search

Sponsorizare care nu a fost dedusa integral. Tratamentul fiscal al sponsorizarilor

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor
In 2022, o SRL (microintreprindere) a trecut la impozit pe profit din 2023. In anul 2022 a facut o sponsorizare care nu a fost dedusa integral. Poate fi dedusa diferenta din impozitul pe profit? Daca da, se calculeaza ca si cheltuiala nedeductibila? Iata care este parerea specialistului in aceasta situatie!

De la 1 ianuarie 2022, se aplica urmatoarele reguli in ceea ce priveste sponsorizarea:
 
In situatia in care sponsorizarile efectuate in timpul unui exercitiu financiar NU depasesc plafonul minim dintre (0.75% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit/micro datorat) si ramane o diferenta pozitiva neutilizata de plafon, chiar si dupa utilizarea eventualelor sume reprezentand sponsorizari reportate din anii precedenti, pentru aceasta diferenta pozitiva, contribuabilul poate dispune redirectionarea impozitului pe profit/micro pentru efectuarea de sponsorizari sau acte de mecenat, in termen de maxim 6 luni de la data depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit/trimestru IV micro.
 
In situatia in care sponsorizarile efectuate in timpul unui exercitiu financiar depasesc plafonul minim dintre (0.75% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit/micro datorat), neputand fi scazute din impozitul pe profit/micro datorat pentru acel an, diferentele nu se mai reporteaza in urmatorii ani consecutivi, pentru a se recupera prin scadere din impozitul pe profit/micro in limita plafoanelor anilor urmatori.
 
Daca totusi societatea dispune de sold neutilizat din sponsorizari la calculul impozitului pe profit/micro anterior anului 2022, atunci acesta se poate reporta in continuare, conform termenelor existente la data efectuarii respectivelor contracte, fara a depasi anul 2028.
 
Atentie! Sponsorizarile trebuie efectuate in trimestrul pentru care se acorda deducere. Spre exemplu, sponsorizarile platite in perioada 01.04.2023 - 30.06.2023 vor putea fi deduse doar din impozitul pe profit/micro aferent trimestrului 2 2023. Avand in vedere ca inchiderea trimestrului 2 2023 se va efectua in iulie 2023, nu se va cunoaste exact suma maxima de dedus din impozit privind sponsorizarile, la momentul platii (cel mai probabil se va folosi un estimativ plecand de la trimestrul anterior).
 
Asadar, luand in considerare speta adresata, societatea dispune de un credit neutilizat din sponsorizari care NU va putea fi reportat in anul 2023. Recomandarea mea este sa informati clientii sa sponsorizeze in anul curent doar sumele pe care sunt siguri ca le pot deduce, urmand ca la inchiderea anului 2023 sa redirectioneze restul de sponsorizari permis prin formularul D177. Pe baza acestui formular, ANAF-ul se va ocupa de redirectionarea sponsorizarii direct catre beneficiar (societatea nu va efectua nicio plata din contul propriu, se va ocupa ANAF).
 
Baza legala:
 
Art. I alin. (2) din Legea nr. 322/2021:
 
(21) In cazul in care valoarea stabilita potrivit alin. (11), diminuata cu sumele reportate, dupa caz, nu a fost utilizata integral, contribuabilii pot dispune redirectionarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, in limita diferentei astfel calculate pentru intregul an fiscal, pentru activitati de sponsorizare, respectiv pentru acordarea de burse, in termen de 6 luni de la data depunerii declaratiei de impozit aferente trimestrului IV, prin depunerea unui/unor formular/formulare de redirectionare. Obligatia platii sumei redirectionate din impozitul pe veniturile microintreprinderilor revine organului fiscal competent. Redirectionarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor pentru sponsorizarea entitatilor persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv a unitatilor de cult, poate fi efectuata doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data platii sumei respective de catre organul fiscal, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, potrivit art. 25 alin. (41). Procedura, modelul si continutul formularului de redirectionare se stabilesc prin ordin al presedintelui A.N.A.F."
 
Art. II alin. (2) din Legea nr. 322/2021:
 
(2) Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, respectiv din impozitul pe veniturile microintreprinderilor se reporteaza numai pentru sponsorizari/acte de mecenat/acordarea de burse private efectuate/inregistrate inainte de termenele prevazute la alin. (1), potrivit reglementarilor in vigoare la data efectuarii sponsorizarii, fara a depasi anul 2028.


Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


Foto: pixabay.com



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice