Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
inregistrare factura de pe o luna in urma... - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

inregistrare factura de pe o luna in urma...

12 replies to this topic

#1 LeeLoo

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 37 Postari:

Postat 28 November 2007 - 03:50 PM

Buna, as dori opinia unui contabil referitoare la urmatoarea situatie (situatia unui client care foloseste un program de conta):
-am o factura pentru o achizitie din septembrie
-factura ajunge la mine de abia in luna octombrie
-daca fac inregistrarea facturii intr-o nota contabila cu data in octombrie si in cadrul notei inregistrez si factura, dar cu data in septembrie, evident ca imi va aparea factura in jurnal de cumparari, dar nu imi va aparea in 390 (lucru normal, deoarece programul tine cont de data notei, si nu a documentului, cum trebuie de altfel)

Intrebarea majora este: cum se poate evita o astfel de situatie, mai ales ca furnizorii respectivi nu pot trimite nici o proforma si nici o copie xerox a facturii...?! Hai sa zicem ca o data merge sa inregistrezi pe luna octombrie tot, dar cand iti vine un control, nu va parea ciudat ca tu ai nota si factura cu octombrie si de fapt pe factura propriu-zisa e septembrie??? :smile:

Daca nu ati inteles nimica e ok, mai explic :biggrin:

#2 Laurentiu Petru Munteanu

Nou

• Members
  • Pip
  • 9 Postari:

Postat 28 November 2007 - 03:56 PM

Si eu am mai fost pus in aceast situatie,de a primi facturi dupa o luna sau chiar doua.Eu le-am inregistrat pe luna respectiva-cea in care am primit factura.La un eventual control ai avea probleme daca ai inregistra facturi pe o anumita luna,daca sunt pe lunile urmatoare

#3 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 28 November 2007 - 09:43 PM

legea contabilitatii spune ca e contraventie neinreg. "in per. la care se refera", deci si inreg. dupa, nu numai cum spui tu, Laurentiu : "daca ai inregistra facturi pe o anumita luna, daca sunt pe lunile urmatoare"
de altfel, cum s-o putea inreg. o fact. inainte de a fi emisa, nu prea inteleg ce vrei sa spui cu "daca sunt pe lunile urmatoare", poate explici :smile:

apoi, dupa stiinta mea, in jurnalul de cumparari / registrul jurnal, doc. se inreg. in ordinea intrarii lor in unitate (nu in ordinea emiterii lor de catre furnizori), asa ca pastreaza plicul cu care au venit sau ai grija sa se specifice clar data expeditiei PE FACTURA fiindca asta va fi dovada ta ca le-ai inreg. la data corecta si ca vina nu iti apartine pt. intarziere.

Aceasta postare a fost editata de ALUPEI OTILIA: 28 November 2007 - 11:13 PM

#4 Violeta Tihon

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 248 Postari:

Postat 29 November 2007 - 10:17 PM

Daca ar fi vorba doar de TVA, atunci problema e rezolvata de Codul fiscal, in sensul ca facturile se inregistreza in momentul primirii lor, indiferent de data emiterii. In ce priveste cheltuielile, subscriu la ceea ce spune Otilia.

#5 ariana-ioana

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 10 Postari:
  • Interests:informatii

Postat 07 January 2008 - 09:14 PM

cine imi poate spune, daca pe o factura fiscal nu sunt trecute datele firmei ci numele administratorului la cumparator, pot sa inregistrez factura respectiva in conta? Ms :)

#6 ero 40

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 8 Postari:

Postat 09 January 2008 - 08:48 PM

Vezi postareaariana-ioana, la Jan 7 2008, 11:14 PM, a spus:

cine imi poate spune, daca pe o factura fiscal nu sunt trecute datele firmei ci numele administratorului la cumparator, pot sa inregistrez factura respectiva in conta? Ms :)
Nu se poate.

#7 aNgelica pop

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 716 Postari:
  • Interests:temei legal

Postat 09 January 2008 - 10:09 PM

Vezi postareaero 40, la Jan 9 2008, 06:48 PM, a spus:

Vezi postareaariana-ioana, la Jan 7 2008, 11:14 PM, a spus:

Nu se poate.
nu are cumva pusa stampila si de aceea nu a completat?
"o vorba BUNA ,nu costa!
un zambet ,nici atat!"

#8 ariana-ioana

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 10 Postari:
  • Interests:informatii

Postat 10 January 2008 - 11:47 AM

nu are cumva pusa stampila si de aceea nu a completat?

Nu are stampila pusa pe factura, decat numele administratorului si CNP-ul lui, la cumparator, asa ca m-am hatarat sa nu o iau in considerare, sper ca e bine.

#9 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:
  • Interests:INFORMARE

Postat 21 January 2008 - 03:30 PM

Cum impacam principiului independentei exercitiului cu decl 394??
Situatie:
*utilitati facturate in ian2008 dar consumate in 2007->cf. principiului independentei exercitiului trebuiesc inregistrate in anul fiscal 2007;
*in declaratia 394 unde va aparea aceasta factura; in sem.2/2007 sau sem.1 / 2008 ??
...ca sa nu mentionez si faptul ca pe aceasta factura am si prestatii aferente ian2008 si tva.
Cert este ca tb sa respectam principiul, dar in 394 trebuiesc declarate facturile din perioada 01.07.-31.12.2007
ce sa fac?? voi cum faceti?
%%%

#10 madalinab

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1733 Postari:

Postat 15 February 2008 - 06:21 PM

Cred ca tu faci confuzie intre documentul factura si ceea ce este inscris in ea - daca cheltuiala se refera la o perioada ulterioara emiterii facturii, evidentiezi chelt resp in 471. dar factura o declari in 394 asa cum este corect, in perioada emiterii ei.
Cat despre utilitatile facturate ulterior perioadei la care se refera poti inregistra cheltuiala in contrapartida cu 408, avand in spate un contract in care se precizeaza cum se emite factura, dar nu stiu cat de corect este(eu nu procedez astfel).
Madalina

#11 mariana07

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 256 Postari:

Postat 18 February 2008 - 08:10 AM

Vezi postareaDENISA GRIGORITA, la Jan 21 2008, 05:30 PM, a spus:

Cum impacam principiului independentei exercitiului cu decl 394??
Situatie:
*utilitati facturate in ian2008 dar consumate in 2007->cf. principiului independentei exercitiului trebuiesc inregistrate in anul fiscal 2007;
*in declaratia 394 unde va aparea aceasta factura; in sem.2/2007 sau sem.1 / 2008 ??
...ca sa nu mentionez si faptul ca pe aceasta factura am si prestatii aferente ian2008 si tva.
Cert este ca tb sa respectam principiul, dar in 394 trebuiesc declarate facturile din perioada 01.07.-31.12.2007
ce sa fac?? voi cum faceti?
la decembrie: % = 408
chelt.
4428
la ianuarie : 408=401
4426=4428
Asa respecti principiul independentei. In ce priveste declaratia 394, avand in vedere ca facturile sunt emise cu ianuarie 2008, le treci in declaratia aferenta sem. I 2008!

#12 diana123

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 07 February 2011 - 02:50 PM

Ma poate ajuta si pe mine cineva cu un raspuns referitor:
- factura primita in luna aprilie 2010 in euro cu tva aferent
- din greseala am inregistrat-o in ron cu valorile de eur ( adica daca avea 400 eur baza si 76 eur tva, am inregistrat aceste sume dar in ron)
- la 01 februarie 2011 primesc extras de xont pentru confirmare sfarsit de an si constat greseala ( 300, 394 sunt deja depuse )
Cum as putea repara aceasta greseala?

Multumesc

#13 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:
  • Interests:INFORMARE

Postat 07 February 2011 - 10:49 PM

Vezi postareadiana123, la Feb 7 2011, 02:50 PM, a spus:

394-RECTIFICATIVA
in 300 urmator- la regularizări
...in rest nu mai stiu daca ai si 390 ori ba.
%%%

Similar Topics Collapse

11 useri citesc topicul

0 membri, 11 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL