search

Ultimele modificari aduse Codului fiscal. Noutatile anului 2023

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor
In Monitorul Oficial nr. 1228 din 20 decembrie 2022 a fost publicata Legea nr. 370/2022 privind aprobarea OG nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, informeaza AJFP Galati. 
 
Noutatile vizeaza microintreprinderile, cu accent pe plafon si veniturile din consultanta, clarificari privind dividendele, amanarea termenului pentru depunerea declaratiilor informative cod 392A, 392B si 393 si cresterea salariului brut lunar pe constructii. 
 
Iata care sunt principalele modificari aduse recent Codului fiscal: 
 
 
- Conditia prevazuta la articolul 47 - definitia microintreprinderii, alineatul (1), litera c) din Codul fiscal, referitoare la plafonul maxim de 500.000 euro, se aplica incepand cu veniturile anului 2023. 
 
- Veniturile din consultanta fiscala(CAEN 6920) au fost exceptate din categoria veniturilor din consultanta si/sau management, astfel art. 47 alin. (1), lit. f) din Codul fiscal va avea urmatorul cuprins: “A realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - «Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal», in proportie de peste 80% din veniturile totale”. 
 
- La articolul 47 din Codul fiscal, dupa alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alin. (5) si (6):
 
“(5) In situatia in care persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare", 5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata", 5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere", 5590 - "Alte servicii de cazare", 5610 - "Restaurante", 5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente", 5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a.", 5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor" obtin in cursul anului venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare acestor coduri CAEN, pentru veniturile din alte activitati aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut de titlul II "Impozitul pe profit", daca indeplinesc oricare dintre urmatoarele conditii: 
 
a) realizeaza venituri din consultanta si/sau management in proportie de peste 20% inclusiv din veniturile totale; 
b) desfasoara activitatile de la art. 47 alin. (3) lit. f)-i);
 
 c) veniturile din alte activitati au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent celui in care s-au inregistrat veniturile. Acestea datoreaza impozit pe profit pentru veniturile din alte activitati incepand cu trimestrul in care s-a indeplinit oricare dintre aceste conditii, pentru intreaga perioada in care exista contribuabilul. 
 
(6) Limitele fiscale prevazute la alin. (5) lit. a) si c) se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal, iar calculul si plata impozitului pe profit de catre persoanele juridice romane care se incadreaza in prevederile alin. (5) lit. a)-c) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul in care s-a indeplinit oricare dintre aceste conditii".
 
- In cazul dividendelor distribuite in baza situatiilor financiare interimare intocmite in cursul anului 2022, cota de impozit pe dividende este de 5%, fara recalcularea impozitului pe dividendele respective, dupa regularizarea acestora pe baza situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2022, aprobate potrivit legii. Alte modificari au fost aduse Codului Fiscal prin O.U.G. nr. 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, astfel: 
 
- Aplicarea prevederilor art. 324 alin. (4) - (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se suspenda incepand cu data de 1 ianuarie 2023 si pana la data de 31 decembrie 2023 inclusiv (declaratiile informative cod 392A, 392B si 393). 
 
- Aplicarea prevederilor art. 25 alin. (4) lit. i1 ) si i2 ), art. 76 alin. (4) lit. x) si art. 142 lit. z) din Codul Fiscal, se suspenda incepand cu data de 1 ianuarie 2023 si pana la data de 31 decembrie 2023 inclusiv (facilitatile fiscale pentru cheltuielile cu educatia timpurie). 
 
-Prin derogare de la prevederile art. 78, art. 139, alin. (1), art. 140, art. 157 alin (1) si ale art. 2204 alin. (1) din Codul Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2023, in cazul salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, nu se datoreaza impozit pe venit si nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/luna, reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: 
 
? nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna careia ii sunt aferente veniturile; 
? venitul brut realizat din salarii si asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1) - (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza aceluiasi contract individual de munca, pentru aceeasi luna, nu depaseste nivelul de 4.000 lei inclusiv.
 
- A fost modificat art. 60 punctul 5, litera c) din Codul Fiscal, referitor la acordarea facilitatilor fiscale pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor in sectorul constructiilor, in sensul ca a fost majorata valoarea minima a salariului brut lunar de la 3000 lei la 4000 lei.
 
 


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice