search

Vanzare imobil vechi si teren aferent: care este regimul TVA?

In cele ce urmeaza veti afla care este regimul TVA pentru un imobil vechi care se vinde (hala si terenul pe care este construit acest imobil). Ambele se vand catre afiliat in baza unui raport de evaluare intocmit de un evaluator la data vanzarii.

Vanzare imobil vechi si teren aferent: regim TVA

Raspuns: Este necesar in prima faza sa analizati daca valoarea terenului este mai mica decat valoarea constructiei conform raportului de expertiza/evaluare, caz in care livrarea este scutita de TVA, fara drept de deducere conform articolului 292 alineatul (2) litera f) din Codul fiscal. Acest lucru inseamna ca nu se aplica TVA pe tranzactie.
 
Scutirea de TVA conform articolului 292 alineatul (2) litera f) se aplica pentru livrarea de constructii/parti de constructii si terenurile pe care acestea sunt construite, precum si pentru alte terenuri, cu exceptia situatiilor in care se livreaza constructii noi, parti de constructii noi sau terenuri construibile.
 
Aplicarea scutirii de TVA conform articolului 292 alineatul (2) litera f) este considerata tratamentul de baza conform Codului fiscal si nu necesita notificarea organelor fiscale.
 
Conform pct. 55 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci cand se livreaza un corp funciar unic format din constructia si terenul pe care aceasta este edificata, identificat printr-un singur numar cadastral:
 
a) terenul pe care s-a edificat constructia urmeaza regimul constructiei, daca valoarea acestuia este mai mica decat valoarea constructiei asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare;
b) constructia va urma regimul terenului pe care este edificata, daca valoarea acesteia este mai mica decat valoarea terenului asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare;
c) daca terenul si constructia au valori egale, asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare, regimul corpului funciar se stabileste in functie de bunul imobil cu suprafata cea mai mare. Se va avea in vedere suprafata construita desfasurata a constructiei.
 
Aceasta prevedere este data in aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, respectiv in scopul stabilirii daca pentru un imobil cu terenul aferent se poate aplica regimul de scutire.
 
In speta data, pentru a stabili daca operatiunea este taxabila prin efectul legii sau scutita de tva, se intocmeste un raport de expertiza/evaluare.
 
Daca din raport de expertiza/evaluare rezulta ca valoarea terenului este mai mica decat valoarea constructiei, livrarea este scutita de tva fara drept de deducere, conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal.
 
Potrivit art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, este scutita de tva livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile.
 
Scutirea prevazuta la art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal este o scutire fara drept de deducere, insa daca nu ati dedus tva la momentul achizitiei, nu exista obligatia de ajustare a tva.
 
Aplicarea scutirii in cazul de fata este tratamentul de baza prevazut de Codul fiscal si nu face obiectul notificarii organelor fiscale.
 
Numai daca imobilul a suferit transformari sau a fost modernizat ar putea exista incidente din punct de vedere al tva.
 
In cazul exercitarii optiunii de taxare (prin efectul legii sau prin optiune) veti aplica cota standard de tva, 19% si nu se ajusteaza tva dedusa la achizitie, daca beneficiarul este o persoana neinregistrata in scopuri de tva conform art. 316 din Codul fiscal.
 
Daca si beneficiarul livrarii este inregistrat in scopuri de tva, veti vinde imobilul, obligatoriu, cu taxare inversa (la rubrica tva veti inscrie mentiunea taxare inversa ) si nu veti colecta efectiv tva.. Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316, conform art. 331 alin. (1) din Codul fiscal.


Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice