search

Scoaterea din evidenta a clientilor neincasati. Monografie contabila

In situatia in care o microinteprindere are clienti neincasati (rau-platnici), vom vedea in randurile urmatoare o monografie de scoatere din evidenta avand in vedere ca trebuie colectat TVA-ul.
 
Asadar, in privinta creantelor neincasate de la clientii rau-platnici, potrivit pct. 328 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, pentru scaderea creantelor si datoriilor din evidenta contabila societatea trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale pentru decontarea acestora.
 
Pana la momentul definitivarii acestor demersuri legale pentru recuperarea creantelor, societatea trebuie sa inregistreze o depreciere a creantelor, pentru a respecta principiul imaginii fidele a situatiilor financiare anuale. Astfel, pentru creantele neincasate de la clienti, societatea va constitui o ajustare de depreciere pentru clienti incerti tinand cont de valoarea probabila de incasare (chiar si la nivel de 100% din valoarea creantei) conform pct. 89 alin. (1) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.
 
Nu exista implicatii din punct de vedere al impozitului pe profit, avand in vedere ca societatea este platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
 
La momentul inregistrarii veniturilor din ajustarile de depreciere constituite, acestea vor fi scazute din veniturile totale ce constituie baza de impozitare pentru microintreprindere conform art. 53 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, fiind vorba de ajustari de depreciere constituite in perioada in care societatea este supusa impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
 
In legatura cu TVA colectata din facturile emise si neincasate, se poate proceda la ajustarea bazei de impozitare conform art. 287 lit. d) din Codul fiscal, respectiv doar pentru situatia in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data sentintei sau, dupa caz, a incheierii, prin care s-a decis intrarea in faliment, conform legislatiei privind insolventa. Ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv a celui in care s-a decis, prin sentinta sau, dupa caz, prin incheiere, intrarea in faliment. In cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019.

Scoaterea din evidenta a clientilor neincasati. Monografie contabila

Monografia contabila aferenta este:
 
Trecerea creantelor la clienti incerti sau in litigiu:
4118 Clienti incerti sau in litigiu = 4111 Clienti
 
Inregistrarea deprecierii:
6814 Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante = 491 Ajustari pentru deprecierea creantelor clienti
 
Scoaterea creantelor din evidenta, la momentul constatarii imposibilitatii incasarii ei:
654 Pierderi din creante si debitori diversi = 4118 Clienti incerti sau in litigiu
 
Reluarea ajustarii de depreciere aferente creantelor scoase din evidenta:
491 Ajustari pentru deprecierea creantelor clienti = 7814 Venituri din ajustari pentru deprecierea activelor circulante
 
Daca se poate ajusta TVA conform prevederilor art. 287 lit. d) din Codul fiscal precizate anterior, se intocmeste nota contabila 4427 TVA colectata = 4118 Clienti incerti sau in litigiu inaintea scoaterii creantei respective din evidenta (inaintea notei contabile 654 = 4118 intocmita pentru diferenta de creanta neincasata ramasa dupa ajustare).


Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice