Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) o Brosura privind Decontul precompletat RO e-TVA destinat persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Va reamintim ca modelul si continutul formularului Decont precompletat RO e-TVA au fost aprobate prin OPANAF nr. 3775/2024.
Decontul precompletat RO e-TVA se implementeaza cu data de 1 august 2024 pentru operatiunile efectuate incepand cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.
Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioada fiscala de raportare, persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata. Decontul precompletat RO e-TVA nu constituie titlu de creanta in sensul Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
In situatia in care nu sunt identificate date si informatii pentru precompletarea tuturor rubricilor din Decontul precompletat RO e-TVA sau acestea rezulta din operatiuni pentru care nu exista obligativitatea transmiterii de informatii catre ANAF, aceste rubrici raman necompletate.
Daca Sistemul informatic national RO e-TVA nu functioneaza din motive tehnice, termenul stabilit pentru transmiterea Decontului precompletat RO e-TVA se prelungeste corespunzator cu durata de timp in care acesta nu functioneaza la parametrii tehnici si de calitate care sa asigure functionarea continua a acestuia. In aceasta situatie, se afiseaza un anunt pe portalul ANAF pe perioada in care aceasta nu functioneaza sau inregistreaza intreruperi.
Dupa primirea Decontului precompletat RO e-TVA, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA verifica datele si informatiile precompletate in concordanta cu operatiunile impozabile realizate si starea de fapt fiscala. Decontul precompletat contine date si informatii privind operatiunile economice declarate de catre persoanele impozabile si transmise in sistemele informatice ale Ministerului Finantelor si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Autentificarea in RO e-TVA se realizeaza similar cu autentificarea pentru accesarea RO e-Factura si RO e-Transport.
Instructiuni pentru accesarea RO e-TVA
• Utilizatorul are la dispozitie functionalitatea de cautare inregistrari dupa urmatoarele criterii:
--> CIF
--> Tip document:
• TOATE
• P300 ETVA
• P300 ETVA – detalii
• Notificare de conformare
--> Id Solicitare
--> Data Afisare
--> Descarcare document
--> Detalii
--> Data Arhivare
Utilizatorul are posibilitatea de a vizualiza documentele puse la dispozitie in sectiunea „Informatii documente electronice disponibile” accesand butonul „PDF”.
De asemenea, utilizatorul poate solicita electronic rapoarte privind datele si informatiile din sursele de date
utilizate, prin apasarea butonului „Solicitare ETVA”. Utilizatorul va avea acces la urmatoarele rapoarte:
- Raport declaratii informative;
- Raport extras din Sistemul informatic national RO e-Case de marcat electronice;
- Raport extras din Sistemul national RO e-Factura (sectiunea ”Achizitii”si sectiunea ”Vanzari”);
- Raport extras din Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA;
- Raport extras din Sistemul national RO e-Transport;
- Raport extras din Sistemul national vamal (sectiunea ”Situatie exporturi AES*” si sectiunea ”Situatii Importuri”).
Aceste rapoarte (P300 ETVA - detalii) sunt primite de utilizator, in aceeasi sectiune, in format arhivat (.zip).
Notificarea de conformare RO e-TVA
In situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA (P300ETVA) si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata (D300), Agentia Nationala de Administrare Fiscala notifica1 persoana impozabila prin mijloace electronice.
Prin diferente semnificative se inteleg valorile care depasesc pragul de semnificatie ce indeplineste conditiile cumulative de minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA.
Identificarea diferentelor semnificative se realizeaza pe baza sumelor inscrise in coloana „TVA” din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila (D300) si decontul precompletat (P300ETVA). In situatia in care nu exista obligatia completarii taxei pe valoarea adaugata din decontul de taxa pe valoarea adaugata, verificarile se realizeaza prin compararea sumelor inscrise in coloana „Valoare”.
Dupa identificarea diferentelor semnificative, se transmite, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata, prin intermediul formularului electronic „Notificarea de conformare RO e-TVA”, o notificare de conformare conform art. 121^1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
In situatia in care se identifica diferente sub pragul de semnificatie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in baza analizei de risc, poate transmite „Notificarea de conformare RO e-TVA”.
Modelul si continutul formularului Notificare de conformare Ro e-TVA precum si procedura de transmitere a notificarii sunt prevazute de Ordinul presedintelui ANAF nr. 6234/2024.
Notificarea de conformare Ro e-TVA nu constituie act administrativ fiscal in sensul art. 46 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA trebuie:
• sa verifice datele si informatiile din decontul precompletat RO e-TVA transmis prin mijloace electronice;
• sa sesizeze orice erori tehnice care rezulta din implementarea decontului precompletat RO e-TVA.
Transmiterea sesizarilor de natura tehnica se realizeaza prin intermediul Formularului de contact din Spatiul Privat Virtual, Sectiunea ”Asistenta tehnica servicii informatice”.
„Notificarea de conformare RO e-TVA” nu se aplica:
• in situatia unor erori materiale;
• in situatia in care nu exista suficiente informatii din bazele de date ale organului fiscal pentru anumite randuri din decontul e-TVA precompletat sau aceste informatii din bazele de date nu sunt corelate;
• alte situatii prevazute prin ordin al ministrului finantelor.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie contabila brutarie/panificatie
Brutariile si companiile din domeniul panificatiei au nevoie de o evidenta contabila precisa pentru a urmari costurile de productie, stocurile de materii prime, vanzarile si alte cheltuieli operationale specifice acestui sector. Activitatea unei brutarii este o activitate de productie si trebuie organizata, din punctul de vedere al monografiei contabile, ca pentru acest tip de activitate (productie). Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale si contabile esentiale pentru acest tip de...
vezi AICI monografia << Monografie prestari servicii intracomunitare
Prestarea de servicii si livrarile intracomunitare reprezinta furnizarea de servicii/ livrarea de bunuri intre doua firme sau persoane impozabile din state membre ale Uniunii Europene. Exista anumite facilitati fiscale pentru acest tip de activitate si diverse inregistrari contabile specifice. Vom prezenta in acest articol cateva studii de caz reale ce contin monografii contabile pentru prestarea de servicii/livrari intracomunitare si vom face cateva precizari esentiale privind aspectele fiscale...
vezi AICI monografia << Monografii contabile sponsorizari: spete utile
Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii. Sponsorizarea se acorda de obicei in schimbul unor beneficii, cum ar fi promovarea imaginii sau a brandului sponsorului.Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului,...
vezi AICI monografia << Monografie impozit chirii 2024: studii de caz utile
Inregistrarea corecta si completa a impozitului pe venituri din chirii este esentiala pentru asigurarea conformitatii cu legislatia fiscala in vigoare. In acest articol vom prezenta mai multe studii de caz cu monografii contabile pentru impozitul pe veniturile din chirii in 2024, oferindu-va detalii importante si despre modul in care se declara aceste venituri, dar si alte aspecte fiscal-contabile relevante.Impozit pe veniturile din chirii 2024 - aspecte fiscaleINTREBARE:O societate comerciala...
vezi AICI monografia << Monografie contabila investitii: aspecte fiscale si studii de caz
Investitiile reprezinta un element central in strategia de dezvoltare si crestere a oricarei entitati economice, fie ca este vorba despre extinderea capacitatilor de productie, achizitia de noi tehnologii sau diversificarea portofoliului de active. In acest articol vom prezenta diverse monografii contabile pentru investitii, evidentiind aspecte teoretice si practice ale contabilizarii diferitelor tipuri de investitii.Monografie vanzare investitie in curs si vanzare terenINTREBARE:X SRL (platitor...
vezi AICI monografia << Monografie contabila ochelari de vedere si obligatiile angajatorilor
Decontarea ochelarilor de vedere este un subiect de interes atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, mai ales in contextul in care tot mai multe persoane isi desfasoara activitatea in fata calculatorului. Va prezentam in acest articol aspectele fiscale si contabile de care trebuie sa tina cont o societate pentru decontarea ochelarilor de vedere, inclusiv documentele justificative si inregistrarile contabile necesare pentru a asigura conformitatea cu reglementarile fiscale si contabile....
vezi AICI monografia << Monografie concedii medicale: inregistrari contabile si aspecte fiscale de care sa tii cont
Concediile medicale reprezinta un aspect frecvent intalnit in activitatea societatilor, iar inregistrarea acestora in contabilitate este esential sa fie facuta in mod corespunzator. Pentru a implementa corect reglementarile legale cu privire la concediile medicale, va prezentam in acest articol mai multe studii de caz utile cu monografii contabile pentru acest tip de concedii. Raspunsurile sunt oferite de specialisti in domeniu!Inregistrarea concediilor medicale: aspecte fiscalePe perioada in...
vezi AICI monografia << Monografie contabila provizioane
Provizioanele sunt sume de bani pe care o companie le pune deoparte pentru a acoperi obligatii viitoare anticipate, cum ar fi datorii sau cheltuieli neasteptate. Ele sunt inregistrate in contabilitate pentru a reflecta realist situatia financiara a companiei si a asigura ca resursele sunt disponibile pentru a face fata acestor angajamente. O companie poate constitui provizioane pentru garantii oferite clientilor, provizioane pentru clienti neincasati, pentru litigii in curs, reparatii majore sau...
vezi AICI monografia << Monografie contabila subventii nerambursabile
Subventiile nerambursabile reprezinta o componenta esentiala pentru multe entitati economice, fiind fonduri primite de la autoritati publice sau organisme internationale, fara obligatia de rambursare. Gestionarea contabila corecta a acestor subventii este cruciala pentru transparenta financiara si conformitate cu reglementarile in vigoare. Va prezentam in acest articol exemple de monografii contabile pentru subventii nerabursabile, pentru a avea o intelegere mai buna asupra modului in care...
vezi AICI monografia << Monografie contabila imprumut intre societati
Acordarea de imprumuturi in afara creditului bancar intre persoane fizice si juridice, respectiv intre societati comerciale, este posibila in anumite conditii. Vom vorbi in acest articol cand se pot acorda imprumuturi intre societati si vom lamuri mai multe aspecte fiscale, precum tipul de contract necesar, dobanda si alte informatii utile, prezentand in acelasi timp si monografii contabile pentru acordarea de imprumuturi intre societati.Imprumut intre societati. Tip de contract si...
vezi AICI monografia <<