Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
deplasare externa - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 9

Salt la continut

deplasare externa

255 replies to this topic

#161 alinabogdan.29

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 112 Postari:
  • Interests:specializarea

Postat 28 November 2008 - 11:52 PM

buna seara!

si pe mine ma intereseaza acelasi lucru ca si pe Goreman: daca administratorul, care nu e salariat, poate primi diurna pt deplasarea externa si mai ales daca e deductibila fiscal? v-as ruga sa postati si baza legala.

va multumesc anticipat pt raspunsuri.
alina

#162 katinca

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 250 Postari:

Postat 29 November 2008 - 01:09 AM

23. În sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri impozabile și următoarele:
Codul fiscal:
e) cheltuielile de transport și de cazare în țară și în străinătate, efectuate pentru salariați și administratori, precum și pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme;

Norme metodologice:
27. Calitatea de administrator rezultă din actul constitutiv al contribuabilului sau contractul de administrare/mandat. În sensul art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, persoanele fizice asimilate salariaților cuprind și:
a) directorii care își desfășoară activitatea în baza contractului de mandat, potrivit legii;
b) persoanele fizice rezidente și/sau nerezidente detașate, potrivit legii, în situația în care contribuabilul suportă drepturile legale cuvenite acestora

39. Sunt cheltuieli deductibile limitat, de exemplu, următoarele:

- cheltuielile reprezentând indemnizația de delegare și detașare în altă localitate, în țară și în străinătate, în interesul serviciului, sunt deductibile, respectiv în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituțiile publice

Fisiere atasate

#163 alis240

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 45 Postari:

Postat 11 December 2008 - 05:12 PM

Am si eu o intrebare. Detin o firma mica si eu ma ocup de contabilitatea primara.

Administratorul firmei pleaca in delegatie in strainatate dar nu i se acorda avans. A efectuat unele cheltuieli din buzunarul propriu. Conform decontului trebuie sa i se restituie o suma de bani in euro dar nu exista in casa decat lei, am inteles ca se poate restitui si lei, dar nu stiu cum este corect sa procedez.

Conf. decont ar avea de primit de ex. suma de 1000 euro. M-am gandit sa fac o dispozitie de plata cu echivalentul in lei calculat la cursul BNR dar ce sa trec pe dispozitie, ce reprezinta plata, restituire imprumut sau plata conform decont?

M-ai trebuie intocmit si registru de casa in valuta? Daca da, cum trebuie sa procedez? Cineva spunea ca ar trebui sa fac o dispozitie de incasare in valuta cu suma de 1000 de euro care ar reprezenta imprumut firma apoi o alta dispozitie de plata tot in valuta pe care sa fie trecut plata decont extern si toate astea trecute si in registru de casa valuta si abia pe urma dispozitia de plata in lei cu specificatia " restituire imprumut"( cel in valuta).

Va rog sa imi spuneti care este varianta corecta si sa fiti intelegatori si cu incepatorii.

PS Nu visez sa ajung vreodata contabil m-as multumi sa ma descurc doar cu documentele primare fiindca contabilul firmei nu doreste sa se ocupe si de contabilitatea primara

#164 elagn

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 25 Postari:

Postat 12 December 2008 - 09:45 AM

buna!
eu cred ca ar trebui platit pe baza decontului extern in euro.
nu exista decat lei in casierie, am inteles. dar nici in conturile de la banca?
daca nu, cred ca ar trebui sa cumperi valuta cu care sa decontezi platile externe, deoarece acestea au fost facute in euro.
eventual mergi la banca, deschizi un cont in euro, faci un transfer valutar din cont de lei , in cont de euro, si pe baza documentatiei depuse se deconteaza platile externe.
nu mai trebuie sa te complici cu imprumut, atata timp cat exista documente justificative in acest sens.
daca cineva are alta parere, as fi si eu curioasa sa aflu o alta modalitate de lucru.

#165 studenta IV

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 185 Postari:

Postat 12 December 2008 - 01:11 PM

Vezi postareaalis240, la Dec 11 2008, 05:12 PM, a spus:

Conf. decont ar avea de primit de ex. suma de 1000 euro. M-am gandit sa fac o dispozitie de plata cu echivalentul in lei calculat la cursul BNR dar ce sa trec pe dispozitie, ce reprezinta plata, restituire imprumut sau plata conform decont?
Eu calculez decontul in lei la cursul din data depunerii decontului si apoi fac dispozitie de plata in lei. Varianta cu contul in euro e cu batai de cap si cam "scumpa" tinand cont de comisionul de retragere in numerar si oricum pana la urma tot la cursul BNR ii dai banii. :thumbup:

#166 SMCE

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 10 Postari:

Postat 18 December 2008 - 08:44 PM

Urmaresc topiculasta de 2 luni, si totusi pentru mine nu sint clare urmatoarele:

1.Sint angajat si in acelas timp unul din patronii unei firme cu impozitare pe profit. Am o lucrare in Qatar, sint aici de doua luni. Am ordin de deplasare stampilat la firma pentru care lucrez (cu care am contract)

Intrebare:

Cit ma lasa legea sa imi acord diurna DEDUCTIBILA? Limita e plafonul, sau plafonul x 2,5?

Multumesc si sarbatori fericite!

#167 raxanita

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 18 December 2008 - 11:33 PM

Am si eu o intrebare : cum inregistrati diurna externa nedecontata unui salariat ( conform decontului bineinteles)?. Deocamdata nu sunt bani pentru achitarea diurnei, totusi eu trebuie s-o inregistrez in contabilitate . Va multumesc.

#168 madalinab

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1733 Postari:

Postat 24 December 2008 - 06:16 PM

Raxanita: 462/analitic

SMCE: pt firme cu capital privat vezi codul fiscal si normele. Pentru bugetari se respecta plafoanele din lege.
Madalina

#169 *ivonne*

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 32 Postari:

Postat 02 January 2009 - 12:30 AM

buna!
Va deranjez si eu cu o intrebare :frusty: ....in cazul in care administratorul face o deplasare externa, insa nu pune la dispozitia contabilului decat un ordin de deplasare stampilat de firma externa "vizitata" se pot deconta cheltuielile?Mentionez ca nu detine bilete de transport.....deci nu prea am cum sa dovedesc ora si data trecerii prin granita, in cazul in care deplasarea se face cu masina proprie , trecerea granitei facandu-se doar pe baza de buletin.... :thumbup: cum as putea acorda diurna? Cazarea nu s-a facut la hotel...deci nu exista acte nici pt aceasta, insa din cate stiu pot deconta 0.75*150 euro.Totusi cum demonstrez numarul de zile petrecute in exterior?
Va multumesc anticipat!

#170 studenta IV

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 185 Postari:

Postat 21 January 2009 - 10:55 AM

Vezi postareaioana_dd24, la Jan 2 2009, 12:30 AM, a spus:

In cazul in care se deplaseaza cu masina proprie pe foaia de parcurs se trece ora plecarii din localiate, ora iesirii din granita si apoi ora cand a ajuns in srainatate, la fel la intoarcere. Administratorul nu are dreptul la diurna decat daca e si salariat, in schimb poate sa deconteze cazarea. Totusi e necesara existenta unor bonuri , facturi din strainatate care sa demonstreze ca a fost in realitate in strainatete. :frusty:

#171 lucis

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 575 Postari:
  • Interests:lucis

Postat 01 February 2009 - 10:59 AM

Asociatul si administratorul unei firme de arhitectura (nu este angajat) a plecat in starinatate la o expozitie si a luat bani din casa -avans spre decontare. Cand s-a intors a adus fel de fel de bonulete de benzina( a fost plecat cu masina lui , dar are contarct de comodat cu firma) si masa, hotel. Cum inregistrez eu astea in conta ? Bonurile sint in valuta. Calculez in lei la curs bnr din ziua in care ii fac decontul? Nu vrea diurna a zis ca macar bonuletele sa le inregistrez ca si bani cheltuiti. Firma nu are casa in valuta. Si daca inregistrez bonurile sigur cu vaoarea totala(inclusiv tva) prin ce conturi? Tot, de exemplu, benzina 6022=542 sau toate astea 625=542? :frusty:

A, inca ceva : firma e Micro cu 3% din venituri-de anul asta.

#172 elagn

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 25 Postari:

Postat 02 February 2009 - 09:38 AM

cu atat mai bine ca firma e micro, caci cheltuielile nu prea influienteaza impozitul pe venit. cat despre decontarea cheltuielilor se face la cursul BNR din ziua decontului. ai zis ca nu ai casa in valuta. trebuie sa faci. se inregistreaza pe 5314 analitic valuta pe care a luat-o ca avans, caci in mod normal pt deplasarea in exterior ar fi fost necesar ceva valuta.
eu am sa iti spun cum lucrez eu in astfel de cazuri. de diurna nici nu se pune problema, fiind vorba de asociat-administrator fara sa fie salariat.
cheltuiala cu transportul (bonuri benzina, taxe drum) eu le inregistrez pe 625 cu analitic distinc transport.
cheltuiala cu cazarea, caci la asa ceva are dreptul, tot pe 625 analitic distinc, cazare.
cu bonurile de masa ar cam fi o problema, dar cred ca ai putea sa le inregistrezi pe cont de protocol.
cat despre tva aferenta cumparaturilor din exterior, nu este deductibila in Romania.
ar fi 2 posibilitati: daca ai de gand sa il recuperezi din tarile respective, dar ceea ce este un proces cam greu de realizat, il evidentiezi separat.
daca nu il treci direct pe chetuiala pe care ai inregistrat si restul valorii.
eu asa lucrez. poate altcineva lucreaza in alt fel.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 04 February 2009 - 03:10 PM
citare mesaj anterior

#173 lucis

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 575 Postari:
  • Interests:lucis

Postat 04 February 2009 - 10:11 AM

Multumesc mult pentru raspuns. Si daca nu fac casa in vauluta(ca e vorba de o singura deplasare-atat) si operez prin casa lei -cand a luat banii cu suma data in lei cu disp.de plata si cand mi-a adus bonuri din strainatae de benzina etc fac decont in lei la curs bnr crede-ti ca chear ar fi o problema? Spun asta pentru ca intradevar a luat lei, peurma sigur si-a schimbat el in valuta si a chelt. valuta. Daca se poate inca vre-o parere. Multumesc.

#174 pitecan

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 32 Postari:

Postat 04 February 2009 - 02:17 PM

legat de diurna, patronul unde lucrez considera ca el are dreptul la 2.5 *diurna deductibila conform categoriei de diurna II , pentru ca in lege spune ca acolo se incdreaza presedintele, secretarii, etc,, iar diurna pentru firmele particulare este de 2.5 ori diurna pentru stat.
daca la stat plafonul II se acorda pnetru presedinti, orim ministrii, atunci si el care este administratorul si actionrul companiei are dreptul la 2.5 * ceea ce este trecut in coloana II.

ASA ESTE?
Astept un raspuns...
va multumesc,

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 10 May 2009 - 11:00 AM

#175 elagn

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 25 Postari:

Postat 04 February 2009 - 05:06 PM

Vezi postarealucis, la Feb 4 2009, 10:11 AM, a spus:

Multumesc mult pentru raspuns. Si daca nu fac casa in vauluta(ca e vorba de o singura deplasare-atat) si operez prin casa lei -cand a luat banii cu suma data in lei cu disp.de plata si cand mi-a adus bonuri din strainatae de benzina etc fac decont in lei la curs bnr crede-ti ca chear ar fi o problema? Spun asta pentru ca intradevar a luat lei, peurma sigur si-a schimbat el in valuta si a chelt. valuta. Daca se poate inca vre-o parere. Multumesc.

nu stiu cat de rau este, dar asa nu prea se practica. dar macar incearca sa ii ceri patronului ordinul de schimb valutar, chitanta cu care aschimbat leii in valuta, ca macar astfel sa ai o justificare cat de cat.
caci altfel nu prea ai cum sa justifici tu ca seful tau a cheltuit valuta pe unde a fost daca tu nu ai disponibilitati in valuta, de fapt firma nu are.
ar mai fi o varianta, dar mi se pare mai complicata.
sa depuna leii in casierie, cat a luat ca avans, iar pe baza decontului sa decontezi in valuta pe care in prealabil o cumperi de la banca sau casa de schimb pe care sa ai un document justificativ.
acum, parerile sunt impartite. mie asa mi s-ar parea corect, pentru ca daca tu faci decontrea la cursul BNR in lei, iar seful tau a cumparat valuta la un alt curs, s-ar parea ca pe undeva ii aduce un beneficiu sau o pierdere, in cel mai rau caz, patronului tau.
dar mai asteptam si alte pareri, caci daca citesti pe forum ceva mai sus ai sa vezi ca cineva face decontari in lei la deplasari externe

Vezi postareapitecan, la Feb 4 2009, 02:17 PM, a spus:

legat de diurna, patronul ...
in primul rand, patronul tau este si angajat?
caci daca nu este, nu are dreptul deloc la diurna.
si eu zic ca se incadreaza la prima grupa, adica la cea cu suma mai mica.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 10 May 2009 - 11:01 AM

#176 pitecan

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 32 Postari:

Postat 05 February 2009 - 10:09 AM

da, patronul este si angajat al societatii.

si considera cu tarie ca fiind directorul firmei el trebuie sa ia pentru deplasri in strainatate 2.5* nivelul diurnei stabilit la plafonul II.

Multumesc,

#177 alis240

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 45 Postari:

Postat 20 February 2009 - 09:13 PM

Buna ziua

Am o problema legata de cursul valutar si va rog mult sa ma ajutati.

Patronul firmei este plecat in delegatie intr-o tara UE. In tara respectiva presteaza unele servicii in constructii pentru beneficiari din aceea tara UE. Tot in perioada delegatiei achizitioneaza unele materiale si consumabile care le foloseste acolo in tara respectiva ( benzina, consumabile auto, scule, etc.). Plata facturilor se face prin banca si uneori in numerar.

De ex.
Pleaca in delegatie in data 01.02. 2009.
Se intoarce din delegatie in data de 25.02.2009.
Depune decontul in data de 26.02.2009.

In aceasta perioada sa zicem in data de 10.12.2009 incaseaza numerar o factura emisa in data de 20.12.2008.
In zile diferite sant facute unele achizitii, de ex. in data de 12.02.2009, cumpara un ciocan.

Acum nu stiu ce curs trebuie folosit.
Cred ca la depunerea decontului se foloseste cursul valutar din data depunerii decontului.
Dar pentru chitanta in valuta ce curs se foloseste? Din ce data? Din data incasarii, din data depunerii decontului sau ramane cursul folosit la data emiterii facturii?
Dar pentru intocmirea notei de receptie? Nota de receptie se intocmeste la data achizitiei materialelor sau la data depunerii decontului?

Sau se foloseste un curs mediu?

Desigur ca acesta a fost doar un exemplu dar exista situatii foarte asemanatoare.

#178 andiszek

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 26 March 2009 - 12:30 PM

Buna ziua,
am o problema mai ciudata si atipica, si nimeni nu stie sa imi dea un raspuns bun. unii se si contrazic.

am o firma de design impreuna cu cineva, sunt si angajat la aceeasi firma.
vreau sa plec din tara sa traiesc si sa muncesc din Germania. colaborez cu niste firme de acolo, si le emit facturi lunare. deci nu ma duc sa muncesc ca angajat al lor, doar imi schimb biroul de acasa cu unul din germania.

vreau sa stau pe o perioada mai mare (cativa ani), in care ma voi intoarce de cateva ori in tara sa rezolv probleme. preconizez ca o data la 6 luni voi reveni in tara.
nu vreau sa inchid firma aici, ca e mai convenabil si mai ieftin sa dau facturi din RO, decat sa imi fac in germania firma noua ( e nevoie de 25.000 eur capital ptr infiintare firma in DE)

deci, intrebarile mele sunt urmatoarele (si imi cer scuze daca sunt prostesti, nu am cunostiinte de conta)

1. care este perioada maxima de delegatie? pot sa plec in delegatie 6 luni? 1 an?

2. voi inchiria o garsoniera, care va fi si biroul meu. 100% ca proprietarul va fi pers. fizica, deci nu pot dovedi prin factura/chitanta ca am cazare. pot sa plec intr-o delegatie dar sa nu trec cheltuieli de cazare (ci doar transport si diurna)? e legal sa trimiti pe cineva in delegatie, dar acea persoana sa stea la prieteni/isi plateste singur cazarea?

3. trebuie sa iau in avans diurna pentru toata perioada cu mine? sau pot sa imi scot acolo de pe card lunar diurna pt cele 21 de zile lucratoare ale lunii respective?

am gasit pe net legea muncii, dar nu se specifica nimic legat de perioada de delegatie, etc.

multumesc anticipat.
andi

#179 andiszek

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 26 March 2009 - 03:04 PM

----------------------------------------
nu pot edita mesajul anterior, sper sa le lipeasca automat.

cineva m-a indrumat catre Hotărâre nr. 1860/2006 , unde am gasit niste explicatii:

durata delegatiei:
nu se specifica nicaieri. deduc deci ca poate fi infinit.

cazare:

Art. 26. - (1) Persoana trimisă în delegare într-o localitate situată la o distanță mai mare de 5 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă și în care nu se poate înapoia la sfârșitul zilei de lucru are dreptul la decontarea cheltuielilor de cazare efectuate, pe baza documentelor justificative, după cum urmează:

a) în cazul cazării în structurile de primire turistice, în limita tarifelor practicate în structurile de 2 stele, pentru o cameră cu pat individual sau, în cazul în care unitatea nu dispune de o astfel de cameră, pentru o cameră cu două paturi;

b) în situații deosebite, rezultate din declarații pe propria răspundere, în care, ca urmare a imposibilității cazării în structurile de primire turistice de 2 stele sau de confort mai redus, persoana trimisă în delegare a fost cazată în structuri de primire turistice de confort superior, decontarea cheltuielilor de cazare se face în limita tarifelor practicate în structurile de primire turistice de 3 stele pentru o cameră cu pat individual sau, în cazul în care unitatea nu dispune de o astfel de cameră, pentru o cameră cu două paturi.

(2) În cazul în care cazarea s-a făcut într-o structură de primire turistică de confort superior celei de 3 stele, se decontează numai 50% din tariful de cazare perceput.

Art. 27. - În structurile de primire turistice se includ: hoteluri, moteluri, vile, bungalouri, cabane, campinguri, sate de vacanțe, pensiuni, popasuri turistice, spații de campare organizate în gospodăriile populației destinate prin construcție cazării.

Art. 28. - În situația în care personalul aflat în delegare nu se cazează în condițiile prevăzute la art. 26, cheltuielile de cazare se compensează prin plata, pentru fiecare noapte, a sumei de 30 lei.

deci deduc ca pot sa ma cazez practic oriunde, fara factura/chitanta, si primesc 30 lei/noapte

bani in vans:
Art. 42. - Persoana trimisă în delegare sau detașare are dreptul să primească, în condițiile legii, un avans în numerar, stabilit în raport cu numărul zilelor de deplasare, dar nu mai mult decât totalul cheltuielilor de delegare sau de detașare pentru 30 de zile calendaristice.

---------------

puteti sa imi confirmati va rog daca am dedus bine, mai ales la durata delegatiei, si la cazare?
ma tem sa nu fie alte hotarari care sa completeze hotararea asta, etc.

multumesc

Aceasta postare a fost editata de andiszek: 26 March 2009 - 03:05 PM

#180 elagn

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 25 Postari:

Postat 27 March 2009 - 11:00 AM

----------------------------------------
durata deplasarii este specificata de contractul colectiv de munca unic la nivel de tara undeva art. 45-46, daca nu ma insel cu noile numerotari, si totodata se face referire si la diferenta fata de detasare.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 10 May 2009 - 11:03 AM

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL