Rata șomajului, calculată după criteriile Biroului Internațional al Muncii (BIM), s-a redus anul trecut cu 0,9% față de 2006, până la 6,4%, tinerii continuând să fie afectați în cea mai mare măsură de lipsa unui loc de muncă, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, cel mai ridicat nivel al șomajului, de 20,1%, este înregistrat în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, informează NewsIn. Standardele BIM iau în calcul șomajul pentru persoanele cu vârsta între 15 și 74 de ani care nu au loc de muncă, dar sunt disponibile să lucreze și au căutat de lucru.
Femeile continuă să fie mai puțin afectate de șomaj, rata șomajului fiind de 5,4% în cazul lor, față de 7,2% pentru bărbați. Pe medii rezidențiale, mediul urban are o rată a șomajului de 7,7%, în timp ce doar 4,9% din populația din sate este considerată în șomaj.
'N-ai carte, n-ai parte!'
Șomajul a afectat în măsură mai mare persoanele care nu au terminat nici măcar liceul, în rândul cărora rata este de 7,1%, în timp ce 6,9% din persoanele cu studii medii nu și-au găsit un loc de muncă. Doar 2,9% din persoanele cu studii superioare în căutarea unui loc de muncă sunt în șomaj.
În privința șomajului de lungă durată (calculat pentru persoanele care nu au avut un loc de muncă de cel puțin un an), rata a fost de 3,2%, iar incidența șomajului de lungă durată, în numărul total de șomeri înregistrați în România, a fost de 50%.
Tinerii până în 24 de ani sunt de asemenea cei mai afectați de șomajul de lungă durată, cu o rată de 13,3% și cu o incidență a șomajului de lungă durată de 66,1%. Rata de activitate a populației cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 ani a fost anul trecut de 63%.
În 2007, populația activă a României a fost de 9,99 mil. persoane, din care 9,35 mil. persoane ocupate și 641.000 șomeri. Astfel, raportul de dependență economică (numărul persoanelor inactive și în șomaj ce revin la 1.000 de persoane ocupate) a fost de 1.303. Acesta a fost mai mare pentru femei (1.607) și pentru persoanele din mediul rural (1.263).
Suntem departe de atingerea țintelor impuse prin Strategia de la Lisabona
Rata de ocupare a fost anul trecut de 58,8% în România, la distanță de 11,2% față de ținta de 70% stabilită pentru anul 2010 prin Strategia de la Lisabona. Ocuparea s-a menținut la nivelul celei din anul 2006, de 58,8%, acest indicator având valori mai ridicate pentru bărbați, de 64,8%, față de 52,8% pentru femei, precum și pentru persoanele din mediul rural, de 61,5%, față de 56,8% în mediul urban. Rata de ocupare a tinerilor între 15 și 24 ani era de 24,34%, iar cea a vârstnicilor între 55 și 64 de ani era de 41,4%, cu 8,6% mai scăzută decât ținta de 50% propusă prin Strategia Lisabona. Nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele în vârstă de muncă s-a înregistrat în rândul absolvenților învățământului superior (85,8%). În schimb, doar 63,9% dintre persoanele cu studii medii și 40,3% dintre cele cu nivel scăzut de educație erau ocupate.
O treime din populația ocupată este nesalariată
Salariații dețin, în continuare cea mai mare pondere (66,2%) în totalul populației ocupate, numărul acestora fiind în 2007 cu 30.000 mai mare față de anul 2006. Anul trecut, lucrătorii pe cont propriu și lucrătorii familiali neremunerați reprezentau 32,3% din populația ocupată.
Pe grupe de ocupații, datele INS arată că agricultorii și lucrătorii calificați în agricultură, silvicultură și pescuit reprezentau un sfert (25%) din totalul populației ocupate. O pondere însemnată (16,3%) o dețineau categoriile de meșteșugari și lucrători calificați în meserii de tip artizanal.
Repartiția populației ocupate pe activități ale economiei naționale arată că 29,5% din totalul persoanelor ocupate erau concentrate în sectorul agricol, 31,4% în industrie și construcții, iar 39,1% în servicii. În activitățile neagricole erau ocupate 6,59 mil. persoane, ponderi semnificative în rândul acestora fiind deținute de cele care își desfășurau activitatea în industria prelucrătoare (29,9%) și în comerț (17,5%).
Comparativ cu 2006, a crescut numărul persoanelor care lucrau în construcții (+21,7%), comerț (+9,7%), intermedieri financiare, bancare și de asigurări (+5,6%), precum și în activitățile de tranzacții imobiliare, închirieri și activități de servicii prestate în principal întreprinderilor (+0,2%). Totodată, a scăzut în mod semnificativ numărul persoanelor ocupate în activități de energie electrică, gaze și apă (-0,9%), în industria extractivă (-8,8%) și în administrație publică (-7,7%).
Românii muncesc în medie 40,3 ore pe săptămână
În anul 2007, durata medie efectivă a săptămânii de lucru pentru activitatea principală a fost de 39,7 ore pe săptămână. De asemenea, 344.000 persoane au desfășurat și activități secundare, lucrând în medie 14,5 ore pe săptămână. Ca urmare, durata medie efectivă a săptămânii de lucru în activitatea principală și secundară a fost de 40,3 ore pe săptămână. Din totalul persoanelor ocupate în anul 2007, au lucrat cu program parțial 9,7%, iar din rândul salariaților doar 0,6%.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie
Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia << Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << âMonografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia <<