Orice omisiune sau eroare in raportarile financiare poate avea consecinte semnificative, atat din punct de vedere legal, cat si pentru imaginea si credibilitatea companiei.
In continuare, analizam o situatie practica in care, dupa depunerea raportarii pentru semestrul I al anului 2024, s-a constatat omisiunea includerii unor venituri de valoare semnificativa. Astfel, veti afla cum putem remedia aceasta situatie.
Potrivit prevederilor din OMF 450/2016, procedura se aplica in cazul in care operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial depun la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice un alt set de situatii financiare anuale, respectiv raportari contabile anuale, pentru aceeasi perioada de raportare cu cea corespunzatoare depunerii initiale.
Erorile constatate pot fi determinate de completarea eronata a:
a)denumirii entitatii raportoare;
a1)codului unic de inregistrare al entitatii raportoare;
b)activitatii CAEN (denumire clasa CAEN si/sau cod CAEN);
c)formei de proprietate
c1)indicatorilor raportati prin formularul "Bilant"/"Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii", daca valoarea acestor indicatori poate fi dovedita de alte documente (de exemplu, act constitutiv, contracte etc.) si acest aspect este cuprins in declaratia pe propria raspundere de la pct. 6;
d)numarului de salariati si/sau a altor indicatori raportati prin formularul "Date informative".
De asemenea mai constituie erori situatia determinata de depunerea de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale care nu cuprind niciun indicator valoric precum si situatiile determinate de urmatoarele tipuri de erori:
a)transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale in loc de declaratie de inactivitate, precum si transmiterea electronica a declaratiei de inactivitate in loc de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale;
b)transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale folosind un format de raportare cuprins in programul de asistenta, diferit de cel corespunzator tipului de entitate sau netransmiterea electronica a tuturor documentelor prevazute de lege (raportul administratorilor, declaratia pe propria raspundere, raportul auditorului statutar etc.).
c)intocmirea si transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale folosind date eronate, determinate inclusiv de procesele de extragere si prezentare a informatiilor din bazele de date.
Prin urmare, dupa cum vedeti procedura nu se aplica pentru raportarile contabile semestriale, astfel ca nu se pot corecta aceste raportari, neexistand o procedura in acest sens.
In cazul mentionat, se poate recalcula profitul impozabil si impozitul pe profit la trimestrul II in Registrul fiscal si redepunere D100 rectificativa pentru impozitul pe profit datorat, daca este cazul.
Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com