search

Vanzare marfa sub costul de achizitie: implicatii fiscale si legale

La vanzarea sub costul de achizitie trebuie sa aveti in vedere prevederile din OUG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, astfel: potrivit prevederilor de la art. 17 este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 16 lit. a)-c), e)-i), precum si in cazul produselor aflate in pachete de servicii.

Prin vanzare in pierdere, in sensul prezentei ordonante, se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare.
 
In cele ce urmeaza supunem atentiei dvs. urmatorul studiu de caz: la o categorie de stocuri de marfa detinute de societate, costul de achizitie de pe piata a scazut cu mult sub costul de achizitie cu care societatea le-a achizitionat. In momentul actual, pretul de vanzare de pe piata pentru aceasta categorie de marfa este sub costul de achizitie inregistrat in contabilitatea societatii, astfel incat, pentru a putea vinde marfa, societatea trebuie sa vanda la un pret sub costul de achizitie (in pierdere). Mentionez ca o parte sunt stocuri cu vechime de 4 luni si o parte cu vechime de 2 luni.
 
Ce implicatii fiscale si legale are vanzarea marfii sub costul de achizitie si in ce conditii se poate realiza? Ce documente justificative sunt necesare pentru a justifica vanzarea in pierdere? 
 
Raspuns: Din punct de vedere fiscal, nu exista influente fiscale privind vanzarea sub costul de achizitie.
 
Situatiile de la art. 16 din OUG 99/2000 sunt:
 
- vanzari de lichidare;
- vanzari de soldare;
- vanzari efectuate in structuri de vanzare denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica;
- vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale;
- vanzari ale produselor care intr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vandute;
- vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate;
- vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala, pentru acelasi produs, determinat de mediul concurential;
 
Ca si documente pentru justificarea preturilor, apreciez ca puteti sa aveti oferte cu preturile de vanzare care se comercializeaza produsele respective pe piata, pentru a face dovada ca preturile de vanzare practicate de catre societatea s-au aliniat la cele practicate de ceilalti comerciati.


Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice