La sf. anului sau in luna depunerii bilantului(04.2005)?
tva protocol
Postat 31 March 2005 - 08:13 AM
Postat 31 March 2005 - 08:19 AM
Postat 31 March 2005 - 08:21 AM
Postat 31 March 2005 - 08:22 AM
KLM a spus:
Postat 31 March 2005 - 08:45 AM
Norme metodologice:
7. (1) Bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, nu constituie livrare de bunuri conform art. 128 alin. (9) lit. B) din Codul fiscal, dacã sunt îndeplinite în mod cumulativ urmãtoarele condiþii:
a) nu sunt imputabile;
B) degradarea calitativã a bunurilor se datoreazã unor cauze obiective dovedite cu documente;
c) se face dovada cã s-au distrus bunurile ºi nu mai intrã în circuitul economic.
În categoria bunurilor degradate calitativ se încadreazã ºi ziarele, revistele, cãrþile, manualele ºcolare, care sunt returnate de cãtre difuzori ºi care nu mai pot fi valorificate.
(2) Casarea bunurilor de natura mijloacelor fixe, chiar ºi înainte de expirarea duratei normale de întrebuinþare, nu constituie livrare de bunuri din punct de vedere al taxei pe valoarea adãugatã.
(3) Bunurile acordate gratuit în cadrul acþiunilor de protocol nu sunt considerate livrãri de bunuri în limita în care sunt deductibile la calculul impozitului pe profit cheltuielile de protocol, stabilitã la titlul II al Codului fiscal. Aceeaºi limitã este aplicabilã ºi microîntreprinderilor care se încadreazã în prevederile titlului IV al Codului fiscal.
(4) Bunurile acordate gratuit în cadrul acþiunilor de sponsorizare ºi mecenat nu sunt considerate livrãri de bunuri în limita a 3 la mie din cifra de afaceri, determinatã potrivit art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, ºi nu se întocmeºte factura fiscalã pentru acordarea acestor bunuri.
(5) Prin acordarea de bunuri în mod gratuit potrivit destinaþiilor prevãzute de lege, în sensul art. 128 alin. (9) lit. f) din Codul fiscal, se înþeleg destinaþii cum sunt: masa caldã pentru mineri, alimentaþia de protecþie, materiale igienico-sanitare acordate obligatoriu angajaþilor în vederea prevenirii îmbolnãvirilor. Limita pânã la care nu sunt considerate livrãri de bunuri este cea stabilitã prin actele normative care instituie acordarea acestor bunuri. Plata în naturã a salariilor ºi a dividendelor reprezintã livrare de bunuri, nefiind aplicabile prevederile art. 128 alin. (9) lit. f) din Codul fiscal.
(6) Încadrarea în limitele prevãzute la alin. (3) - (5) se determinã pe baza datelor raportate prin situaþiile financiare anuale. Nu se iau în calcul pentru încadrarea în aceste limite sponsorizãrile, acþiunile de mecenat sau alte acþiuni prevãzute prin legi, acordate în numerar. Depãºirea limitelor constituie livrare de bunuri ºi se colecteazã taxa pe valoarea adãugatã, dacã s-a exercitat dreptul de deducere a taxei pe valoarea adãugatã corespunzãtoare depãºirii. Taxa pe valoarea adãugatã colectatã aferentã depãºirii se calculeazã ºi se include la rubrica de regularizãri din decontul întocmit pentru perioada fiscalã în care persoanele impozabile înregistrate ca plãtitori de taxã pe valoarea adãugatã au depus situaþiile financiare anuale, dar nu mai târziu de termenul legal de depunere a acestora.
Succes!
Postat 31 March 2005 - 09:07 AM
Postat 31 March 2005 - 09:19 AM
Postat 31 March 2005 - 10:58 AM
Postat 31 March 2005 - 11:29 AM
Postat 31 March 2005 - 11:30 AM
Postat 31 March 2005 - 01:15 PM
Postat 31 March 2005 - 02:59 PM
O zi buna !
Postat 31 March 2005 - 03:34 PM
Postat 31 March 2005 - 03:37 PM
Postat 01 April 2005 - 01:09 PM
Postat 01 April 2005 - 02:17 PM
Sper sa va ajute.
Postat 02 April 2005 - 09:48 AM
2. limita de 2% de cheltuieli deductibile pentru protocol este valabila pt microintreprindere pt regularizarea de tva....adica orice chelt cu tva facuta pt protocol care depaseste 2% din profitul brut, se va colecta tva pt protocolul ce depaseste aceasta limita, urmandu-se a se regulariza in luna depunerii bilantului, respectiv in decontul lunii respective
Postat 07 April 2005 - 01:44 PM
Societatea noastra este o societate civila profesionala, asociatie fara personalitate juridica, platitoare de TVA, care intocmeste situatiile in contabilitate in partida simpla.
In masura in care si aici se aplica plafonul de 2% de cheltuieli de protocol deductibile, se mai face si la noi regularizarea? Nu scrie pe nicaieri.
Multumesc frumos.
Postat 08 April 2005 - 05:31 AM
Cf. Cod Fiscal Art. 48 alin.(5.) si (6.):
(5) Urmatoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
a) cheltuielile de sponsorizare si mecenat efectuate conform legii, în limita unei cote de 5% din baza de calcul determinata conform alin. (6);
B) cheltuielile de protocol, în limita unei cote de 2% din baza de calcul determinata conform alin. (6);
c) suma cheltuielilor cu indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii în alta localitate, în tara si în strainatate, în interesul serviciului, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice;
d) cheltuielile sociale, în limita sumei obtinute prin aplicarea unei cote de pâna la 2% la fondul de salarii realizat anual;
e) pierderile privind bunurile perisabile, în limitele prevazute de actele normative în materie;
f) cheltuielile reprezentând tichetele de masa acordate de angajatori, potrivit legii;
g) contributiile efectuate în numele angajatilor la scheme facultative de pensii ocupationale, în conformitate cu legislatia în vigoare, în limita echivalentului în lei a 200 euro anual pentru o persoana;
h) prima de asigurare pentru asigurarile private de sanatate, în limita echivalentului în lei a 200 euro anual pentru o persoana;
i) cheltuielile efectuate pentru activitatea independenta, cât si în scopul personal al contribuabilului sau asociatilor sunt deductibile numai pentru partea de cheltuiala care este aferenta activitatii independente;
j) cheltuielile reprezentând contributii sociale obligatorii pentru salariati si contribuabili, potrivit legii;
k) dobânzi aferente împrumuturilor de la persoane fizice si juridice, utilizate în desfasurarea activitatii, pe baza contractului încheiat între parti, în limita nivelului dobânzii de referinta a Bancii Nationale a României;
l) cheltuielile efectuate de utilizator, reprezentând chiria - rata de leasing - în cazul contractelor de leasing operational, respectiv cheltuielile cu amortizarea si dobânzile pentru contractele de leasing financiar, stabilite în conformitate cu prevederile privind operatiunile de leasing si societatile de leasing;
m) cotizatii platite la asociatiile profesionale în limita a 2% din baza de calcul determinata conform alin. (6).
(6) Baza de calcul se determina ca diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile, altele decât cheltuielile de sponsorizare, mecenat, cheltuielile de protocol si cotizatiile platite la asociatiile profesionale.
In masura in care chelt.ded.limitat de mai sus determina si TVA deductibil, faci regularizarea pt.TVA aferent depasirilor de plafon in cf.cu Titlul VI TVA din Codul Fiscal, aplicand insa ca baza ce zice la alin.(6.) de mai sus.
Postat 08 April 2005 - 05:51 PM
Similar Topics
2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi