search

Va mai amintiti "Intariti-va statul, domnilor!"? De mare actualitate!

CUM si UNDE poti plati taxele, impozitele si contributiile catre ANAF
Pe buna dreptate, ne e frica de privatizari. Dupa atatea esecuri, hotii, escrocherii si jafuri teribile din avutul tarii, privatizarea ne da fiori: iar mai pun unii laba pe ce-a mai ramas! Cam asa gandim si n-avem nicio vina ca am ajuns sa gandim asa: daca la noi piata libera a insemnat cu fiecare ocazie noi porti pe care au intrat doau unii, favoritii! Au luat, s-au imbogatit si asta a insemnat practic "privatizare"!

Intr-o emisiune tv, cu mult, mult cinism, Sorin Ovidiu Vantu, un mare profitor al slabiciunii statului spunea: „Intariti-va statul, domnilor!” . Atunci m-a revoltat. Dar stiti ceva? Avea dreptate! Totdeauna vor fi pofticiosi la usa macelariei, e in firea lucrurilor, dar macelaria trebuie sa aiba un paznic bun. Sa fie intarita! Daca statul e slab, corupt si incompetent, atunci sigur ca smecherii vor musca din el, il vor devora de tot! Sigur ca statul este cel care poate hotari si cu cat se vand bunurile lui si resursele si serviciile si arta si peisajul si istoria dar statul pana acum ne-a dovedit ca e slab sau corupt pentru ca a vandut totul in conditii foarte proaste, extrem de proaste!

Privatizarile la noi sunt cazuri didactice, din ele putem invata cum nu se face o privatizare. Dar ar fi trebuit sa fie cazuri penale. Numai ca si din acest punct de vedere statul nostru a fost slab: avem si o justitie fara coloana vertebrala. Practic nu ai pe ce sa te bazezi! Nu exista o instanta suprema la care sa se poata opri abuzurile grosolane ale celor care au ros de pe stat si au devenit puternici. Ei castiga si de acum inainte cum au castigat si pana acum, pentru ca banul potenteaza puterea si puterea potenteaza banul.

Romanii au vazut in 20 de ani cum marile privatizari au fost mari jafuri si cum statul n-a fost capabil sa pastreze sau sa negocieze in favoarea sa aproape nimic important. Statul nostru slab a vandut in conditii jenante petrolul, a concesionat aurul, a pierdut lemnul, marmura, gazele. Statul roman a semnat cele mai dezavantajoase contracte pentru autostrazi. Statul roman nu e capabil sa castige in fata versatului si hraparetului privat. De ce? Pentru ca e corupt, pentru ca si statul este reprezentat din oameni care vor sa devina "puternici" si care se lasa cumparati, mituiti.

Si atunci, iata ca am ajuns sa ne temem de privatizare in general. Daca vorbim de intrarea pe piata a unor salvari private ne speriem, daca vorbim de un laborator de analize privat ne speriem la fel si fata de un asigurator privat. Sigur, aia vor veni si vor inghiti ce avem noi si noi vom muri.

Si poate ca asa se va intampla. Dar nu pentru ca nu s-ar putea sa si castigam. Daca statul s-ar intari, el ar pune conditii in favoarea sa, a cetatenilor sai. Nimeni nu l-ar putea opri sa nu puna conditii dure la licitatii, in contracte, la autorizarea salvarilor, spitalelor private, laboratoarelor, el, statul hotaraste cate ambulante private accepta in serviciul de urgenta, el hotaraste pretul serviciilor, el hotaraste cat si cum intra privatul in schema. Statul poate face un sistem in favoarea cetateanului sau in favoarea clientilor sai. El poate dramui corect si arbitra concurenta.

Noi ne temem de privatizare, de concurenta sistemului privat cu cel de stat si avem sentimentul justificat ca statul cel slab va pierde. E natural sa ni se intample asta, dupa toate experientele pe care le-am avut. De fiecare data statul a pierdut si baietii destepti au castigat.

Dar tot noi trebuie sa facem ceva. Legile naturale ale pietei ne spun ca doar concurenta libera ne ajuta. Si atunci, va rog (si aici incerc sa scriu graseiat) - Domnilor, intariti-va statul! Este singura solutie. La el sunt toate parghiile cu care ne poate ajuta si apara. El hotaraste totul.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice