search

Vouchere de vacanta acordate salariatilor: cum se impoziteaza in 2024?

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Voucherul de vacanta are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii pe suport hartie, respectiv de la data alimentarii pentru voucherele emise pe suport electronic, fara a se intelege ca aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

Vouchere de vacanta acordate salariatilor: studiu de caz

Intrebare: "O societate cu activitate economica ofera angajatilor tichete de vacanta in valoare de 3000 lei. Va rog sa ne spuneti care este legislatia pentru anul 2024 in ce priveste tichetele de vacanta (ce impozitam, plafonul)."
 
Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta de catre angajatorii din domeniul privat, reprezinta contravaloarea a maximum sase salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal.
 
Cuantumul acordat salariatilor sub forma voucherelor de vacanta se stabileste de catre angajatori proportional cu durata contractului de munca, intr-un an calendaristic. In cazul cumulului de functii, voucherele de vacanta vor fi acordate de catre angajatorii unde salariatii in cauza isi au functia de baza, potrivit legii, sau, dupa caz, de fiecare angajator proportional cu timpul lucrat, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
 
Pentru voucherele de vacanta alimentate pe suport electronic si neutilizate in perioada de valabilitate, unitatea emitenta va restitui valorile nominale catre angajator.
 
In ceea ce priveste tratamentul fiscal al tichetelor de masa si al voucherelor de vacanta, incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2024, conform Legii 296/2023, taxele care se aplica acestor bilete de valoare sunt reprezentate de:
 
- impozit pe venit, in cota de 10%, care se retine de catre angajator de la salariat,
 
- contributia la sanatate, in cota de 10%, care se aplica castigului brut aferent valorii nominale a tichetelor acordate de angajatori, prevazute la art. 76 alin. 3 lit. h din Codul fiscal.
 
Anterior anului 2024, tichetele de masa si voucherele de vacanta erau doar impozitate cu 10% si nu se datora CASS.
 
 
Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com




Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice