search

Situatii financiare depuse cu cod CAEN eronat: cum rezolvam problema?

Declaratia speciala de TVA (VAT Return One Stop Shop): marti, 30 aprilie 2024, este termenul limita pentru depunere
In procesul de intocmire a situatiilor financiare, selectarea codului CAEN este un pas important.

Alegerea codului CAEN corespunzator este esential pentru a reflecta corect activitatile desfasurate de firma. Cu toate acestea, exista situatii in care este posibil sa se faca greseli in atribuirea codului CAEN in bilantul contabil, iar in randurile urmatoare vom afla solutia specialistului privind aceasta problema.
 
Intrebare: "Am gresit codul CAEN la intocmirea bilantului si l-am transmis cu un cod CAEN care nu se regaseste in activitatile prestate de firma. Pot cumva sa remediez acest lucru? In caz contrar, care pot fi consecintele?"
 

Situatii financiare depuse cu cod CAEN eronat: raspunsul specialistului

Raspuns: Depunerea pentru aceeasi perioada de raportare a unui alt set de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale se poate efectua numai pentru corectarea erorilor mentionate in procedura, nu si pentru corectarea erorilor contabile definite de reglementarile contabile aplicabile.
 
Conform ordinul MFP 450/2016 cu modificarile si completarile ulterioare erorile care se pot corectate prin depunerea unor noi situatii financiare rectificate sunt:
a) Erorile constatate determinate de completarea eronata a:
a) denumirii entitatii raportoare;
a 1) codului unic de inregistrare al entitatii raportoare;
b) activitatii CAEN (denumire clasa CAEN si/sau cod CAEN);
c) formei de proprietate;
c 1) indicatorilor raportati prin formularul Bilant/Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, daca valoarea acestor indicatori poate fi dovedita de alte documente (de exemplu, act constitutiv, contracte etc.) si acest aspect este cuprins in declaratia pe propria raspundere de la pct. 6;
d) numarului de salariati si/sau a altor indicatori raportati prin formularul Date informative.
b) Situatia determinata de depunerea de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale care nu cuprind nici un indicator valoric.
c) Situatiile determinate de urmatoarele tipuri de erori:
a) transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale in loc de declaratie de inactivitate, precum si transmiterea electronica a declaratiei de inactivitate in loc de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale;
b) transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale folosind un format de raportare cuprins in programul de asistenta, diferit de cel corespunzator tipului de entitate sau netransmiterea electronica a tuturor documentelor prevazute de lege (raportul administratorilor, declaratia pe propria raspundere, raportul auditorului statutar etc.).
c) intocmirea si transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale folosind date eronate, determinate inclusiv de procesele de extragere si prezentare a informatiilor din bazele de date.
 
In concluzie, dvs. va incadrati in una din situatiile legale mai sus precizate-respectiv cod CAEN eronat.
In cazul corectarii acestei erori, ulterior depunerii situatiilor financiare anuale, operatorii economici pot depune numai la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice un alt set de situatii financiare anuale si documentele cerute de lege, care vor cuprinde informatii corectate.
 
La registratura se depun:
- situatiile financiare in format electronic impreuna cu formatul fizic;
- declaratie pe propria raspundere, semnata de catre administrator, din care sa rezulte ca documentele respective au fost retransmise ca urmare a corectarii erorilor constatate, cu indicarea naturii erorii corectate, precum si faptul ca acestea reflecta realitatea entitatii raportoare. Aceasta declaratie pe propria raspundere se va include in fisierul zip atasat bilantului PDF. Un exemplar in format tiparit al acestei declaratii va fi depus la registratura.
 
Situatiile financiare anuale corectate se pot depune cel tarziu pana la termenul maxim de depunere a situatiilor financiare anuale ale anului urmator celui la care se refera situatiile financiare anuale la care s-au constatat erori.

Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice