search

Tratamente financiare n natalitatea investiiilor

Guvernul României a lansat recent în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care se intenționează instituirea unei scheme de ajutor de stat, care are ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiții. Beneficiarele sunt întreprinderile care realizează în România o investiție inițială cu o valoare care depășește echivalentul în lei a 100 milioane de euro, valoarea costurilor eligibile să fie peste echivalentul în lei a 50 milioane euro și creează cel puțin 500 de noi locuri de muncă, ca urmare a realizării investiției inițiale. Numărul maxim estimat de beneficiari de ajutor de stat este de 16 întreprinderi, numărul mediu anual fiind de 4.
Durata schemei de ajutor de stat este de 5 ani în perioada 2008-2012, cu posibilitatea prelungirii până în 2013. Bugetul total maxim al proiectului este echivalentul în lei a 575 milioane de euro, iar bugetul mediu anual este de 115 milioane de euro, în limita plafoanelor bugetare anuale stabilite pe perioada celor 5 ani. Sumele vor fi oferite în limita intensității maxim admise și constă în acordarea de la bugtul de stat, prin bugetul Ministerul Economiei și Finanțelor (MEF) - Acțiuni Generalem a unor sume nerambursabile ce pot fi cumulate cu ajutorul acordat din fonduri europene. MEF este singura autoritate responsabilă de administrarea schemei de ajutor de stat, cât și furnizor al sumelor alocate.
Ajutorul de stat se acordă numai întreprinderilor care realizează proiecte mari de investiții care pot fi considerate investiții inițiale în sensul Liniilor directoare privind ajutorul de stat regional 2007-2013, adoptate de Comisia Europeană și care la momentul solicitării prezintă un plan de investiții.
Pescuitul, transporturile, siderurgia sunt excluse din schema ajutorului de stat
Investițiile și locurile de muncă nou create pot fi realizate în toate sectoarele de activitate cu excepția pescuitului, industriei carboniere, siderurgiei, transportului, construcțiilor de nave maritime, fibrelor sintetice, producerii inițiale a produselor agricole deja stimulate prin alte fonduri europene.
Nu se acordă ajutoare pentru activitățile legate de export, mai precis cele legate de cantitatea exportată, de înființarea și funcționarea unei rețele de distribuție sau destinate acoperirii altor cheltuieli legate de activități de export, și nici pentru activități care favorizează utilizarea produselor naționale în detrimentul produselor de import.
O investiție inițială este definită de schemă ca fiind o investiție în active fixe, corporale și necorporale referitoare la: crearea unei unități noi, extinderea unei unități existente, diversificarea producției prin realizarea de produse noi, suplimentare sau schimbarea fundamentală a procesului de producție al unei unități existente. Poate fi considerată investiție inițială și o investiție în capital fix realizată sub forma achiziționări unei unități care a fost închisă sau ar fi închisă dacă nu ar fi fost cumpărată, cu excepția cazului în care unitatea în cauză aparține unei întreprinderi în dificultate financiară. Activele corporale sunt constituite din terenuri, construcții și echipamente. Transferul de tehnologie prin cumpărarea de drepturi referitoare la brevete, licențe, know-how sau cunoștințe tehnice nebrevetate reprezintă active necorporale. Actul stipulează că simpla achiziție de acțiuni nu constituie investiție inițială.
Proiectele primesc aprobarea finală de la CE
Întreprinderile care au sume restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat, se află în executare silită, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională sau lichidare nu pot obține ajutoare.
Ajutorul de stat se acordă dacă beneficiarul a prezentat o cerere în acest scop și MEF a confirmat ulterior sub rezerva unor verificări mai detaliate, proiectul îndeplinește în principiu condițiile de eligibilitate stabilite în schemă înaintea începerii lucrărilor. În cazul unui ajutor care face obiectul unei notificări individuale către Comisia Europeană (CE) și este supus autorizării acesteia, confirmarea eligibilității se face sub rezerva obținerii ulterioare a deciziei Comisiei. Sumele care depășesc echivalentul în lei a 30 milioane de euro ce urmează a fi acordate în regiunea București - Ilfov și, respectiv, 37,5 milioane de ezri în celelate regiuni se notifică individual Comisiei Europene.
Societățile comerciale care solicită ajutoare sunt obligate să demareze proiectul de investiții pentru care au solicitat finanțare în termenul prevăzut în planul de investiții care a stat la baza emiterii acordului de principiu pentru finanțare.
Dezvoltarea microîntreprinderilor, în vizorul POR
Scopul Programului Operațional Regional (POR) este realizarea obiectivului Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională și a Cadrului Strategic de Referință, respectiv diminuarea disparităților de dezvoltare economică și socială dintre România și media dezvoltării statelor membre ale UE.
Finanțarea microîntreprinderilor are ca scop sprijinirea continuării procesului de restructurare și redresare economică a zonelor aflate în declin, îndeosebi a orașelor mici și mijlocii, întrucât acestea creează locuri de muncă și au flexibilitatea necesară să se adapteze cerințelor unei economii de piață dinamice. Rezultatele dorite prin POR se vor a fi: sprijinirea a 1.500 de microîntreprinderi și crearea a 3.000 de locuri de muncă până în 2015.
Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor va avea totodată un rol important în dezvoltarea economică regională și locală și crearea de noi locuri de muncă.
În Ghidul solicitantului pe domeniul de intervenție 4.3 "Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor" se stipulează că microîntreprinderile au alocate pentru proiectele din perioada 2007-2013 prin POR suma de 200,09 miliarde euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
În cadrul primului apel de proiecte pentru acest domeniu de intervenție alocarea financiară disponibilă este de 39,43 milioane de euro. Termenul limită până la care se pot depune cererile de finanțare, în cadrul acestui apel este 8 mai anul curent, ora 12.00.
Investiția trebuie făcută la oraș
Repartizarea orientativă a acestei alocări financiare pe regiuni se prezintă astfel: regiunea Nord - Est - 6,44 mil. euro, Sud - Est - 5,22 mil, euro, Sud - 5,61 mil. euro, Sud Vest - 5,52 mil. euro, Vest - 4,08, Nord -  Vest - 4,77, Centru - 4,30 și regiunea București Ilfov - 3,49 milioane de euro.
Beneficiarii acestui tip de finanțare pot fi microîntreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției/ serviciilor/construcțiilor, înființate ca societăți comerciale sau societăți cooperative. Sucursalele, agențiile, reprezentanțele sau alte unități fără personalitate juridică nu sunt eligibile.
Proiectele considerate eligibile trebuie să prezintă o serie de activități și o investiție de resurse pe o perioadă determinată menite să răspundă unei nevoi reale și să conducă la realizarea unui obiectiv precis. Activități eligibile în cadrul priectului pot fi achiziționarea de echipamente și tehnologii noi, moderne pentru activitatea de producție, servicii, construcții de microîntreprinderi, cumpărarea de sisteme IT, construirea/extinderea/modernizarea spațiilor de producție/prestare servicii/construcții ale microîntreprinderilor.
Valoarea totală a proiectului este cuprinsă între echivalentul în lei a 20.000 și 500.000 euro, iar investiția se va realiza în mediul urban. Perioada de implementare a activităților proiectului (perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și data finalizării ultimelor activități prevăzute în cadrul proiectului) nu trebuie să depășească data de 31.07.2015.


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice