SUA se află probabil în recesiune economică, iar piața imobiliară este așteptată a se deteriora în continuare, a declarat pentru un grup de analiști președintele și directorul executiv al JP Morgan, Jamie Dimon, anunță Reuters.
"Cred că ne aflăm deja într-o recesiune economică. Condițiile financiare devin din ce în ce mai extreme", a declarat șeful JPMorgan, numărul trei în sectorul instituțiilor financiare din SUA, pentru Economic Club din Washington, făcând referire la estimările potrivit cărora piața de imobiliare se va mai deprecia cu 10%, până la 25%.
Dimon a mai adăugat: "Acest lucru va fi fără precedent, făcând foarte grea o estimare a impactului", afirmând că măsurile luate de sistemul american de bănci centrale (Fed) au contribuit la stabilizarea piețelor financiare.
În ce privește investițiile în companiile din SUA prin intermediul fondurilor suverane, Dimon a declarat că sunt binevenite. Potrivit acestuia, creșterea deficitelor bugetare și comerciale reprezintă cauza deprecierii dolarului.
Autoritățile americane propun reformarea regulilor privind piața creditelor ipotecare
Autoritățile americane, în frunte cu ministrul american de finanțe, Henry Paulson, au recomandat ieri o reformare drastică a reglementărilor ce guvernează piețele creditelor și brokerii de credite ipotecare, pentru a evita o nouă criză, scrie Wall Street Journal, citat de Reuters. Paulson a declarat într-un interviu acordat WSJ că Grupul de lucru al președintelui pentru piețele financiare va recomanda o înăsprire a monitorizării federale și la nivel statal a brokerilor și companiilor de credite ipotecare. Planul vine într-o perioadă în care guvernul și Federal Reserve, sistemul american de bănci centrale, încearcă să redreseze piețele imobiliare și ale creditelor ipotecare din SUA.
Paulson a ținut ieri un discurs cu privire la piețele fianciare, la Centrul Național al Presei, cu începere de la ora 16, ora României.
Grupul de lucru a recomandat "standarde solide de acordare de licențe naționale" pentru brokerii ipotecari și a cerut agențiilor de rating și autorităților de reglementare să diferențieze ratingurile acordate produselor structurate complexe și cele acordate obligațiunilor.
Grupul a mai recomandat emițătorilor de valori imobiliare ce au drept activ suport credite ipotecare să ofere mai multe informații despre activele respective și gradul de verificare a solidității acestora.
Pe plan internațional, a fost făcut un apel către toate autoritățile de reglementare ale piețelor bancare privind revizuirea acordului Basel II, pentru a asigura un nivel suficient de capital pentru bănci.
BCE și FED, pe aceeași baricadă
Decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a se alătura Federal Reserve în ultima acțiune de susținere a piețelor financiare, recomandată ieri de autoritățile americane, a fost un semn de solidaritate în gestionarea crizei, dar și o recunoaștere a faptului că presiunile vor continua și în lunile următoare, consemna Reuters. În spatele deciziei de a redeschide "robinetele" cu dolari în Europa a stat mai degrabă precauția decât o reacție la condițiile de pe piețe, spun analiștii, citați de Reuters. În contextul în care Federal Reserve a detaliat marți planul său de stabilizare a pieței printr-o injecție de capital de 200 miliarde dolari, BCE și banca centrală a Elveției au anunțat că vor licita fonduri pe o lună de până la 21 miliarde dolari pentru băncile de pe piețele interne.
Reluarea liniilor swap pe dolar fixate în decembrie 2007 între Fed, BCE și banca centrală a Elveției a marcat anularea deciziei BCE de la 1 februarie 2008 - de a închide pozițiile swap deschise în decembrie. Decizia fusese motivată de temperarea agitației de pe piețele monetare la sfârșitul 2007 și în ianuarie 2008.
Totuși, dacă mișcarea din decembrie a fost determinată clar de o criză de finanțare în dolari în Europa, bancherii au spus că luna aceasta nu există o criză similară. Majoritatea analiștilor admit că scopul redeschiderii unei licitații de finanțare la termen în Europa a fost mai degrabă de a semnala îngrijorarea comună despre extinderea disfuncțiilor pieței de credit decât finanțarea unei crize de dolari în sine. "Este clar că bancherii centrali vor să inducă încredere ideii că toate băncile centrale din lume sunt conștiente de probleme și fac un efort concertat", a declarat un strateg pentru dobânzi de la subsidiara londoneză a băncii JP Morgan, Pavan Wadhwa, care a adăugat că va fi nevoie de mai multă solidaritate a autorităților de politică monetară pe măsură ce va lua amploare criza.
E posibil ca această mișcare să fi fost discutată, la sfârșitul săptămânii trecute, la reuniunea de la Basel a bancherilor centrali, dar asta nu înseamnă neapărat că dolarii vor fi absorbiți. Federal Reserve a deschis linii swap similare, în valoare de 90 miliarde dolari, cu alte bănci centrale după atacurile asupra Statelor Unite din 11 septembrie 2001, dar numai 20 miliarde dolari au fost absorbiți.
Cu epicentrul crizei aflat altundeva, acest gen de mișcare are scopul de a crea mai multe opțiuni dacă se înrăutățesc lucrurile.
"Marea problemă a bilanțurilor contabile rămâne în continuare. Acțiunea ar putea rezolva anumite probleme de lichiditate pe termen scurt, dar brokerii și dealerii nu au de gând să reia creditarea pentru clienții de la fondurile de acoperire a riscurilor doar pentru că obțin bani mai ieftini de la Fed. Adevărata problemă de acum este lipsa creditării fondurilor de acoperire a riscurilor", a atras atenția analistul de la JP Morgan.
Al treilea val al crizei creditelor care durează de șapte luni s-a manifestat luna trecută, când băncile și casele de brokeraj lipsite de lichiditate, care au suferit pierderi contabile de miliarde de dolari, au început să stopeze creditarea clienților fonduri de acoperire a riscurilor, în încercarea de a-și proteja capitalul pentru bilanțul contabil de sfârșit de trimestru.
Raportările financiare ale băncilor din SUA pe trimestrul I s-au terminat în februarie, în timp ce raportările bilanțurilor contabile ale băncilor europene pentru primul trimestru se încheie la 31 martie. Anul fiscal japonez se termină, de asemenea, luna aceasta, iar primul trimestru nu va fi unul bun pentru bănci. Citigroup a estimat, la începutul săptămânii, că va afișa deprecieri suplimentare ale activelor de 9 miliarde dolari numai din activitatea băncii sale de investiții.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie
Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia << Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << âMonografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia <<