search

Taxa pe deseuri la groapa de gunoi va fi operationala de la 1 ianuarie 2019

 
 
In cadrul audierii sale din Comisiile reunite pentru mediu din Parlament, ministrul desemnat pentru Mediu, Leocadia Gratiela Gavrilescu a declarat ca recent Comisia Europeana a acceptat ca taxa pe deseuri la groapa de gunoi sa fie operationala de la 1 ianuarie 2019, obtinandu-se astfel o derogare.
 
 
"Pe noi ne intereseaza ca cetateanul sa nu plateasca daca nu a fost invatat, informat si nu i s-a spus exact ceea ce are de facut. Comisia Europeana a fost de acord ca taxa pe care noi ar trebui sa o punem la groapa sa fie de 80 lei de la 1 ianuarie 2017. Romania, pentru a implementa aceasta taxa, nu este pregatita. De aceea am obtinut o derogare pana la 1 ianuarie 2019, lucru care va fi pus in opera printr-o ordonanta de urgenta", a declarat Gavrilescu, potrivit Agerpres. 
 
Comisiile reunite pentru Mediu din Parlament i-au dat joi aviz favorabil pentru functia de viceprim-ministru si ministru al Mediului Leocadiei Gratiela Gavrilescu. Aceasta a fost avizata cu 17 voturi pentru si 6 impotriva, informeaza aceeasi sursa. 
 
Fostul ministru al Mediului, Daniel Constantin, arata la inceputul acestui an ca taxa de 80 de lei pe tona de deseu depozitat la groapa de gunoi se va plati diferentiat de catre operatorii de salubritate si se va aplica la diferenta dintre tinta de valorificare pe care si-au propus-o si ceea ce au realizat efectiv.
 
De asemenea, aceeasi sursa atrage atentia ca, in timp ce OUG 31/2013 reglementa taxarea progresiva a depozitarii, incepand cu 50 lei/tona din 2014, 80 de lei/tona din 2015 si 120 lei/tona, cu incepere din 2016, Legea 384 introduce cresterea taxei la 80 de lei/tona din 2017, respectiv la 120 de lei/tona, abia din 2018.
 
Tara noastra ar fi trebuit sa introduca o taxa pe deseuri la groapa de gunoi, in valoare de 80 de lei pe fiecare tona, incepand din ianuarie 2016, iar banii obtinuti urmau sa ajunga la Fondul pentru Mediu.
 
Comisia Europeana a decis, in data de 15 februarie, sa actioneze in judecata Romania la Curtea Europeana de Justitie (CEJ), pentru ca autoritatile nu au reusit sa inchida 68 de depozite municipale de deseuri neconforme, care reprezinta un risc serios pentru sanatatea oamenilor si mediu, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
 


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice