search

Vizita Garzii Financiare acum si in formula "brigada mobila"

Declaratia speciala de TVA (VAT Return One Stop Shop): marti, 30 aprilie 2024, este termenul limita pentru depunere
Cele mai noi sarcini de serviciu pentru comisarii Garzii Financiare se anunta a fi: imbracarea uniformei, urcarea la volanul masinii inscriptionate si iesirea in strada. Intr-un interviu aparut ieri in "Cotidianul", presedintele ANAF, Sorin Blejnar, vorbeste despre planurile de a spori puterea Garzii Financiare.

"Sa dam posibilitatea comisarului sa opreasca o masina in trafic, despre care exista anumite indicii ca transporta marfuri fara documente. Sa-i dam posibilitatea comisarului sa legitimeze o persoana. (...) Ma refer la participarea comisarului la monitorizarea activitatii economice. Iar aceasta se face in strada.", spune dl. Blejnar.

In trafic, doar cei suspecti ca ar putea transporta marfuri fara documente vor avea emotii

Nu stim definitia "suspectului": care sunt semnalmentele dupa care poate fi recunoscut, cum se pot ele identifica in trafic. O avanpremiera ne furnizeaza chiar presedintele ANAF: "Eu n-am spus ca un comisar de Garda Financiara va opri o domnisoara pe Magheru ca vorbea la telefon. Dar daca dvs. sunteti intr-o dubita cu o sapca trasa pe ochi, pe centura Bucurestiului, si din dubita dvs. descarcati niste baxuri de tigari, cred ca dreptul comisarului ar trebui sa fie sa va opreasca...". Concluzia: fara sapca si dubita pe centura Bucurestiului!


As fi preferat, in loc sa citesc de la domnul presendinte ANAF despre cum ar trebui facut ca sa creasca autoritatea Garzii Financiare, sa vad niste cifre, un raport despre cum au incercat ei sa-si faca treaba si au descoperit ca in 80% din cazuri evaziunea fiscala s-a intamplat pe strada, si lipsa autoritatii de a-i opri si legitima pe suspecti a costat statul... x lei. Ma preocupa astfel de afirmatii din perspectiva mea de contribuabil al sistemului. Ma simt ca CEO-ul unei companii la care tocmai a venit secretara sa ma informeze ca trebuie sa ii cresc autoritatea si sa ii dau voie sa perchezitioneze angajatii la iesirea din firma. Normal ca va avea nevoie si de niste bani ca sa se organizeze logistic sa faca asta, dar e nevoie. Cati dintre dumneavoastra credeti in deschiderea neconditionata a CEO-ului catre aceasta cerinta? De cele mai multe ori CEO-ul este si proprietarul, actionarul majoritar sau cel putin un actionar. Si pe banii lui, e nevoie de un rationament de eficienta economica: cate lipsuri s-au observat, ce costuri inseamna ele? Care este riscul pe care mi-l asum cand permit secretarei sa perchezitioneze angajatii?

Nu comentez agresivitatea din cuvintele citate de "Cotidianul". As prefera sa ne eliberam de sentimentul de haiducie: domnul comisar de la Garda Financiara este doar o resursa in urmarirea aplicarii legii. Nu este un eliberator al tigarilor de contrabanda.


Marketing fiscal agresiv


Scopul final al cresterii de autoritate (desi doar subinteles) este acela de a creste veniturile la bugetul de stat. Intrebat care sunt alte mijloace prin care urmareste atingerea acestui scop, dl. Sorin Blejnar mentioneaza marketingul fiscal agresiv. Cum functioneaza acesta? "O sa incerc sa explic contribuabilului ca trecem printr-o perioada grea. Nu doar noi in Romania, ci toata lumea. Contribuabilul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa-si plateasca impozitele si taxele. Ca daca nu si le plateste si face evaziune fiscala, vine Garda Financiara, il opresete cu masina cand transporta tigarile alea fara acte, ii opreste marfa, iar pe el il da pe mana Parchetului. Instanta ii da 20 de ani de puscarie."

Eu inteleg asa:
1. Ca daca nu ar fi criza (si prin urmare mai greu pentru toata lumea) ar fi ok sa mai sarim cate o taxa pe ici pe colo. Dar asa, acum ca statul trece prin vremuri grele, noi ar trebui sa punem umarul sa-l sprijinim cu taxele la zi. Si adaca nu intelegem cu frumosul, atunci vine Garda, il prinde si ii da si 20 de ani fara suspendare.
2. Ca domnul presedinte ANAF pare sa fie ignorant cu privire la faptul ca acelasi gen de sprinj de la copiii cuminti ni l-a mai cerut si dl. ministru Gheorghe Pogea, cu ocazia introducerii impozitului forfetar.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice