In cazul contabilitatii financiare, in care majoritatea operatiilor sunt de adunare si scadere, nu este nici o problema ca totalurile sa fie exact calculate.
In cazul contabilitatii de gestiune, in situatiile analitice (pe produs si pe material), anumite valori din tabele se calculeaza prin operatii de impartire si inmultire, caz in care se obtin multe zecimale. De cele mai multe ori valorile analitice se obtin prin repartizarea unei valori din contabilitatea financiara asupra analiticelor, repartizare facuta prin formule ce contin operatii de impartire/inmultire. Ca in orice situatie contabila, suma analiticelor trebuie sa fie egala cu rindul de total din tabela.
Problema este urmatoarea:
Daca limitam numarul de cifre zecimale pe analitic (de exemplu la 2 cifre), s-ar putea ca suma analiticelor (facuta separat) sa nu corespunda cu valoarea din rindul din total (diferenta de 1-2 bani). Pe de alta parte, valoarea de total trebuie sa fie cea din contabilitatea financiara, deci nu putem folosi totalul efectiv obtinut prin insumarea analiticelor cu 2 zecimale.
Dupa parerea mea solutii de rezolvare a acestei probleme ar putea fi:
a) Sa se depisteze diferenta intre totalul preluat din contabilitatea financiara si totalul obtinut prin adunarea analiticelor cu 2 zecimale, si aceasta diferenta sa se aplice unuia sau mai multor analitice astfel ca cele 2 totaluri sa corespunda perfect.
b)Sa se foloseasca mai multe cifre zecimale (5-9 zecimale), astfel ca totalurile sa corespunda sau diferenta sa fie neglijabila.
c) Sa se admita diferente intre cele 2 totaluri pina la o anumita limita (2-3 bani)
Stiu ca varianta a) ar fi cea mai apropiata de regulile contabile, dar variantele b) si c) sunt mai practice dupa parerea mea si au si o explicatie: utilizarea intensiva a repartizarilor-impartirilor pune probleme de rotunjire.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Exista vreun fundament stiintific pentru a putea rezolva aceasta problema prin variantele b) sau c) ?
Este posibila folosirea variantelor b) sqau c) in situatiile contabile?