search

Sponsorizare in numerar ONG: ce declaratie se depune?

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale potrivit art. 25 alin. (41), precum si microintreprinderile care acorda burse elevilor scolarizati in invatamantul profesional-dual in conformitate cu prevederile art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.
 
In acest context, supunem atentiei dvs. urmatorul studiu de caz: o microintreprindere doreste sa sponsorizeze un ONG in baza unui contract de sponsorizare. Sponsorizarea fiind de maximum 500 lei trimestrial, se poate plati in numerar? De asemenea, vom afla ce declaratie se va completa in acest sens si pana la ce data se va depune.
 
Potrivit prevederilor de la art. 3 (1) lit. c) din Legea 70/2015, prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:
( )
c) plati catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
 
La art. 2 lit. b) se precizeaza ca plata fragmentata - fractionarea sumei de plata in mai multe transe, pentru a evita plafonul de plata in numerar stabilit prin lege;
 
In situatia mentionata de dvs, apreciez ca se poate sponsoriza trimestrial in numerar suma de 500 de lei, avand in vedere ca plafonul in numerar este zilnic de 5.000 de lei/persoana si nu reprezinta plata fragmentata.
 
Potrivit pct. 3.1 din Instructiunile de completare a formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat aprobate prin OPANAF nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, la Randul 1.1 Sponsorizari si burse acordate - se inscrie, daca este cazul, suma reprezentand sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale. (...).
 
Valoarea cumulata a sponsorizarilor si a burselor nu trebuie sa depaseasca nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat. Acest rand se completeaza numai de catre contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
 
Prin urmare, in D100 se scad sumele sponsorizate pana la 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
 
De asemenea, potrivit prevederilor de la art. 56 alin. (1 ind. 3) din Codul fiscal, microintreprinderile care efectueaza cheltuieli potrivit alin. (2 ind. 2) si sponsorizari au obligatia de a depune declaratia informative (formular 107) privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor, aferenta anului in care au inregistrat cheltuielile respective, potrivit alin. (1 ind. 1) si (2.ind. 2), incluzand, dupa caz, si beneficiarii sumelor reportate din trimestrele anterioare. Conform art. 56 din Codul fiscal.
 
Declaratia informativa prevazuta la alin. (1 ind. 3) se depune pana la urmatoarele termene:
a) pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator;
(1 10) Prin exceptie de la prevederile alin. (14) lit. a), pe perioada aplicarii prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 153/2020, declaratia informativa prevazuta la alin. (13) se depune pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator.
 
Asadar, declaratia informativa cuprinde beneficiarii sponsorizarii in cursul anului, sumele pe care societatea le-a inregistrat ca si cheltuieli de sponsorizare in contul 6584.


Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice