Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
taxare inversa material lemnos - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

taxare inversa material lemnos

13 replies to this topic

#1 mariana4d

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 6 Postari:

Postat 02 August 2008 - 09:28 PM

Va rog sa ma lamuriti in aceasta prolema : taxarea inversa se aplica si in cazul produselor finite din lemn? De ex: 2 sc platitore tva se face o vanzare de lambriuri pt care se intocmeste factura si montajul se face de aceasi sc . se aplica tva? Multumesc

#2 cristibelean

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 18 Postari:
  • Interests:consultant

Postat 03 August 2008 - 07:25 PM

Din practica si experienta mea pot spune ca Fiscul accepta ca materiale lemnoase doar acelea care sunt produse primare ca de exemplu: busteni, cherestea, dulapi (o cherestea mai groasa), adica acele produse pentru a caror obtinerea nu s-au mai folosit/adaugat si alte materiale (adezivi, cuie, suruburi, etc). In cazul lambriurilor, nu stiu cum se fabrica, dar probabil mai includ ceva materiale in produsul finit si conform teoriei pe care am enuntat-o mai sus dupa care se ghideaza Fiscul nu se incadreaza la material lemnos. Si chiar daca ar contine lemnul gol, prelucrat de anumite masinarii, din cauza montajului pe care-l asigurati, iar va fi considerat produs finit ce nu intra sub incidenta taxarii inverse. Am avut control si ne-am lovit de aceasta problema (producem grinzi din cherestea stratificata, iar la realizarea produsului finit intra si putin adeziv pe langa cherestea), am facut si contestatii dar nu am avut castig de cauza si a trebuit sa platim tot TVA-ul "taxat invers" din februarie 2004 pana in 31.12.2007, bineinteles cu majorari si penalitati, TVA pe care acum il solicitam de la clientii respectivi si din care nu am recuperat inca mai mult de 5 %. Urmeaza procese cu clientii, ei spun ca nu este greseala lor, desi sunt responsabili in aceasi masura ca si noi conform codului fiscal.
Cel mai bine factureaza cu TVA, vei fi ocolita de 1001 de alte probleme care apar daca facturezi cu Taxare Inversa si vine controlul si te pune sa platesti TVA necolectat si neincasat.

consultant economic si financiar

#3 mariana4d

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 6 Postari:

Postat 03 August 2008 - 08:43 PM

Multumesc foarte mult pt raspuns si pt rabdarea de care ati dat dovada ,dar unde pot gasi aceste exceptii pt ca in codul fiscal nu se specifica ce fel de material lemnos, materii prime sau produse finite.

#4 cristibelean

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 18 Postari:

Postat 04 August 2008 - 05:36 PM

Din pacate in codul fiscal se precizeaza doar "(2) Bunurile si serviciile pentru livrarea sau prestarea carora se aplica masurile de simplificare sunt:

a) deseurile si materiile prime secundare, rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata, cu modificarile ulterioare;

b) bunurile si/sau serviciile livrate ori prestate de sau catre persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolventa, cu exceptia bunurilor livrate in cadrul comertului cu amanuntul;

c) materialul lemnos, conform prevederilor din norme."

In norme (HG 44 /2004) se precizeaza deasemenea ca: 2) Bunurile care se incadreaza in categoria material lemnos, prevazute la art. 160 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal, sunt masa lemnoasa pe picior, precum si materialul lemnos stabilit prin ordin al ministrului economiei si finantelor.

Ordinul care reglementeaza ce spun normele este: Ordinul nr. 1579 din 28.12.2007 pentru modificarea art. 2 din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 172/2006 privind incadrarea produselor in categoria material lemnos pentru care se aplica taxarea inversa din care citez:
"Art. 2. - Materialele lemnoase pentru care sunt aplicabile masurile de simplificare constand in taxarea inversa, prevazute la art. 160 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt cele pentru care furnizorii au obligatia sa intocmeasca avizul de insotire pentru materiale lemnoase, prevazut de Normele privind circulatia materialelor lemnoase si controlul circulatiei acestora si al instalatiilor de transformat lemn rotund, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 427/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Se excepteaza masa lemnoasa pe picior, pentru care nu este obligatorie intocmirea acestui document specific."
.
Pana la urma ajungem din nou la Normele privind circulatia materialelor lemnoase- HG 427/2004 unde se definesc materialele lemnoase: Art. 2. - In sensul prezentelor norme, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: a) materiale lemnoase - lemnul rotund sau despicat de lucru si lemnul de foc,obtinute ca rezultat al aplicarii taierilor autorizate de produse principale, secundare, accidentale si din actiuni de igienizare a padurilor, cheresteaua, precum si lemnul ecarisat sau cioplit, lemnul brut, prelucrat sau semifabricat, potrivit art. 76 alin. 2 din Legea nr. 26/1996 - Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare. Pomii de Craciun sunt produse lemnoase care au acelasi regim de provenienta si circulatie ca si materialele lemnoase;
Desi apare cuvantul "prelucrat" in definitia materialului lemnos noi am pierdut contestatiile chiar cu DEX-ul in fata pentru ca asa a interpretat Fiscul si instanta ca termenii "prelucrat sau semifabricat" se refera la un anumit grad de finisare a lemnului brut nu la produsele finite realizate din acestea, deci tot lemn brut este doar ca ceva mai prelucrat. Argumentul suprem a fost: "De ce nu se aplica taxare inversa la mobilierul din lemn?. Pentru ca este un produs finit ce se vinde ca atare cu sau fara monta sau a carui montaj este inclus in pret."
Cred ca ai toate datele sa iei o hotarare corecta. Eu am ales ca sa aplic taxare inversa doar la lemnul brut din padure si la cherestea, in rest nu mai risc nimic, sa se bata clientii pentru TVA-ul lor deductibil in cazul unor controale. Am avut clienti din toata tara si deja solutia data in cazul controlului nostru este o speta si un precedent pe care am gasit-o ca se aplica si in alte cazuri de contestatii pe anaf.mfinante.ro.

#5 ion ggg

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 12 August 2008 - 03:07 PM

va rog explicati mi si mie ceva Scuze pt intrebarea poate f simpla.La facutararea inversa sa zicem pt o valoare de 10 000 lei fara tva ce se va completa pe factura ce inregistrai face furnizorul si ce anume clinetul.Va rog.Multumesc

#6 cristibelean

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 18 Postari:

Postat 13 August 2008 - 07:31 AM

La vanzare, vanzatorul completeaza factura normal, dar la casuta de TVA, completeaza "Taxare Inversa", astfel ca factura emisa de furnizor pt client va fi de 10.000 lei, iar in loc de TVA, va contine mentiunea "Taxare Inversa". Inregistrarea contabila: 411=70* si 4426=4427 cu cat ar fi fost TVA-ul, aici 1900 lei.
La cumparator, cumparatorul completeaza pe factura primita TVA-ul (1.900 lei) si face inregistrarea 3**=401 si 4426=4427.

#7 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 13 August 2008 - 02:05 PM

Vezi postareacristibelean, la Aug 13 2008, 08:31 AM, a spus:

La vanzare, vanzatorul completeaza factura normal, dar la casuta de TVA, completeaza "Taxare Inversa", astfel ca factura emisa de furnizor pt client va fi de 10.000 lei, iar in loc de TVA, va contine mentiunea "Taxare Inversa".
Inregistrarea contabila: 411=70* si 4426=4427 cu cat ar fi fost TVA-ul, aici 1900 lei.
La cumparator, cumparatorul completeaza pe factura primita TVA-ul (1.900 lei) si face inregistrarea 3**=401 si 4426=4427.
Furnizorul de bunuri/prestatorul este obligat sa emita factura fara taxa si sa inscrie pe factura emisa mentiunea „taxare inversa”, fara sa inscrie taxa aferenta. Taxa se calculeaza de catre beneficiar si se inscrie in facturi si in jurnalul pentru cumparari, fiind preluata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa. Contabil, beneficiarul va inregistra in cursul perioadei fiscale 4426 = 4427 cu suma taxei aferente.
Norme metodologice:
82.
(4) Inregistrarea contabilă 4426 = 4427 la cumparator este denumita autolichidarea taxei pe valoarea adaugata, colectarea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei deductibile este asimilată cu plata taxei catre furnizor/prestator. Prevederile acestui alineat sunt valabile pentru orice alte situatii in care se aplica taxare inversa.

#8 radusoare

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 06 October 2008 - 02:24 PM

Jurnalele de vanzare si cumparare cu TVA au fost modificate ca si formular cf M. OF. din mai 2008. Astfel incat, in Jurnalul de vanzare cu TVA nu mai apare coloana de la TVA. Cum se procedeaza in acest caz, avand in vedere ca se inr la achizitii 4426=4427?

#9 liliana68

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 24 September 2009 - 07:39 AM

Buna ziua.Pot sa incadrez fascinele in categoria materialului lemnos pentru a aplica masurile de simplificare taxare inversa ,dupa aparitia ordinului 2572/31.08.2009?Normele referitoare la provenienta mat. lemnos ma obliga sa intocmesc aviz de insotire pentru fascine art 4 alin 11 lit c dar in art 2 din norme acestea nu apar. Multumesc .

#10 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 24 September 2009 - 08:13 PM

Din cate stiu eu fascinele se recolteaza fara sa tai copacii, nu? Deci nu cred ca ar trebui sa fie incluse in material lemnos si aplicata taxarea inversa.

#11 alina n

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 9 Postari:

Postat 23 November 2009 - 04:42 PM

Buna ziua, am cateva nelamuriri in legatura cu taxarea inversa, si anume:
-la ce rand se trec facturile cu taxare inversa pt achizitia produse lemnoase
-la ce rand se trece facturile de la furnizori care sunt in insolventa ( de ex factura de chirie de la furniz aflat in insloventa)
Pana acum eu le-am bagat la randul 7 si randul 18 din decontul de TVA. Daca e gresit ce trebuie sa fac pt a rectifica deconturile depuse gresit.Va multumesc anticipat

Aceasta postare a fost editata de alina n: 23 November 2009 - 04:44 PM

#12 RoDanny

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 04 December 2009 - 12:38 AM

Va salut,

Se da urmatoarea problema:

Am firma care nu e platitoare de tva. momentan prestez vanzare lemn de foc.
am inteles ca lemnul de foc e purtator de TVA direct de la sursa, adica, chair daca eu eram platitor de TVA, nu era inregistrat cu taxare inversa ci pur si simplu se aplica TVA la factura...corect?

Acum as odri sa stiu daca merita sa devin sau nu platitor de TVA......

Daca voi vinde cherestea sau chiar si lemn de foc firmelor...acestea sunt dezavantajate inteleg , pt ca eu nu sunt platitor si atunci ei nu il pot deduce...deci nu vor fi interesate sa cumpere de la mine...
Cheresteaua stiu ca se taxeaza invers...dar nu imi e clar...daca eu nu sunt paltitor..asta insemna ca oriucm eu il achizitionez cu TVA...si il vand la client cu suma finala...care are si tva-ul furnizorului meu inclus + adaosul meu....dar pe bonul fisacal nu apare nici un fel de TVA...
Daca achizitionez cherestea in scopul revanzarii ce se intampla?
Voi fi taxat cu TVA de catre furnizor? Sau el scrie taxare inversa...?
Cheresteaua vanduta persoanelor fizice...i se aplica TVA? Daca sunt platiotor de TVA..eu preiau cheresteaua sa zic cu 100 roni si ii aplcia un adaos de 25% = 125 roni..la asta aplic 19% - pe care il voi varsa la stat?
Cine ma poate lumina un pic cum e cu taxarea inversa in diversele cazuri in care eu sunt sau nu platitor de TVA, iar clientul e fie persoana juridica fie persoana fizica?
Daca eu achizitionez cherestea si o folosesc in regie proprie ce se intampla cu TVA-ul?
Cu stima,
danny

#13 ilipreda

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 17 December 2009 - 07:10 PM

va rog sa ma lamureasca cineva referitor la tva cu taxare inversa:
am o factura de cherestea rasinoasa pe care o cumpar cu 4960 si mi-au trecut pe factura taxare inversa
eu fac inregistrarea:
371 % 6200
401 4960
378 1240
4426-4427 942
cand fac vanzare cu factura
-la persoana fizica :
411 % 6200
707 5210
4427 990
-la persoana juridica :
411 - 707 6200
la descarcarea gestiunii fac in functie de sumele din formula de descarcare agestiunii
% 371
607
378
In Saga la intrare marfa:
371%
401
378
4428

dar atunci cand fac descarcarea gestiunii cum fac cu 4428, raman cu el cu sold creditor?
va multumesc

#14 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 17 December 2009 - 10:19 PM

sper sa nu gresesc, incerc sa te ajut dar sunt obosita.
Cumpar marfa cu 4960 lei+taxare inversa si vand cu 6200 lei inclusiv TVA.
Trebuie sa delimitezi gestiunile: amanuntul (pers fiz) de en-gross (pers juridica). Fac in ambele cazuri inreg.
1 Amanunt
Cumpar 371=401 4960
4426=4427 942.4
371=4428 990
371=378 250
Vand: 4111=707 5210
4111=4427 990
Descarc gest 607=371 4960
378=371 250
4428=371 990

2 en-gross
Cumpar 371=401 4960