search
conta.ro cauta meniu
search

Vanzarea de bunuri catre angajati: Implicatii fiscale de care trebuie sa tineti cont

Transforma-ti biroul intr-un spatiu de lucru productiv si bine pus la punct
O societate a inlocuit flota existenta de laptopuri cu echipamente noi, in cadrul unui proces de modernizare a infrastructurii IT. Laptopurile vechi, amortizate integral, vor fi vandute angajatilor care le-au folosit. Cum se desfasoara aceasta operatiune, din perspectiva reglementarilor contabile si fiscale aplicabile in Romania?

Pretul de vanzare al laptopurilor trebuie sa fie pretul de piata

La momentul la care transferati bunurile catre angajati, veti emite factura de vanzare cu TVA 19%.
 
Un aspect la care va rog sa aveti grija este pretul de vanzare al laptopurilor, care trebuie sa fie pretul de piata.

Doua argumente de avut in vedere

In sprijinul acestei afirmatii vin cu doua argumente:
 
1) daca intre societatea vanzatoare si salariatii cumparatori ar exista vreo relatie de afiliere, iar vanzarea nu s-ar realiza la pret de piata, intr-o asemenea ipoteza ar putea deveni incidente prevederile art. 11 alin. (4) din Codul fiscal, conform carora tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata, organele fiscale avand dreptul de a ajusta suma venitului la societatea vanzatoare.
 
2) daca intre societatea vanzatoare si salariatii cumparatori nu exista vreo relatie de afiliere, iar vanzarea nu s-ar realiza la pret de piata, intr-o astfel de situatie ar putea deveni incidente prevederile art. 76 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, conform carora,,cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei pot fi considerate avantaje in natura pentru salariatii cumparatori, pentru care se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale.
 
In situatia in care vanzarea laptopurilor catre salariati reprezinta o operatiune cu caracter ocazional pentru uzul lor propriu, iar incasarea se face in numerar, puteti emite chitanta intrucat nu aveti obligatia de a va dota cu casa de marcat potrivit art. 1 alin. (1) din OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale si art. 4 din Normele metodologice:

art. 1 alin. (1) din OUG 28/1999
operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerarsau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
 
art. 4 din Normele metodologice de aplicare a OUG 28/1999
prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie se intelege acele activitati desfasurate cu caracter permanent sau sezonier. Nu intra in aceasta categorie livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate ocazional, direct catre populatie, de catre operatorii economici, altii decat comerciantii cu amanuntul. Prin comert ocazional se intelege actele de comert cu caracter intamplator, efectuate pe durata limitata de timp cu ocazia unor targuri, saloane, sarbatori cu caracter laic, expozitii cu vanzare, precum si livrarile de bunuri catre proprii angajati pentru uzul propriu.
Sau, independent de casa de marcat, ati putea incasa prin banca contravaloarea laptopurilor.

Concluzie

Veniturile din vanzare se vor inregistra in contabilitate in baza facturii de vanzare si reprezinta venituri impozabile la calculul impozitului pe profit.
 
Cat despre cheltuieli, nu (mai) aveti ce inregistra la scoaterea din gestiune, laptopurile fiind integral amortizate.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici