Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
calcul baza CM - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

calcul baza CM

12 replies to this topic

#1 eledan

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 5 Postari:

Postat 28 May 2008 - 11:47 AM

Baza de calcul a unui CM = venitul realizat pt. timpul efectiv lucrat in ultimele 6luni + sporuri + alte indemnizatii + salariul minim pe ec. pt. zilele de CM???
Adica daca a mai avut concediu in luna martie si salariul realizat = 2.000; CM = 700, zile CM=5; venitul brut care se ia in calculul unui medical este 2.000+(500/21*5)=2.119???
Deci baza de calcul pt. un CM in luna mai: 3.000*5 + 2.119 =17.119??

Este bine??

#2 DRAGOS NEGOITESCU

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 999 Postari:

Postat 28 May 2008 - 02:59 PM

CM-ul intra si el in baza de calcul.

Dragos

#3 eledan

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 5 Postari:

Postat 28 May 2008 - 03:04 PM

Vezi postareanegocont, la May 28 2008, 03:59 PM, a spus:

CM-ul intra si el in baza de calcul.
si atunci ce zici de OUG 91/2007
"ART. 20 (1) Baza de calcul a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă se calculează ca medie a veniturilor brute realizate lunar de către salariat în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului, respectiv a veniturilor stipulate în contractele individuale de asigurare, pe baza cărora s-a stabilit contribuția de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale.

SI
"ART. 101 (1) Baza lunară de calcul la care angajatorul datorează contribuția de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale pentru persoanele prevăzute la art. 5 și 7 o constituie: a) suma veniturilor brute realizate lunar; b) salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, cu excepția cazurilor de accident de muncă sau boală profesională.

Sincer nu am inteles de ce leaga un concediu medical simplu de plata contributiei pt. accidente de munca si boli profesionale.

#4 DRAGOS NEGOITESCU

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 999 Postari:

Postat 28 May 2008 - 03:20 PM

Vezi postareaeledan, la May 28 2008, 03:04 PM, a spus:

Sincer nu am inteles de ce leaga un concediu medical simplu de plata contributiei pt. accidente de munca si boli profesionale.

Cand ai CM contributia de accidente se calculeaza astfel: sal minim / zile lucratoare * zile de CM * % conform CAEN
La fel ca si CAS-ul.
Dragos

#5 eledan

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 5 Postari:

Postat 29 May 2008 - 07:37 AM

Cand ai CM contributia de accidente se calculeaza astfel: sal minim / zile lucratoare * zile de CM * % conform CAEN
La fel ca si CAS-ul.
[/quote]

Da, stiu.
Dar in OUG 91 art. 20 spune ca baza de calcul a indemnizatiilor pt. CM este media veniturilor brute din ultimele 6 luni, [u]pe baza carora s-a stabilit contributia de asigurare pt. accidente de munca si boli profesionale[/u].
Deci eu in luna cu medicalul din ultimele 6 luni iau venitul brut pt. care s-a calculat contributia pt. accidente de munca, adica odata: salariul realizat si odata: sal minim / zile lucratoare * zile de CM * % conform CAEN.
Asadar, pt. luna respectiva, nu iau in considerare valoarea CM, ci sal minim / zile lucratoare * zile de CM * % conform CAEN la calcularea bazei.

Astept opinii.

#6 Esoare

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 31 Postari:

Postat 04 June 2008 - 05:53 PM

OUG/91 art.20 se refera la Legea 346/2002- respectiv C M accident de munca.
C M celelalte se platesc conform OUG 158/2005.
CM este baza de calcul pentru urmatoarele C M...

#7 Viovas

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 43 Postari:

Postat 08 July 2008 - 08:16 AM

salutare.
in concluzie care este baza de calcul in situatia asta ca si eu am un caz similar luna asta. pls pls pls. :frusty:

#8 costin_mentor

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 122 Postari:

Postat 09 July 2008 - 12:57 PM

Vezi postareaeledan, la May 28 2008, 12:47 PM, a spus:

Baza de calcul a unui CM = venitul realizat pt. timpul efectiv lucrat in ultimele 6luni + sporuri + alte indemnizatii + salariul minim pe ec. pt. zilele de CM???
Adica daca a mai avut concediu in luna martie si salariul realizat = 2.000; CM = 700, zile CM=5; venitul brut care se ia in calculul unui medical este 2.000+(500/21*5)=2.119???
Deci baza de calcul pt. un CM in luna mai: 3.000*5 + 2.119 =17.119??

Este bine??
in concluzie baza de calcul pentru luna in care a avut concediu medical este : 2000+700 adica 2700 .
deci 3000*5+2700=17700 .
TotalSal - un program complet de salarii!

#9 melisch

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 16 Postari:

Postat 17 July 2008 - 04:59 PM

Daca ma poate ajuta cineva si pe mine. Azi am fost cu declaratia la pensii si mi-au inapoiat declaratia "aveti o eroare fatala" "aveti concedii medicale" "BAS nu este corect calculat" si atat "urmatoarea". Nici macar nu m-ia salvat pe discheta eroarea sa vada si proasta asta cu ce a gresit. Am 3 concedii medicale toate cu cod 01:

1. pt 8 zile din care 6 sunt lucratoare am suportat totul de catre angajator baza de calcul venit brut decembrie 1.241 lei ianuarie-mai 1.093 lei deci 1.241+(5 x 1.093) = 6.706 lei. Zile lucrate 19 + (5 x 21) = 124 Deci 6.706 lei / 124 zile = 54,08 media zilnica Ci = 54,08 x 6 x 75% = 243 lei

2. un salariat care este angajat din 18.04.2008 la noi (carte de munca nu are si nu stiu daca a lucrat cu contract de munca pt. ca asa am dedus ca nu). Insa mi-a adus 2 concedii medicale (nici nu stiu daca chiar era bolnav in fine!) una din 09.06.2008-13.06.2008 celalalt 16.06.2008-20.06.2008 (cele doau zile lipsa sunt bineinteles sambata + duminica). Nu sunt in continuare unul este pentru cod diagnostic 430, iar celalat 428 (nu am resuit sa depistez boala de care suferea el spune ca avea otita). Am calculat la salarul lui brut din aprilie 393 lei iar mai 1.032. zile lucrate 8 + 21. Baza = 393+1.032 = 1.425 media zilnica 1.425/29 = 49,14 lei/zi. Am luat fiecare concediu in parte cu aceelasi calcule si pentru primul concediu am suportat de la societate 49,14 lei x 5 x 75% = 184 lei idem 184 lei pentru urmatoarele 5 zile de concediu in total 368 lei.

N-am mai avut asemenea situatie si am crezut ca am calculat corect ceva nu este bine dar ce? Daca ma poate ajuta cineva urgent pt ca maine vroiam sa ma duc sa depund statul de plata dar poate am calculat gresit asa ca nu stiu ce sa fac. :frusty: :thumbup:

#10 anaderol

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 190 Postari:

Postat 17 July 2008 - 07:23 PM

BAS se calculeaza 500/21* nr de zile lucratoare de concediu medical...declaratia de la pensii nu verifica daca ai calculat bine baza CM.... :frusty:

#11 melisch

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 16 Postari:

Postat 17 July 2008 - 07:27 PM

Observ ca azi nici eu nu voi primi ajutor. Am descarcat programul de verificare a declaratiei si am depistat macar problema la nagajatul care are daou concedii chiar era gresit dar cu calculul ci programul meu de conta a generat gresit declaratia. Fiind vorba de 2 declaratii independente el considera ca si cum ar fi pentru 2 saptamani si 10 zile suporta angajatorul + 10 Casa de sanatate altfel nu explic de ce imi pune in declaratie doar suma aferenta primei saptamani. Chiar este o greseala dar nici in programul lor nu port sa fac corect chiar si la calcul CAS imi ia salarul efectiv lucrat + 168 lei de la primul concediu * 9,5 & deci ceva nu fac bine ori la calcul ori la program am probleme, vad ei maine cum pot rezolva. Daca totusi cineva stie sa ma ajute voi fi tare bucuroasa . Am program de salarii WinMEntor.

#12 melisch

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 16 Postari:

Postat 17 July 2008 - 07:33 PM

Scuze anaderoi cred ca ai postat in timp ce eu redactam al doi-lea deci zici ca ar fi trebuit sa iau salarul minim pe economie si nu venitul brut ca si baza? Asa imi da si in programul lor de la CAS. De ce? Nu stiu legea pt ca nu am mai avut asemenea probleme. Dar la celalalt si acolo am calculat gresit?

#13 pcl

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 194 Postari:

Postat 04 August 2008 - 06:11 PM

Salutare tuturor,

Va rog spuneti-mi care este modalitatea corecta de calcul pentru urmatorul caz:

un angajat a lucrat in perioada 01 ianuarie - 30 iunie, cu un salariu lunar realizat de 3000 ron, cu exceptia lunii martie cand a mai avut un concediu medical de 8 zile (5 suportate de societate, 3 din fnuass)

Luna Venit lunar realizat-lei Zile lucratoare
Ianuarie 3 000 21
Februarie 3 000 21
Martie 2 713 21 (13 lucrate+ 5 CM suportat de societate+3 CM din FNUASS)
(1 857 af timpului lucrat+
536 CM sup de societate+
320 CM sup din FNUASS)

Aprilie 3 000 21
Mai 3 000 21
Iunie 3 000 21

In luna iulie acelasi angajat are un cm de 3 zile. Care este baza de calcul pentru acest cm? 3000*5+ (1857+536) / 21*5+(13+5)?
Adica concediul si zilele aferente concediului suportat din Fnuass , in luna martie se iau sau nu in baza aceastui concediu? :frusty:

Va multumesc pentru orice raspuns. Daca aveti si un temei legal v-as ruga sa mi-l scrieti.
Claudia P.
Numai la noi se poate intampla

Similar Topics Collapse

10 useri citesc topicul

0 membri, 10 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL