Guvernul României a lansat recent în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care se intenționează instituirea unei scheme de ajutor de stat, care are ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiții. Beneficiarele sunt întreprinderile care realizează în România o investiție inițială cu o valoare care depășește echivalentul în lei a 100 milioane de euro, valoarea costurilor eligibile să fie peste echivalentul în lei a 50 milioane euro și creează cel puțin 500 de noi locuri de muncă, ca urmare a realizării investiției inițiale. Numărul maxim estimat de beneficiari de ajutor de stat este de 16 întreprinderi, numărul mediu anual fiind de 4.
Durata schemei de ajutor de stat este de 5 ani în perioada 2008-2012, cu posibilitatea prelungirii până în 2013. Bugetul total maxim al proiectului este echivalentul în lei a 575 milioane de euro, iar bugetul mediu anual este de 115 milioane de euro, în limita plafoanelor bugetare anuale stabilite pe perioada celor 5 ani. Sumele vor fi oferite în limita intensității maxim admise și constă în acordarea de la bugtul de stat, prin bugetul Ministerul Economiei și Finanțelor (MEF) - Acțiuni Generalem a unor sume nerambursabile ce pot fi cumulate cu ajutorul acordat din fonduri europene. MEF este singura autoritate responsabilă de administrarea schemei de ajutor de stat, cât și furnizor al sumelor alocate.
Ajutorul de stat se acordă numai întreprinderilor care realizează proiecte mari de investiții care pot fi considerate investiții inițiale în sensul Liniilor directoare privind ajutorul de stat regional 2007-2013, adoptate de Comisia Europeană și care la momentul solicitării prezintă un plan de investiții.
Pescuitul, transporturile, siderurgia sunt excluse din schema ajutorului de stat
Investițiile și locurile de muncă nou create pot fi realizate în toate sectoarele de activitate cu excepția pescuitului, industriei carboniere, siderurgiei, transportului, construcțiilor de nave maritime, fibrelor sintetice, producerii inițiale a produselor agricole deja stimulate prin alte fonduri europene.
Nu se acordă ajutoare pentru activitățile legate de export, mai precis cele legate de cantitatea exportată, de înființarea și funcționarea unei rețele de distribuție sau destinate acoperirii altor cheltuieli legate de activități de export, și nici pentru activități care favorizează utilizarea produselor naționale în detrimentul produselor de import.
O investiție inițială este definită de schemă ca fiind o investiție în active fixe, corporale și necorporale referitoare la: crearea unei unități noi, extinderea unei unități existente, diversificarea producției prin realizarea de produse noi, suplimentare sau schimbarea fundamentală a procesului de producție al unei unități existente. Poate fi considerată investiție inițială și o investiție în capital fix realizată sub forma achiziționări unei unități care a fost închisă sau ar fi închisă dacă nu ar fi fost cumpărată, cu excepția cazului în care unitatea în cauză aparține unei întreprinderi în dificultate financiară. Activele corporale sunt constituite din terenuri, construcții și echipamente. Transferul de tehnologie prin cumpărarea de drepturi referitoare la brevete, licențe, know-how sau cunoștințe tehnice nebrevetate reprezintă active necorporale. Actul stipulează că simpla achiziție de acțiuni nu constituie investiție inițială.
Proiectele primesc aprobarea finală de la CE
Întreprinderile care au sume restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat, se află în executare silită, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională sau lichidare nu pot obține ajutoare.
Ajutorul de stat se acordă dacă beneficiarul a prezentat o cerere în acest scop și MEF a confirmat ulterior sub rezerva unor verificări mai detaliate, proiectul îndeplinește în principiu condițiile de eligibilitate stabilite în schemă înaintea începerii lucrărilor. În cazul unui ajutor care face obiectul unei notificări individuale către Comisia Europeană (CE) și este supus autorizării acesteia, confirmarea eligibilității se face sub rezerva obținerii ulterioare a deciziei Comisiei. Sumele care depășesc echivalentul în lei a 30 milioane de euro ce urmează a fi acordate în regiunea București - Ilfov și, respectiv, 37,5 milioane de ezri în celelate regiuni se notifică individual Comisiei Europene.
Societățile comerciale care solicită ajutoare sunt obligate să demareze proiectul de investiții pentru care au solicitat finanțare în termenul prevăzut în planul de investiții care a stat la baza emiterii acordului de principiu pentru finanțare.
Dezvoltarea microîntreprinderilor, în vizorul POR
Scopul Programului Operațional Regional (POR) este realizarea obiectivului Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională și a Cadrului Strategic de Referință, respectiv diminuarea disparităților de dezvoltare economică și socială dintre România și media dezvoltării statelor membre ale UE.
Finanțarea microîntreprinderilor are ca scop sprijinirea continuării procesului de restructurare și redresare economică a zonelor aflate în declin, îndeosebi a orașelor mici și mijlocii, întrucât acestea creează locuri de muncă și au flexibilitatea necesară să se adapteze cerințelor unei economii de piață dinamice. Rezultatele dorite prin POR se vor a fi: sprijinirea a 1.500 de microîntreprinderi și crearea a 3.000 de locuri de muncă până în 2015.
Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor va avea totodată un rol important în dezvoltarea economică regională și locală și crearea de noi locuri de muncă.
În Ghidul solicitantului pe domeniul de intervenție 4.3 "Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor" se stipulează că microîntreprinderile au alocate pentru proiectele din perioada 2007-2013 prin POR suma de 200,09 miliarde euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
În cadrul primului apel de proiecte pentru acest domeniu de intervenție alocarea financiară disponibilă este de 39,43 milioane de euro. Termenul limită până la care se pot depune cererile de finanțare, în cadrul acestui apel este 8 mai anul curent, ora 12.00.
Investiția trebuie făcută la oraș
Repartizarea orientativă a acestei alocări financiare pe regiuni se prezintă astfel: regiunea Nord - Est - 6,44 mil. euro, Sud - Est - 5,22 mil, euro, Sud - 5,61 mil. euro, Sud Vest - 5,52 mil. euro, Vest - 4,08, Nord - Vest - 4,77, Centru - 4,30 și regiunea București Ilfov - 3,49 milioane de euro.
Beneficiarii acestui tip de finanțare pot fi microîntreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției/ serviciilor/construcțiilor, înființate ca societăți comerciale sau societăți cooperative. Sucursalele, agențiile, reprezentanțele sau alte unități fără personalitate juridică nu sunt eligibile.
Proiectele considerate eligibile trebuie să prezintă o serie de activități și o investiție de resurse pe o perioadă determinată menite să răspundă unei nevoi reale și să conducă la realizarea unui obiectiv precis. Activități eligibile în cadrul priectului pot fi achiziționarea de echipamente și tehnologii noi, moderne pentru activitatea de producție, servicii, construcții de microîntreprinderi, cumpărarea de sisteme IT, construirea/extinderea/modernizarea spațiilor de producție/prestare servicii/construcții ale microîntreprinderilor.
Valoarea totală a proiectului este cuprinsă între echivalentul în lei a 20.000 și 500.000 euro, iar investiția se va realiza în mediul urban. Perioada de implementare a activităților proiectului (perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și data finalizării ultimelor activități prevăzute în cadrul proiectului) nu trebuie să depășească data de 31.07.2015.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Cesiune Actiuni si Reglementari Cheie
Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea partilor sociale catre persoane care, astfel, vor dobandi calitatea de asociat. Cesiunea se realizeaza pe baza unui contract de cesiune, iar transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului. In acest articol vom prezenta aspecte fiscale esentiale si vom oferi un exemplu de monografie contabile pentru cesiunea actiunilor.Reglementari cheie cu privire la cesiunea de actiuniContractul de cesiune se va incheia intre:cedenti,...
vezi AICI monografia << Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia <<