search

Venituri din dividende. Cum se procedeaza daca a fost depasit plafonul?

Analizam in randurile urmatoare cazul unei microintreprinderi care doreste repartizarea de dividende din anii precedenti catre asociatul unic. Asociatul unic nu are venituri salariale si dividendul primit va depasi plafonul de 22800 lei. In cursul anului 2018, asociatul a depus Declaratia unica si a optat pentru plata CASS optional, fiind o persoana fizica fara venituri si a platit CASS in suma de 1140 lei. Daca in anul 2018 primeste dividende, trebuie depus din nou declaratia unica si trebuie platit CASS in suma de 2280 lei? Trebuie platit si CAS? In ceea ce priveste impozitul pe venit, persoana fizica nu plateste prin declaratia unica pentru ca plateste societate prin retinere la sursa?



Iata raspunsul specialistului!


Persoana fizica care nu a obtinut venituri a optat pentru plata CASS conform art. 180 alin.(1) lit. b) din Codul fiscal potrivit caruia:

Urmatoarele persoane fizice pot opta pentru plata contributiei:

   b) persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1).
 
Art. 183 din Codul fiscal stabileste ca, persoanele prevazute la art. 180, care incep sa realizeze venituri de natura celor prevazute la art. 155 sau se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei, depun la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, declaratia prevazuta la art. 174 alin. (3) si isi recalculeaza obligatia de plata reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate datorata pentru anul in curs.
 
Astfel, persoana fizica va depune declaratia unica si va rectifica datele privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata pentru anul 2018, urmand a achita diferenta de CASS.
 
Pentru veniturile din dividende nu se datoreaza contributia de asigurari sociale – CAS.
Cu privire la impozitul pe veniturile din dividende, beneficiarul veniturilor nu are obligatii declarative sau de plata, acest impozit fiind retinut la sursa de catre platitorul de venit. Impozitul este final conform art. 97 alin. (7) din Codul fiscal.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu – Economist.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice