search
conta.ro cauta meniu
search

Vouchere de vacanta: Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor

Ghid ANAF pentru medici: Ce impozit si contributii trebuie platite
In contextul facilitatilor oferite salariatilor pentru a spori satisfactia si motivarea acestora, acordarea de vouchere de vacanta reprezinta o practica tot mai des intalnita in cadrul companiilor din Romania. In anul 2025, societatile comerciale pot oferi aceste beneficii angajatilor, insa exista anumite reguli fiscale de care trebuie sa tina cont. In continuare, vom clarifica implicatiile fiscale ale acordarii voucherelor de vacanta, asa cum sunt explicate de specialistii PortalContabilitate.ro
 
Intrebare: "In 2025 o SRL doreste sa acorde salariatilor vouchere de vacanta. Care este valoarea maxima pentru ca sumele sa nu fie impozitate? Se introduc in statul de salarii? Daca firma trece la platitoare de impozit pe profit, cheltuiala cu achizitionarea voucherelor de vacanta este deductibila? Salariatii trebuie sa aduca facturi de cazare sau alte documente?"
 
Raspuns: Potrivit Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu privire la vouchere de vacanta (cap VI)
 
Art. 24. -
(1) Voucherele de vacanta sunt bilete de valoare care se acorda angajatilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern.
(2) Angajatul care beneficiaza de vouchere de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal sau de bilete de odihna, acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Nivelul maxim al sumei care poate fi acordata unui angajat in decursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanta este de 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata.
(4) Acordarea voucherelor de vacanta, cu respectarea prevederilor alin. (3), poate fi fractionata in maximum doua transe, in functie de optiunea angajatului privind efectuarea concediului de odihna.
(5) Voucherele de vacanta sunt destinate acoperirii cheltuielilor cu servicii turistice, de cazare, de masa si/sau de recuperare a capacitatii de munca.
(6) Voucherele de vacanta pot fi utilizate si pentru acoperirea cheltuielilor cu servicii de calatorie si/sau de divertisment, daca se regasesc intr-un pachet turistic.
(61) Voucherele de vacanta pot fi utilizate si pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele scolare, nationale sau tematice, organizate pe teritoriul Romaniei, la care participa copilul titularului. Procedura privind plata taberelor potrivit prezentului alineat se stabileste prin ordin comun al ministrului educatiei si al ministrului finantelor.
(7) Serviciile aferente efectuarii concediului de odihna pot fi achizitionate ca pachete de servicii sau separat.
(8) Continutul minim al pachetului de servicii care se poate achizitiona prin intermediul voucherelor de vacanta se stabileste prin normele de aplicare a prezentei legi, care se aproba prin hotarare a Guvernului.
(9) Voucherele de vacanta pot fi utilizate pentru achizitionarea de servicii de la operatorii economici cu activitate de turism din Romania, autorizati conform legii, care detin structuri de primire turistice clasificate si/sau agentii de turism licentiate si care accepta o astfel de modalitate de plata, denumite, in mod conventional si in intelesul prezentei legi, unitati afiliate.
(10) Ministerul Turismului transmite unitatilor emitente lista cu unitatile afiliate.
(11) Unitatile emitente vor plati contravaloarea voucherelor de vacanta unitatilor afiliate cu care au incheiat contracte pentru decontarea acestora, dupa prestarea serviciilor de turism.
 
Art. 25. - 
(1) Valoarea nominala permisa pentru un voucher de vacanta este multiplu de 10 lei, dar nu mai mult de 100 lei.
(2) Voucherul de vacanta are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fara a se intelege ca aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
(3) Contravaloarea serviciilor turistice prestate de catre unitatile afiliate peste valoarea voucherelor de vacanta se suporta de catre angajat, titular al voucherelor de vacanta.
 
Art. 26. -
Fiecare voucher de vacanta este valabil numai daca are inscrise pe suportul electronic sau stocate intr-un alt mod in acesta, urmatoarele mentiuni:
a) emitentul si datele sale de identificare;
b) angajatorul si datele sale de identificare;
c) perioada de valabilitate a utilizarii voucherului de vacanta;
d) interdictia de a utiliza voucherul de vacanta in alte locuri decat in unitatile afiliate;

e) elementele de identitate vizuala ale brandului de turism al Romaniei,
f) numele, prenumele si codul numeric personal ale salariatului care este in drept sa utilizeze voucherul de vacanta.
   
Prin urmare, angajatorii, dupa caz, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau reprezentantii beneficiarilor, vor stabili, prin contractele colective de munca, respectiv prin regulamente interne, reguli privind modul de acordare a primei de vacanta sub forma voucherelor de vacanta, care sa prevada:
a) numarul beneficiarilor din unitate care pot primi vouchere de vacanta si nivelul sumelor care se acorda beneficiarilor sub forma voucherelor de vacanta, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) categoriile de beneficiari care primesc vouchere de vacanta;
 
Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta de catre angajatorii din domeniul privat, reprezinta contravaloarea a maximum 6 salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal.
 
Voucherele se includ in statul de salarii. Salariatul nu trebuie sa justifice prin documente (facturi de cazare etc) modul in care au fost utilizate.

Tratament fiscal al voucherelor de vacanta

Impozit pe profit
 
Potrivit art 25 alin 3 lit c din Codul fiscal, sunt deductibile limitat la calculul rezultatului fiscal:
,,c) cheltuielile reprezentand tichetele de masa si vouchere de vacanta acordate de angajatori, potrivit legii’’.
 
Asadar, sunt cheltuieli deductibile la calculul rezultatului fiscal, insa in limitele mentionate in Legea 165/2018.
 
Impozit pe venit
 
Conform art 76 alin 2 lit h din Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
h) bilete de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, cu exceptia destinatiilor si limitelor prevazute la alin. (4) lit. a), tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor de cresa si tichetelor culturale, acordate potrivit legii.
 
Conform pct 14 alin (4) din Normele metodologice date in aplicarea art 76 CF: ,, Valoarea tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor cadou, voucherelor de vacanta, acordate potrivit legii, luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, este valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite’’.
 
Prin urmare, voucherele de vacanta se considera venituri asimilate salariilor si se impoziteaza cu cota de 10% aplicata la valoarea nominala (impozit pe venit).
 
Contributie la sistemul public de pensii
 
Nu se datoreaza contributie la sistemul public de pensii pentru voucherele de vacanta acordate in limita de 6 salarii minime brute pe economie, avand in vedere prevederile art 142 lit r din Codul fiscal:
,,Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:
r) biletele de valoare sub forma tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor de cresa, tichetelor culturale, acordate potrivit legii’’.
 
Contributie la asigurarile de sanatate
 
Pentru voucherele de vacanta se datoreaza contributia la asigurarile de sanatate (CASS) calculata prin aplicarea cotei de 10% la valoarea nominala a voucherelor acordate.
 
Am in vedere prevederile de la art 156 lit t) din Codul fiscal, potrivit carora ,,baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, o reprezinta castigul brut care include:
(...)
t) valoarea nominala a tichetelor cadou, a tichetelor de masa si a voucherelor de vacanta, acordate de angajatori, potrivit legii, prevazute la art. 76 alin. (3) lit. h)’’.
 
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1746910800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici