Încă de la sfârşitul anului trecut se preconiza că printre sectoarele care vor fi cel mai mult lovite de criză se va regăsi şi sectorul alimentar. Tocmai de aceea reprezentanţii sectorului de profil, ca de altfel şi ceilalţi jucători de pe piaţa românească, au solicitat Guvernului să ia măsurile necesare pentru a nu ne încadra în scenariile anunţate. Deşi guvernanţii au ieşit în faţă cu o serie de aşa-numite "măsuri anticriză", până la urmă s-a dovedit că acestea au rămas doar pe hârtie, iar firmele din sectoarele afectate au fost nevoite să se descurce pe cont propriu. Reprezentanţii din industria alimentară avertizau că am putea asista chiar la o prăbuşire a industriei alimentare româneşti. Mai mult, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Sorin Minea, atrăgea atenţia asupra faptului că industria alimentară are toate şansele să se prăbuşească în 2009.
"Va exista posibilitatea să dispară firme cunoscute din industria românească alimentară, din cauza crizei economice", declara Minea, spunând chiar că "s-ar putea ca anul 2009 să fie un dezastru pentru industria alimentară şi implicit pentru românii care mănâncă".
Ulterior, prognozele au urmat acelaşi trend. Se anunţa un val de scumpiri şi de falimente în sectorul de profil. La începutul anului se preconiza că aproximativ 15% dintre salariaţii industriei alimentare ar putea fi disponibilizaţi, din cauza scăderii cererii din piaţa de profil.
Pe parcursul anului, multe dintre aceste scenarii au fost confirmate.
Scăderea puterii de cumpărare a tras în jos vânzările
Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), Dragoş Frumosu, în prezent situaţia din acest sector este una dezastruoasă. O parte dintre întreprinderi s-au închis, altele şi-au restrâns activitatea, ceea ce a generat un număr mare de şomeri. "Lipsa unor măsuri concrete sau aplicarea altora care nu aveau niciun rost a făcut ca situaţia din industria alimentară să poată fi catalogată drept una dezastruoasă. România se confruntă acum cu un număr mare de şomeri în condiţiile în care o parte dintre întreprinderi s-au închis, iar altele au fost puse în situaţia de a-şi restrânge activitatea pentru a supravieţui. Cert este că până acum sunt cu 20-30% mai puţini salariaţi în sectorul acesta', a declarat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Frumosu.
Românii, mai chibzuiţi pe timp de criză
Potrivit preşedintelui FNSIA, una dintre cauzele care au contribuit la această situaţie o constituie diminuarea vânzărilor pe fondul scăderii puterii de cumpărare a românilor. "În condiţii de criză, românii au devenit mai calculaţi şi mai chibzuiţi cu gestionarea resurselor". Pe lângă toate acestea, Frumosu ne-a precizat că lipsa implicării statului în agricultura românească de ani de zile, la care se adaugă şi importurile masive din industria alimentară, au făcut ca situaţia din industria alimentară românească să scape de sub control. O altă problemă cu care se confruntă de ani de zile sectorul de profil este şi aceea a evaziunii fiscale rezultată din economia neagră care creşte de la an la an. Frumosu susţine că aceasta creează concurenţă neloială, ceea ce ar trebui să pună mari semne de întrebare celor care sunt în măsură să acţioneze în combaterea acesteia.
"Sunt greşeli majore care ne costă pe noi toţi"
Preşedintele FNSIA susţine că în cazul în care s-ar fi luat măcar unele dintre măsurile cerute de întreprinzători, situaţia din industria alimentară ar fi fost cu totul alta. "Aceste măsuri nu ar fi presupus cheltuieli mari de bani în comparaţie cu efectele pe care le-au generat în economia românească. Sunt greşeli majore care ne costă pe noi toţi", a atras atenţia Frumosu.
Potrivit acestuia, pentru a vorbi de o eventuală stabilitate în industria alimentară anul viitor, este nevoie de o relaxare fiscală, numai că nu sunt prea mari speranţe în condiţiile în care "de trei-patru luni nu am mai avut nicio întâlnire la Ministerul Agriculturii".
În ceea ce priveşte măsurile de care ar fi avut nevoie în acest an industria alimentară, Frumosu susţine că "era necesar ca autorităţile să se fi mişcat mai repede în legătură cu sistemul de irigaţii care ar fi ajutat în mod real agricultura. În plus, Frumosu atrage atenţia asupra faptului că agricultorii ar fi avut nevoie şi de alte facilităţi, pe lângă subvenţiile acordate şi aşa cu greu". Ar fi trebuit ca pe lângă subvenţii să se fi intervenit şi cu alte forme de facilităţi pentru agricultori. De exemplu, preţuri mai mici la motorină", susţine Frumosu.
2010 vine cu noi scumpiri
În ceea ce priveşte eventualele majorări de preţuri în perioada următoare, Frumosu a subliniat faptul că niciun producător din industria alimentară nu are de gând, acum, să crească preţurile dacă nu are motive reale. "Puterea de cumpărare a românilor a scăzut şi va continua să scadă în condiţiile în care nu se mai poate vorbi de majorări salariale, ci mai degrabă de o serie de falimente. În acest context orice creştere de preţuri poate duce la scăderea vânzărilor şi se poate ajunge chiar până la falimente, ceea ce nu-şi doreşte niciun jucător din piaţă", a precizat Frumosu.
Cu toate acestea, preşedintele FNSIA a atras atenţia că majorarea preţurilor va depinde foarte mult de felul în care va evolua economia şi de măsurile care se vor lua în perioada următoare. "Creşterea accizelor de la 1 ianuarie poate avea repercusiuni asupra preţurilor, la care se va adăuga şi o eventuală depreciere a leului. În acest fel, fără măsuri rapide, toate acestea ne pun în faţa majorării în sectorul alimentar, începând din februarie, cu 10- 15%", a atras atenţia Frumosu.
Una dintre problemele cu care s-a confruntat România în ultimii ani a reprezentat-o interdicţia exportului de carne de porc în UE.
Conform normelor europene, din cauza pestei porcine, România nu a avut voie timp de doi ani să livreze carne şi mezeluri din carne de porc în statele Uniunii, produsele putând fi vândute doar pe piaţa internă. Cu toate că perioada de interdicţie a expirat în această vară, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, măsura impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcina nu este încă ţinută sub control. Aşadar, abia de anul viitor, România va putea relua exportul produselor din carne de porc prelucrate în România către statele membre UE (în aceste categorii de produse fiind inclus, de pildă, şi salamul de Sibiu), urmând ca ulterior să fie reluat şi exportul cărnii de porc produse în totalitate în ţară.
Interdicţia vânzării a constituit un motiv de pierderi consistente pentru marii producători de carne de porc din România, avantajând firmele concurente din spaţiul european, de la care comercianţii români au importat carne de porc, uneori mai ieftină decât cea produsă în ţară.
Potrivit reprezentanţilor sectorului de profil, această interdicţie a defavorizat în mod clar marii producători. Preşedintele FNSIA a precizat că "deşi nu pot spune cu exactitate, cert este că am pierdut extrem de mult de pe urma acestei interdicţii, pentru că avem produse de calitate care s-ar putea exporta".
Din datele ARC, reiese că pe timpul interdicţiei de export, România a pierdut anual între 400 şi 600 mil. euro din activitatea de procesare.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Contabila Cesiune Actiuni si Reglementari Cheie
Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea partilor sociale catre persoane care, astfel, vor dobandi calitatea de asociat. Cesiunea se realizeaza pe baza unui contract de cesiune, iar transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului. In acest articol vom prezenta aspecte fiscale esentiale si vom oferi un exemplu de monografie contabile pentru cesiunea actiunilor.Reglementari cheie cu privire la cesiunea de actiuniContractul de cesiune se va incheia intre:cedenti,...
vezi AICI monografia << Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia << Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia <<