search

Se aduna nori negri. Unde ne este umbrela?

Venituri din drepturi de proprietate intelectuala: care este monografia contabila?
"Nu putem sa ne apucam sa salvam pe cineva. Nu suntem salvatori. Trebuie sa ne salvam pe noi." Cuvintele aceastea au fost rostite, fara ipocrizie gratuita, de catre Gao Xiqing, presedinte al China Investment Corp, uriasul fond suveran de investitii al statului, fiind citate de cotidianul de business Wall Street Journal. Poate ca aceasta luare de pozitie a venit suficient de devreme, pentru a descuraja eventualele iluzii privind capacitatea Chinei de a intoarce Europa de pe calea crizei.

Ieri, agentiile de stiri anuntau ca bancherii se pregatesc pentru intrarea Greciei in faliment, iar sperantele lor atarna de capacitatea Europei de a ridica urgent ziduri in jurul sistemului bancar suficient de puternice pentru a preveni raspandirea crizei catre alte tari din zona euro. Reprezentantii marilor grupuri financiare, participanti la o conferinta in timpul intalnirilor anuale ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale care s-au desfasurat in weekend la Washington, au fost atat de pesimisti in ceea ce priveste criza datoriilor de stat din zona euro incat au comparat riscurile de contagiune din pietele financiare cu falimentul Lehman Brothers din 2008, informeaza Mediafax.

Principalul motiv de ingrijorare al bancherilor este ca, daca Grecia va intra in default (incapacitate de plata) pe datoria de stat de 340 miliarde euro, situatia va declansa o vanzare generalizata de datorii din zona euro, cauzand o criza financiara mult mai larga. Bancherii estimeaza ca s-ar putea confrunta cu pierderi de 60-80% pe detinerile de obligatiuni grecesti in cazul intrarii Greciei in incapacitate de plata.

In acest timp, la Bucuresti, se fac planuri timide pentru preintampinarea noului val al crizei. Intre acestea se numara reducerea numarului de angajati in sectorul bugetar, inghetarea pensiilor si a salariilor, management privat in fruntea regiilor, vanzarea actiunilor detinute de stat, renegocierea acordului cu FMI. Potrivit gandul.info, politicienii puterii sunt increzatori in ideea potrivit careia reducerea cheltuilor guvernamentale, combinate cu o scadere a cotei TVA ar putea feri Romania de impactul noului val de criza si ar putea relansa cresterea economica. Aceasta speranta poarta si un determinant matematic: potrivit proiectului de buget pe anul 2012, aceasta crestere ar putea fi de 3,5%.

Tot gandul.info citeaza si partea mai rezervata din sanul puterii. Deputatul UDMR Lakatos Petru exprima un scepticism plastic: "In ceea ce priveste numarul de bugetari s-a dovedit ca solutia masinii de tuns iarba nu functioneaza la reduceri salariale. Cel mai usor este spiritul acesta contabilicesc, de fost contabil CAP care spune: ca sa reusim sa ne incadram in tinta de deficit de 3% si sa avem o crestere de 3,5% trebuie sa umblam la fondul de salarii".

Si totusi, "spiritul contabilicesc" este un pas inainte, facut dupa debutul primului val de criza, un bun castigat. Din pacate, el functioneaza doar in combinatie cu "spiritul pompieresc", dupa modelul "aici arde, aici stingem". Ceea ce poate fi reprosat actualei guvernari nu este abilitatea contabiliceasca de a trage linie si a inchide conturile pe zero, ci lipsa de viziune.

Este probabil dificil mai dificil sa lansezi proiecte nationale pe timp de criza, atunci cand trendul economic nu este de partea ta, insa si schimbarile sunt mai usor de acceptat atunci cand toate lucrurile merg prost. Romania nu are, la aceasta ora, o imagine despre sine si despre ce ar vrea sa fi, sa devina. Nu stie ce vrea sa favorize, carei ocupatii sa-i dedice resursele sale financiare si umane. Nu stie ce vrea. Nu are - intr-un cuvant - un proiect de tara. Ori, in aceste conditii, va fi greu sa treci un popor prin desertul crizei fara ca undeva, intr-un viitor oarecare, sa-i poti proiecta un taram al fagaduintei.



NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1713560400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice