunea prin coeficient k.
 
ANAF nu obliga pentru o metoda sau alta de evidenta a stocurilor, insa la cerere trebuie sa prezentati situatia stocurilor si pentru aceasta gestiune global valorica.Nu scrie nicaieri clar ca pentru gestiunea global valorica nu exista obligativitate SAF T Stocuri. Raportarea SAF T Stocuri pentru metoda global valorica se poate face de fapt doar daca aveti gestiune cantitativ valorica de fapt. Sa speram ca vor apare informatii oficiale lamuritoare pe aceasta tema pe viitor.
 
Declaratia informativa D406 Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) se depune in format electronic, data limita de depunere fiind cel mai tarziu:
 
- pana in ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare (luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind Stocurile si Activele).
- pana la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar pentru care se raporteaza, in cazul informatiilor SAF-T privind Active.
- la termenul stabilit de organul fiscal, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul informatiilor SAF-T privind - Stocuri.
 
Pregatirea si depunerea informatiilor privind stocurile de produse, productie in curs si productie marfa prin declaratia informativa D406:
 
Informatiile privind Stocurile sunt intocmite si depuse la cererea ANAF, pe baza unei solicitari specifice din partea autoritatii fiscale. In functie de perioada pentru care se solicita furnizarea informatiilor privind Stocurile prin Fisierul Standard de Control Fiscal SAF-T, contribuabilii vor furniza una sau mai multe declaratii informative cuprinzand subsectiunile din Fisierul SAF-T relevante pentru Stocuri (detaliate in cadrul sectiunii 9.2. Modul de raportare al campurilor), separate pentru fiecare dintre lunile/trimestrele calendaristice cuprinse in perioada pentru care a fost trimisa solicitarea de depunere din partea ANAF. Declaratiile informative D406 pentru Stocuri se vor depune in termenul stabilit de organul fiscal, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii.
 
Conform Ghidului ANAF:
 
2.10. Subsectiunea PhysicalStock (Stocuri)
 
Contine detalii cu privire la stocuri, precum ID-ul depozitului unde se gasesc bunurile, codul de identificare al produsului, detalii despre proprietarul stocurilor, codul de incadrare tarifara (codul NC), detalii privind cantitatea la inceput si la final de perioada de raportare, valoarea stocului la inceput si la final de perioada de raportare, etc
 
In cadrul acestei subsectiuni se vor raporta informatii atat cu privire la stocurile proprietatea contribuabilului, cat si cu privire la stocuri ale tertilor aflate la dispozitia contribuabilului, spre exemplu: stocuri in custodie, stocuri in consignatie, bunuri primite spre prelucrare, ambalaje returnabile etc.
 
Se vor raporta informatii cu privire la fiecare tip de produs de produs, din cadrul fiecarei gestiuni.
 
Contribuabilii care aplica drept metoda de evaluare a stocurilor FIFO, LIFO, vor raporta informatiile cu privire la stocuri, tinand cont de pretul unitar aplicat pentru fiecare produs. Respectiv, in cadrul acestei subsectiuni vor raporta fiecare produs per gestiune si per pret unitar aplicabil.
 
Contribuabilii care aplica drept metoda de evaluare a stocurilor CMP, vor raporta in cadrul elementului UnitPrice, pretul mediu ponderat aplicabil la inceputul perioadei de raportare, respectiv la sfarsitul perioadei de raportare.
 
Elementele StockCharacteristic si StockCharacteristicValue se vor completa doar pentru produsele accizabile pentru care intervine obligatia de marcare si colorare conform prevederilor din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal. Pentru restul produselor, acest campuri vor fi completate cu NULL.(0 - zero)
 
Conform Ordinului 1783/2021, informatiile privind stocurile de produse sunt transmise doar pe baza unei solicitari specifice din partea organelor fiscale centrale; in functie de perioada pentru care se solicita furnizarea informatiilor privind stocurile prin fisierul standard de control fiscal (SAF-T), contribuabilii furnizeaza una sau mai multe declaratii informative cuprinzand subsectiunile din fisierul SAF-T relevante pentru Stocuri , separate pentru fiecare dintre lunile/trimestrele calendaristice cuprinse in perioada pentru care a fost trimisa solicitarea din partea organelor fiscale centrale. Declaratiile informative D406 pentru Stocuri se depun in termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii. In consecinta, completarea valorilor aferente in subsectiunea 2.10 PhysicalStock se va efectua doar in baza solicitarii organului fiscal central.

 
Pe de alta parte, conform documentului de intrebari si raspunsuri emis de catre ANAF:
 
In sub-sectiunea Products se vor declara stocurile pentru care societatea organizeaza evidenta prin metodele operativ-contabila sau cantitativa-valorica: materii prime, materiale consumabile, semifabricate, produse finite, produse reziduale, produse agricole, active biologice de natura stocurilor, marfuri, ambalaje. (..-n.a.). In aceasta sub-sectiune, nu se vor declara informatii pentru stocurile pentru care se tine evidenta prin metoda global-valorica. .
 
Referitor la subsectiunea 4.4 MovementOfGoods [Miscari Bunuri] - conform aceluiasi document, aceasta se raporteaza lunar sau la cerere, cand exista obligatia de raportare a sectiunii privind Stocurile, perioada de raportare pentru declaratia SAF-T in legatura cu stocurile fiind lunara, respectand perioada prevazuta in solicitarea ANAF.

Concluzie

In concluzie, ambele sectiuni se raporteaza doar la solicitarea ANAF privind sectiunea Stocuri , societatea trebuind sa asigure evidenta operativa in vederea raportarii, cu exceptia datelor si informatiilor solicitate in cadrul sub-sectiunii Products.
 
In cazul solicitarii privind declararea sectiunii de Stocuri, societatea va trebui sa asigure o evidenta detaliata a acestora (putand utiliza datele din softul de gestiune).

Cum va asigurati ca declaratia dvs. nu va contine erori? Solutia o constituie lucrarea SAF-T pentru contribuabilii mici care va prezinta situatii dificile intalnite frecvent de contribuabili in momentul raportarii SAF-T, insotite de raspunsuri clare, complete, excelent argumentate de specialisti. Lucrarea are un caracter 100% practic si elimina din start o multime de neclaritati, oferindu-va siguranta si o mare economie de timp. 

SAF-T pentru stocuri - Studiu de caz

Intrebare: "Am un magazin de piese auto, care face si reparatii. Tine evidenta marfii global valoric, la pret de vanzare cu amanuntul.
 
Este corect sau ar trebui cantitativ-valoric? Pentru declaratia SAF-T este necesar sa avem situatia marfurilor cantitativ-valoric in cazul magazinelor cu amanuntul?"
 
Raspuns:
 
Ce presupune SAF-T pentru stocuri?
Raportarea sectiunii "Stocuri" se face doar la cererea ANAF.
Se raporteaza doar stocurile pentru care evidenta este tinuta cantitativ-valoric.
Nu trebuie sa declarati stocurile in Products daca folositi evidenta global valorica.
In cazul unei solicitari de raportare a MovementOfGoods (miscari de bunuri), va fi necesara o evidenta detaliata.
Declaratia informativa D406 Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) se depune in format electronic, data limita de depunere fiind cel mai tarziu:
- pana in ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare (luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind Stocurile si Activele ).
- pana la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar pentru care se raporteaza, in cazul informatiilor SAF-T privind Active .
- la termenul stabilit de organul fiscal, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul informatiilor SAF-T privind - Stocuri .
 
Pregatirea si depunerea informatiilor privind stocurile de produse, productie in curs si productie marfa prin declaratia informativa D406:
 
Informatiile privind Stocurile sunt intocmite si depuse la cererea ANAF, pe baza unei solicitari specifice din partea autoritatii fiscale. In functie de perioada pentru care se solicita furnizarea informatiilor privind Stocurile prin Fisierul Standard de Control Fiscal SAF-T, contribuabilii vor furniza una sau mai multe declaratii informative cuprinzand subsectiunile din Fisierul SAF-T relevante pentru Stocuri (detaliate in cadrul sectiunii 9.2. Modul de raportare al campurilor), separate pentru fiecare dintre lunile/trimestrele calendaristice cuprinse in perioada pentru care a fost trimisa solicitarea de depunere din partea ANAF. Declaratiile informative D406 pentru Stocuri se vor depune in termenul stabilit de organul fiscal, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii.
 
Conform Ghidului ANAF:
2.10. Subsectiunea PhysicalStock (Stocuri)
 
Contine detalii cu privire la stocuri, precum ID-ul depozitului unde se gasesc bunurile, codul de identificare al produsului, detalii despre proprietarul stocurilor, codul de incadrare tarifara (codul NC), detalii privind cantitatea la inceput si la final de perioada de raportare, valoarea stocului la inceput si la final de perioada de raportare etc.
 
In cadrul acestei subsectiuni se vor raporta informatii atat cu privire la stocurile proprietatea contribuabilului, cat si cu privire la stocuri ale tertilor aflate la dispozitia contribuabilului, spre exemplu: stocuri in custodie, stocuri in consignatie, bunuri primite spre prelucrare, ambalaje returnabile etc.
 
Se vor raporta informatii cu privire la fiecare tip de produs de produs, din cadrul fiecarei gestiuni.
 
Contribuabilii care aplica drept metoda de evaluare a stocurilor FIFO, LIFO, vor raporta informatiile cu privire la stocuri, tinand cont de pretul unitar aplicat pentru fiecare produs. Respectiv, in cadrul acestei subsectiuni vor raporta fiecare produs per gestiune si per pret unitar aplicabil.
 
Contribuabilii care aplica drept metoda de evaluare a stocurilor CMP, vor raporta in cadrul elementului UnitPrice, pretul mediu ponderat aplicabil la inceputul perioadei de raportare, respectiv la sfarsitul perioadei de raportare.
 
Elementele StockCharacteristic si StockCharacteristicValue se vor completa doar pentru produsele accizabile pentru care intervine obligatia de marcare si colorare conform prevederilor din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal. Pentru restul produselor, acest campuri vor fi completate cu NULL.(0 - zero)
 
Conform Ordinului 1783/2021, informatiile privind stocurile de produse sunt transmise doar pe baza unei solicitari specifice din partea organelor fiscale centrale; in functie de perioada pentru care se solicita furnizarea informatiilor privind stocurile prin fisierul standard de control fiscal (SAF-T), contribuabilii furnizeaza una sau mai multe declaratii informative cuprinzand subsectiunile din fisierul SAF-T relevante pentru Stocuri , separate pentru fiecare dintre lunile/trimestrele calendaristice cuprinse in perioada pentru care a fost trimisa solicitarea din partea organelor fiscale centrale. Declaratiile informative D406 pentru Stocuri se depun in termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii. In consecinta, completarea valorilor aferente in subsectiunea 2.10 PhysicalStock se va efectua doar in baza solicitarii organului fiscal central.
 
Pe de alta parte, conform documentului de intrebari si raspunsuri emis de catre ANAF:
In sub-sectiunea Products se vor declara stocurile pentru care societatea organizeaza evidenta prin metodele operativ-contabila sau cantitativa-valorica: materii prime, materiale consumabile, semifabricate, produse finite, produse reziduale, produse agricole, active biologice de natura stocurilor, marfuri, ambalaje. (..-n.a.). In aceasta sub-sectiune, nu se vor declara informatii pentru stocurile pentru care se tine evidenta prin metoda global-valorica. 
 
Referitor la subsectiunea 4.4 MovementOfGoods (Miscari Bunuri) - conform aceluiasi document, aceasta se raporteaza lunar sau la cerere, cand exista obligatia de raportare a sectiunii privind Stocurile, perioada de raportare pentru declaratia SAF-T in legatura cu stocurile fiind lunara, respectand perioada prevazuta in solicitarea ANAF.

Concluzie

Ambele sectiuni se raporteaza doar la solicitarea ANAF privind sectiunea Stocuri, societatea trebuind sa asigure evidenta operativa in vederea raportarii, cu exceptia datelor si informatiilor solicitate in cadrul sub-sectiunii Products.
 
In cazul solicitarii privind declararea sectiunii de Stocuri, societatea va trebui sa asigure o evidenta detaliata a acestora (putand utiliza datele din softul de gestiune).
 
In concluzie, nu apare specificat clar ce anume se intampla in cazul solicitari SAF T pentru stocuri cu gestiune global valorica, prin urmare la solicitare SAF-T Stocuri trebuie generat un fisier valid pentru SAF T indiferent de metoda. Nu este exceptata generarea raportarii SAF-T in functie de metoda utilizata pe evidenta a stocurilor.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici