Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Numarul de zecimale in Contabilitatea de gestiune - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Numarul de zecimale in Contabilitatea de gestiune

6 replies to this topic

#1 redundguy

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 12 Postari:
  • Interests:Raymond Chandler

Postat 28 July 2008 - 02:52 PM

Situatiile contabile pot fi obtinute cu ajutorul programelor de contabilitate, sau cu ajutorultabelelor de calcul (Excel). Valorile apar cu 2 zecimale, totalurile, pe verticala sau orizontala, sunt tot cu 2 zecimale si ar trebui sa corespunda perfect.

In cazul contabilitatii financiare, in care majoritatea operatiilor sunt de adunare si scadere, nu este nici o problema ca totalurile sa fie exact calculate.

In cazul contabilitatii de gestiune, in situatiile analitice (pe produs si pe material), anumite valori din tabele se calculeaza prin operatii de impartire si inmultire, caz in care se obtin multe zecimale. De cele mai multe ori valorile analitice se obtin prin repartizarea unei valori din contabilitatea financiara asupra analiticelor, repartizare facuta prin formule ce contin operatii de impartire/inmultire. Ca in orice situatie contabila, suma analiticelor trebuie sa fie egala cu rindul de total din tabela.

Problema este urmatoarea:
Daca limitam numarul de cifre zecimale pe analitic (de exemplu la 2 cifre), s-ar putea ca suma analiticelor (facuta separat) sa nu corespunda cu valoarea din rindul din total (diferenta de 1-2 bani). Pe de alta parte, valoarea de total trebuie sa fie cea din contabilitatea financiara, deci nu putem folosi totalul efectiv obtinut prin insumarea analiticelor cu 2 zecimale.

Dupa parerea mea solutii de rezolvare a acestei probleme ar putea fi:

a) Sa se depisteze diferenta intre totalul preluat din contabilitatea financiara si totalul obtinut prin adunarea analiticelor cu 2 zecimale, si aceasta diferenta sa se aplice unuia sau mai multor analitice astfel ca cele 2 totaluri sa corespunda perfect.

b)Sa se foloseasca mai multe cifre zecimale (5-9 zecimale), astfel ca totalurile sa corespunda sau diferenta sa fie neglijabila.

c) Sa se admita diferente intre cele 2 totaluri pina la o anumita limita (2-3 bani)

Stiu ca varianta a) ar fi cea mai apropiata de regulile contabile, dar variantele b) si c) sunt mai practice dupa parerea mea si au si o explicatie: utilizarea intensiva a repartizarilor-impartirilor pune probleme de rotunjire.

Intrebarea mea este urmatoarea:
Exista vreun fundament stiintific pentru a putea rezolva aceasta problema prin variantele b) sau c) ?
Este posibila folosirea variantelor b) sqau c) in situatiile contabile?
redevenirea

#2 ctw

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 88 Postari:

Postat 28 July 2008 - 03:07 PM

Vezi postarearedundguy, la Jul 28 2008, 03:52 PM, a spus:

Situatiile contabile pot fi obtinute cu ajutorul programelor de contabilitate, sau cu ajutorultabelelor de calcul (Excel). Valorile apar cu 2 zecimale, totalurile, pe verticala sau orizontala, sunt tot cu 2 zecimale si ar trebui sa corespunda perfect.

In cazul contabilitatii financiare, in care majoritatea operatiilor sunt de adunare si scadere, nu este nici o problema ca totalurile sa fie exact calculate.

In cazul contabilitatii de gestiune, in situatiile analitice (pe produs si pe material), anumite valori din tabele se calculeaza prin operatii de impartire si inmultire, caz in care se obtin multe zecimale. De cele mai multe ori valorile analitice se obtin prin repartizarea unei valori din contabilitatea financiara asupra analiticelor, repartizare facuta prin formule ce contin operatii de impartire/inmultire. Ca in orice situatie contabila, suma analiticelor trebuie sa fie egala cu rindul de total din tabela.

Problema este urmatoarea:
Daca limitam numarul de cifre zecimale pe analitic (de exemplu la 2 cifre), s-ar putea ca suma analiticelor (facuta separat) sa nu corespunda cu valoarea din rindul din total (diferenta de 1-2 bani). Pe de alta parte, valoarea de total trebuie sa fie cea din contabilitatea financiara, deci nu putem folosi totalul efectiv obtinut prin insumarea analiticelor cu 2 zecimale.

Dupa parerea mea solutii de rezolvare a acestei probleme ar putea fi:

a) Sa se depisteze diferenta intre totalul preluat din contabilitatea financiara si totalul obtinut prin adunarea analiticelor cu 2 zecimale, si aceasta diferenta sa se aplice unuia sau mai multor analitice astfel ca cele 2 totaluri sa corespunda perfect.

b)Sa se foloseasca mai multe cifre zecimale (5-9 zecimale), astfel ca totalurile sa corespunda sau diferenta sa fie neglijabila.

c) Sa se admita diferente intre cele 2 totaluri pina la o anumita limita (2-3 bani)

Stiu ca varianta a) ar fi cea mai apropiata de regulile contabile, dar variantele b) si c) sunt mai practice dupa parerea mea si au si o explicatie: utilizarea intensiva a repartizarilor-impartirilor pune probleme de rotunjire.

Intrebarea mea este urmatoarea:
Exista vreun fundament stiintific pentru a putea rezolva aceasta problema prin variantele b) sau c) ?
Este posibila folosirea variantelor b) sqau c) in situatiile contabile?

FFf simplu.....
la coloana sau linia unde ai total introduci formula ROUND

=ROUND(celula calculata,nr zecimale ) ---daca doresti fara zecimale......nr zecimale=0

Multa bafta

Ciprian

#3 redundguy

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 12 Postari:
  • Interests:Raymond Chandler

Postat 31 July 2008 - 07:29 AM

Iata un exemplu pentru a putea fi inteles mai bine:
Factura de energie electrica este de 100 lei.
Ea trebuie repartizata pe 3 produse, sa zicem in mod egal.

Produs Valoare_repartizata Valoare_in_situatiile_contabile

Prod1 ____ 33.33333 _____ 33.33
Prod2 _____ 33.33333 _____ 33.33
Prod3 _____ 33.33333 _____ 33.33

Daca adunam valorile din situatia contabila obtinem 99.99, deci diferit de 100- valoarea de pe factura.

Aceasta problema se poate rezolva prin una din cele 3 metode prezentate anterior.
Eu as dori sa folosesc metodele 2 sau 3.

Intrebare:
Exista vreun temei teoretic care imi da voie sa folosesc metodele 2 sau 3 ?

Aceasta postare a fost editata de redundguy: 31 July 2008 - 07:31 AM

redevenirea

#4 Saluti2008

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 80 Postari:

Postat 31 July 2008 - 01:05 PM

Vezi postarearedundguy, la Jul 31 2008, 08:29 AM, a spus:

Iata un exemplu pentru a putea fi inteles mai bine:
Factura de energie electrica este de 100 lei.
Ea trebuie repartizata pe 3 produse, sa zicem in mod egal.

Produs Valoare_repartizata Valoare_in_situatiile_contabile

Prod1 ____ 33.33333 _____ 33.33
Prod2 _____ 33.33333 _____ 33.33
Prod3 _____ 33.33333 _____ 33.33

Daca adunam valorile din situatia contabila obtinem 99.99, deci diferit de 100- valoarea de pe factura.

Aceasta problema se poate rezolva prin una din cele 3 metode prezentate anterior.
Eu as dori sa folosesc metodele 2 sau 3.

Intrebare:
Exista vreun temei teoretic care imi da voie sa folosesc metodele 2 sau 3 ?

Nu prea am inteles, DAR, odata cu denominarea au fost facute niste precizari, dif. din denominare se inreg in 473, iar la sf anului 473 se inchide cu ct 6588 sau 7588, dupa caz(daca 473 e D in 6588, daca e C in 7588)
Eu aplic si acum metoda asta la orice dif de zecimale(ex la tva, in timpul lunii sau perioadei, inreg cu doua zecimale, cum spune legea, iar la sf lunii sau perioadei, respectiv cand trebuie sa inchid tva-ul, intai rotunjesc, ..da asta era cuvantul din lege, ca nu-l mai gaseam.deci....

Aceasta postare a fost editata de Saluti2008: 31 July 2008 - 01:05 PM

#5 eugen ursache

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 517 Postari:
  • Interests:agricultura, lemne fiare si motoare

Postat 31 July 2008 - 04:06 PM

Saluti2008:
Aici discutam despre clasa 9, n-are nici o corespondenta sau legatura cu denominarea si 473!!!

Redundguy:
Varianta b merge pt calculul extracontabil (excel), dar tot nu vei obtine egalitate, ci vei impinge eroarea catre ultima zecimala...
Din pacate cele mai multe programe de conta au limitare la 2 zecimale si metoda nu poate fi aplicata.

Varianta c la fel, merge extracontabil, in programele de conta va da eroare de bd, acestea verificand existenta egalitatii debit credit, cele mai multe nici nu te lasa sa iesi din culegere date pana nu obtii egalitatea.

Asa ca ramane varianta a pentru a lucra in programele de conta, pentru alte modalitati de calcul (excel, alte progr de calcul tabelar) ai libertatea sa alegi ce varianta iti convine mai mult.
Motan m-as fi dorit sa fiu / cu gheare si mustete lungi, / cu coada-n sus, cu blana-n dungi, / c-un ochi verzui si-un ochi capriu. // Pisicile de prin vecini / sa le gonesc pe la pricini, / sa-mi fete fiecare-un fiu / c-un ochi verzui si-un ochi capriu (Nichita Stanescu)

#6 Saluti2008

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 80 Postari:

Postat 31 July 2008 - 06:43 PM

Din text nu mi-am dat seama ca e vb de clasa 9
Ordinul 1752/2005
CLASA 9 - CONTURI DE GESTIUNE.19)
19) Pentru organizarea contabilitatii de gestiune, folosirea conturilor din aceasta clasa este optionala.
90. DECONTARI INTERNE
901. Decontari interne privind cheltuielile
902. Decontari interne privind productia obtinuta
903. Decontari interne privind diferentele de pret
92. CONTURI DE CALCULATIE
921. Cheltuielile activitatii de baza
922. Cheltuielile activitatilor auxiliare
923. Cheltuieli indirecte de productie
924. Cheltuieli generale de administratie
925. Cheltuieli de desfacere
93. COSTUL PRODUCTIEI
931. Costul productiei obtinute
933. Costul productiei in curs de executie
Am crezut ca se refera la rotunjiri, deci NU luati in considerare explicatiile anterioare.
Multumesc pentru intelegere

#7 doiny

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 631 Postari:

Postat 31 July 2008 - 07:00 PM

Am si eu un asemenea caz, facturi de la un furnizor , o firma mare , sa zicem.. , te enerveaza ingrozitor sa imparti la fiecare articol in gestiune valoarea produsului la numarul de produse sa afli pretul unitar cu 4 zecimale, in timp ce pe factura este pretul cu 2 zecimale. Daca aduni pe coloana valorile cu 2 zecimale de pe factura nu dau cu totalul din factura . Nu mi se pare corect , in primul rand pentru neseriozitatea intocmirii unei facturi si in al doilea rand, unde se duce diferenta dintre pretul cu 4 zecimale si valoarea totala a facturii la acest Furnizor???? Pentru contabilitate , trebuie sa ma duc sa rectific in nota contabila valoarea sa fie exact ca in factura. Sunt consternata de acest caz...

Similar Topics Collapse

7 useri citesc topicul

0 membri, 7 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL