search

TOT ce trebuie sa stii despre persoanele afiliate: obligatii, avantaje si dezavantaje

Achizitie imobil cu plata in rate: Care este monografia contabila?
Specialistul nostru Dana Hristu prezinta in continuare toate informatiile care trebuie cunoscute despre persoanele afiliate - de la obligatii si conditii pana la avantaje si dezavantaje. 
 
Asadar, iata care sunt conditiile pentru ca doua sau mai multe societati comerciale sa fie considerate afiliate, ce obligatii au, dar si care sunt consecintele asupra societatilor respective, daca sunt considerate afiliate conform legii (declaratii suplimentare de depus, documente, proceduri, decizii interne de intocmit etc.).
 
Daca conditiile prin care au fost declarate societati afiliate nu mai sunt de actualitate (dispar), inceteaza si afilierea? Care sunt diferentele, avantajele si dezavantajele intre afiliere si constituire de grup? Care este baza legala unde se mentioneaza toate acestea?
 

Persoanele afiliate: raspunsul specialistului
 

1. Definitii persoane afiliate
 
La art. 7 pct. 26 din Codul fiscal, se prevede ca:
 
26. persoane afiliate - o persoana este afiliata daca relatia ei cu alta persoana este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:
 
a) o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv;
b) o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;
c) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin aceasta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica;
d) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca o persoana detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor sale afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua ori daca le controleaza in mod efectiv;
 
La pct. 2 din Normele metodilogice, se prevede ca:
 
2. (1) In scopul aplicarii prevederilor art. 7 pct. 26 din Codul fiscal, se considera ca o persoana controleaza in mod efectiv o persoana juridica daca se stabileste faptul ca, atat din punct de vedere faptic cat si legal, prin utilizarea informatiilor si/sau a documentelor, administratorul/personalul de conducere, are capacitatea de decizie asupra activitatii persoanei juridice vizate, prin incheierea de tranzactii cu alte persoane juridice care sunt sub controlul aceluiasi administrator/personal de conducere sau ca persoana de conducere din cadrul persoanei juridice este actionar sau administrator in cadrul persoanei juridice vizate.
 
Pentru justificarea controlului exercitat in mod efectiv sunt luate in considerare contractele incheiate intre persoanele vizate, drepturile atribuite prin: acte constitutive ale persoanelor juridice, procuri, contracte de munca sau de prestari de servicii.
 
(2) Prevederile art. 7 pct. 26 lit. d) din Codul fiscal stabilesc o relatie de afiliere intre doua persoane juridice pentru cazul in care o persoana terta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor sale afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua.
 
Asadar, o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin aceasta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica.
 
De exemplu, un caz special de afiliere este reprezentat de situatia in care o persoana juridica este numita administrator cu puteri depline la o alta societate unde nu detine nici o actiune sau parte sociala, caz in care se considera indeplinite conditiile pentru ca aceste persoane sa fie considerate parti afiliate / persoane afiliate.
 
Atunci cand o societate desfasoara tranzactii cu persoane juridice afiliate, societatea respectiva, este potential controlata avand in vedere ca profiturile sale pot fi controlate prin tranzactii intra-grup.
 
2. Obligatiile persoanelor afiliate
 
Potrivit art. 19 alin. (6) din Codul fiscal, tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. La stabilirea rezultatului fiscal al persoanelor afiliate se au in vedere reglementarile privind preturile de transfer, prevazute de Codul de procedura fiscala.
 
Astfel, conform prevederilor art. 108 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, in vederea documentarii respectarii principiului valorii de piata contribuabilul/platitorul care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate are obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer.
 
Pentru a stabili daca preturile de transfer practicate respecta principiul valorii de piata, la solicitarea organului fiscal central competent contribuabilul/platitorul are obligatia de a prezenta dosarul preturilor de transfer.
 
In anumite conditii, prevazute de Ordinul nr. 442/2016 privind cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare/estimare a preturilor de transfer, organele fiscale pot solicita, daca este cazul, intocmirea dosarului preturilor de transfer. Daca societatea/societatile nu au obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer atunci trebuie sa documenteze respectarea principiului valorii de piata.
 
Pret de piata inseamna suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala (pct. 32 al art. 7 din Codul Fiscal).
 
Principiul valorii de piata- atunci cand conditiile stabilite sau impuse in relatiile comerciale sau financiare intre doua persoane afiliate difera de acelea care ar fi existat intre persoane independente, orice profituri care in absenta conditiilor respective ar fi fost realizate de una dintre persoane, dar nu au fost realizate de aceasta din cauza conditiilor respective, pot fi incluse in profiturile acelei persoane si impozitate corespunzator. (pct. 33 al art. 7 din Codul Fiscal).
 
3. Avantaje si dezavantaje persoane afiliate
 
Printre avantaje ar fi faptul ca pot organiza/desfasura proiecte sau activitati impreuna (astel unul poate fi furnizor, altul client, etc), se pot finanta, cu alte cuvinte pot face afaceri comune si sa stabileasca reguli comerciale, impreuna.
 
Printre dezavantaje, ar putea fi faptul ca persoanele juridice afiliate nu pot aplica sistemul TVA la incasare (deducere, respectiv, colectarea TVA la data faptului generator si nu la data platii/incasarii facturilor) conform art. 282 alin. (6) lit. d) din Codul fiscal si pct. 26 alin. (14) din Normele metodologice.
 
De asemnea, potivit art. 11 alin. (4) din Codul fiscal, tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. In cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei. Procedura de ajustare/estimare si modalitatea de stabilire a nivelului tendintei centrale a pietei, precum si situatiile in care autoritatea fiscala poate considera ca un contribuabil nu a furnizat datele necesare stabilirii respectarii principiului pentru tranzactiile analizate se stabilesc potrivit Codului de procedura fiscala. La stabilirea valorii de piata a tranzactiilor desfasurate intre persoane afiliate se foloseste metoda cea mai adecvata dintre urmatoarele:
 
a) metoda compararii preturilor;
b) metoda cost plus;
c) metoda pretului de revanzare;
d) metoda marjei nete;
e) metoda impartirii profitului;
f) orice alta metoda recunoscuta in Liniile directoare privind preturile de transfer emise de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica pentru societatile multinationale si administratiile fiscale, cu amendamentele/modificarile si completarile ulterioare.
 
in aplicarea prezentului alineat se utilizeaza prevederile din Liniile directoare privind preturile de transfer emise de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica pentru societatile multinationale si administratiile fiscale, cu amendamentele/modificarile si completarile ulterioare.
 
4. Raportarea tranzactiilor prin declaratia informativa (cod 394)
 
Pentru raportarea corecta a tranzactiilor efectuate prin declaratia informativa (cod 394) este necesara identificarea furnizorilor, respectiv a clientilor care se afla intr-o relatie de afiliere cu societatea in cauza, care pot fi persoane fizce sau juridice (inregistrate sau nu in scopuri de TVA, cu care contribuabilul a incheiat tranzactii in perioada de referinta).
 
5. Reguli privind consolidarea fiscala in domeniul impozitului pe profit si al TVA (grup fiscal)
 
Din punct de vedere al impozitului pe profit, regulile cu privire la grupul fiscal unic din punct de vedere al impozitului pe profit sunt redate la cap. IV 1 (art. 42 1 42 11) din Codul fiscal.
 
Persoana juridica responsabila pentru grup, reprezinta persoana juridica romana membra a unui grup fiscal in domeniul impozitului pe profit, desemnata pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal, depunerea declaratiei de impozit pe profit si efectuarea platii impozitului pe profit in numele grupului.
 
Perioada de aplicare a sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit este de 5 ani fiscali, calculati incepand cu primul an al aplicarii sistemului de consolidare fiscala si pana la desfiintarea grupului fiscal, iar sistemul este optional.
 
Optiunea se comunica organului fiscal competent pe baza unei cereri depuse cu cel putin 60 de zile inainte de inceperea perioadei pentru care se solicita aplicarea consolidarii fiscale. Sistemul de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit se aplica incepand cu anul fiscal urmator depunerii cererii.
In domeniul TVA, este considerat drept grup fiscal unic un grup de persoane impozabile stabilite in Romania care, independente fiind din punct de vedere juridic, sunt in relatii stranse una cu alta din punct de vedere organizatoric, financiar si economic (art. 269 alin. (9) si pct. 5 din normele metodologice).
 
Prin urmare, se poate constitui un grup fiscal unic din punct de vedere al TVA, daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) o persoana impozabila nu poate face parte decat dintr-un singur grup fiscal;
b) optiunea trebuie sa se refere la o perioada de cel putin 2 ani;
c) toate persoanele impozabile din grup trebuie sa aplice aceeasi perioada fiscala..
 
Astfel, din punct de vedere al TVA, grupul fiscal unic prezinta particularitati la declararea taxei pe valoarea adaugata prin formularul (300). In acest caz, se face o declaratie consolidata.
 
Membrii grupului nu platesc TVA datorat si nu solicita nicio rambursare conform decontului sau de taxa, deoarece aceste obligatii revin exclusiv reprezentantului grupului;
 
Pentru celelalte declaratii fiscale sau informative (390, 394), membrii grupului se comporta ca persoane impozabile independente si isi pastreaza obligatiile individuale de declarare stabilite prin lege.
 
Grupul fiscal se poate constitui din minimum doua persoane impozabile.
 
6.Termenul de prescriptie a obilgatiilor fiscale
 
Potrivit art. 110 din Codul de procedura fiscala:
 
(1) Dreptul organului fiscal de a stabili creante fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel.
(2) Termenul de prescriptie a dreptului prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala, daca legea nu dispune altfel.
(3) Dreptul de a stabili creante fiscale se prescrie in termen de 10 ani in cazul in care acestea rezulta din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.
(4) Termenul prevazut la alin. (3) curge de la data savarsirii faptei ce constituie infractiune sanctionata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva
 
Asadar, termenul de prescriptie al obligatiilor fiscale este de 5 ani si incepe sa curga de la data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala iar in cazul in care acestea rezulta din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, termenul este de 10 ani.
 
Prin urmare, chiar daca afilierea nu mai este valabila, presupunand de la 1 aprilie 2023, termenul de prescriptie pentru impozitul pe profit aferent anului 2022, de exemplu, incepe sa curga de la 1 iulie anul urmator pentru care se datoreaza obligatia fiscala si nu de la data cand se declara, respectiv perioada de prescriptie de 5 ani este 01.07.2023 pana la data de 30.06.2028.


Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici