search

Teren inregistrat ca investitie imobiliara. Se poate amortiza?

Amortizarea reprezinta o cheltuiala inregistrata in contabilitate pentru a reflecta diminuarea valorii activelor imobilizate, pe parcursul duratei de utilizare.
 
Prin amortizare se reflecta pierderea graduala a valorii unui activ imobilizat in timpul utilizarii si expunerea acestuia la uzura, depasire tehnologica, sau alti factori care conduc la diminuarea valorii acestuia.
 
Vom afla in randurile de mai jos daca un teren inregistrat in contabilitate ca investitie imobiliara (contul 215) se poate amortiza.
 
Terenurile, asa cum sunt definite in Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul nr. 1.802/2014, nu se deterioreaza si nu isi pierd valoarea in timp, indiferent de scopul in care acestea sunt detinute.
 
192. - Terenurile si cladirile sunt active separabile si sunt contabilizate separat, chiar atunci cand sunt achizitionate impreuna. O crestere a valorii terenului pe care se afla o cladire nu afecteaza determinarea valorii amortizabile a cladirii.
 
193. - (1) Contabilitatea terenurilor se tine pe doua categorii: terenuri si amenajari de terenuri.
(2) In contabilitatea analitica, terenurile pot fi evidentiate pe urmatoarele subcategorii: terenuri agricole, terenuri silvice, terenuri fara constructii, terenuri cu zacaminte, terenuri cu constructii si altele.
 
194. - In categoria imobilizarilor corporale se urmaresc distinct: investitiile imobiliare, activele biologice productive, precum si activele corporale de explorare si evaluare a resurselor minerale. Pentru acestea se aplica regulile generale de recunoastere, evaluare si amortizare, aplicabile imobilizarilor corporale.
 
197. - (1) Investitia imobiliara este proprietatea (un teren sau o cladire - ori o parte a unei cladiri - sau ambele) detinuta (de proprietar sau de locatar in baza unui contract de leasing financiar) mai degraba pentru a obtine venituri din chirii sau pentru cresterea valorii capitalului, ori ambele, decat pentru:
a) a fi utilizata in producerea sau furnizarea de bunuri sau servicii ori in scopuri administrative; sau
b) a fi vanduta pe parcursul desfasurarii normale a activitatii.
(2) O proprietate imobiliara utilizata de posesor este o proprietate imobiliara detinuta (de proprietar sau de locatar in temeiul unui contract de leasing financiar) pentru a fi utilizata la producerea sau furnizarea de bunuri ori servicii sau in scopuri administrative.
 
198. - Urmatoarele constituie exemple de investitii imobiliare:
a) terenurile detinute, mai degraba, in scopul cresterii pe termen lung a valorii capitalului, decat in scopul vanzarii pe termen scurt, pe parcursul desfasurarii normale a activitatii;
b) terenurile detinute pentru o utilizare viitoare inca nedeterminata. In cazul in care o entitate nu a hotarat daca va utiliza terenul fie ca pe o proprietate imobiliara utilizata de posesor, fie in scopul vanzarii pe termen scurt in cursul desfasurarii normale a activitatii, atunci terenul este considerat ca fiind detinut in scopul cresterii valorii capitalului.
 
241. - (1) Terenurile nu se amortizeaza.
(2) Investitiile efectuate pentru amenajarea lacurilor, baltilor, iazurilor, terenurilor si pentru alte lucrari similare se recupereaza pe calea amortizarii, prin includerea in cheltuielile de exploatare potrivit politicilor contabile aprobate, pe baza duratelor de viata utila ale acestora.
 
In concluzie, terenurile inregistrate in contabilitate ca investitii imobiliare nu se amortizeaza.
 
Amenajarile de terenuri, indiferent de scopul in care acestea sunt detinute, se amortizeaza conform politicilor contabile ale societatii.
 

Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici