Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Emitere factura PFA - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Emitere factura PFA

9 replies to this topic

#1 Alice76

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 15 Postari:

Postat 11 November 2008 - 12:09 PM

Buna,

Sunt PFA neplatitor de TVA si am prestat o activitate unei firme pentru care ma pregatesc sa emit factura. In ce termen ma obliga statul s-o emit?

Aceasta postare a fost editata de Alice76: 11 November 2008 - 12:11 PM

#2 kristen69

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 30 Postari:

Postat 11 November 2008 - 01:01 PM

Eu stiu ca NU te obliga sa o emiti. Poti sa nu o emiti niciodata DAR poate vrei sa iti iei banii pe activitatea prestata... :thumbup:
Concluzie: o emiti cand vrei

#3 Alice76

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 15 Postari:

Postat 11 November 2008 - 01:44 PM

Vezi postareakristen69, la Nov 11 2008, 01:01 PM, a spus:

Eu stiu ca NU te obliga sa o emiti. Poti sa nu o emiti niciodata DAR poate vrei sa iti iei banii pe activitatea prestata... :thumbup:
Concluzie: o emiti cand vrei
Prima parte a raspunsului am s-o iau ca pe o incercare de a-ti aduce putina lumina intr-o zi trista de toamna si ma bucur ca am putut sa fiu cauza bucuriei tale. Cat despre partea a doua a raspunsului mi-ar fi placut mai consistenta. O emiti cand vrei... Legea spune ceva pe treaba asta sau pot s-o emit si la un an daca vreau? Desigur nu vreau asta si desigur vreau si sa fiu platita, se subintelege credeam eu dar daca esti PFA si nu platesti TVA se dezlantuie libertatea absoluta si poti sa faci cum vrei tu fara sa dai socoteala nimanui? Nu prea imi vine sa cred ca fac cum vreau eu ca daca n-am incasari si am numai cheltuieli statul o sa trebuiasca sa-mi dea inapoi in 15 mai, nu?
Altcineva care are deja o zi plina de lumina si bucurie are un raspuns mai edificator? Multumesc anticipat.

#4 Dan I.

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 376 Postari:

Postat 11 November 2008 - 02:16 PM

Vezi postareaAlice76, la Nov 11 2008, 01:09 PM, a spus:

Sunt PFA neplatitor de TVA si am prestat o activitate unei firme pentru care ma pregatesc sa emit factura. In ce termen ma obliga statul s-o emit?
Sa lasam zilele de toamna triste si sa vedem care e problema ta de fapt...

1. Daca ai prestat un serviciu, ar trebui sa ai un contract in acest sens. In contract se precizeaza, printre altele, pretul prestatiei / termenul de plata etc. Deci emiti factura si incasezi banii.

2. In cazul in care ai facut altceva, de ex. ai mesterit in subsolul casei tale si le-ai livrat o nava spatiala, livrarea s-a facut pe baza de Aviz de Exp. Acest aviz trebuie urmat de factura in max.... 10-14 zile. Intreaba si tu un contabil. Dar n-o lungi prea mult. Ar fi bun un contract si in acest caz. Va fereste de discutii ulterioare: nava nu zboara cum trebuie, a cazut peste Casa Poporului etc. :thumbup:

Faptul ca nu esti inregistrat in scopuri de TVA n-are prea mare importanta.

Succes!
Dan

#5 galboiu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 64 Postari:

Postat 11 November 2008 - 03:04 PM

Codul fiscal prevede:
"
ART. 155
Facturarea
(1) Persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decât o livrare/prestare fără drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) și (2), trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naștere faptul generator al taxei, cu excepția cazului în care factura a fost deja emisă. "

#6 Alice76

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 15 Postari:

Postat 11 November 2008 - 04:10 PM

Vezi postareaDan I., la Nov 11 2008, 02:16 PM, a spus:

Vezi postareaAlice76, la Nov 11 2008, 01:09 PM, a spus:

Sa lasam zilele de toamna triste si sa vedem care e problema ta de fapt...

1. Daca ai prestat un serviciu, ar trebui sa ai un contract in acest sens. In contract se precizeaza, printre altele, pretul prestatiei / termenul de plata etc. Deci emiti factura si incasezi banii.

2. In cazul in care ai facut altceva, de ex. ai mesterit in subsolul casei tale si le-ai livrat o nava spatiala, livrarea s-a facut pe baza de Aviz de Exp. Acest aviz trebuie urmat de factura in max.... 10-14 zile. Intreaba si tu un contabil. Dar n-o lungi prea mult. Ar fi bun un contract si in acest caz. Va fereste de discutii ulterioare: nava nu zboara cum trebuie, a cazut peste Casa Poporului etc. :frusty:

Faptul ca nu esti inregistrat in scopuri de TVA n-are prea mare importanta.

Succes!

:thumbup: Mi-a placut faza cu mesteritul de nave spatiale! Daca stie cineva ca ies bani buni din asta, ma apuc si de astfel de biznisuri.
Treaba sta in felul urmator: am lucrat in baza unui contract dar nu asta era problema. Intrebarea mea era daca si anume codul fiscal sau orice alt fel de hartogaraie oficiala spune ceva de genul asta. Si aveam de fapt in minte tocmai articolul 155 din codul fiscal pe care il pomeneste si galboiu (merci de interventie). Cum acolo se mentioneaza "faptul generator al taxei" si in plus imi suna ca citisem pe undeva 45 de zile ca termen de emitere a facturii, voiam sa verific care dintre cele doua termene este cel corect(45 de zile sau a 15-a zi lucratoare...).
In concluzie am sa presupun ca pana in maxim a 15 zi lucratoare din luna urmatoare predarii lucrarii in cazul meu, eu trebuie sa emit factura iar achitarea ei de catre client se face, dupa cum stiam si eu, in termenul pe care l-am convenit eu si ei.
Merci pentru raspuns.

#7 nopris

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1575 Postari:
  • Interests:A invata mai mult unii de la altii si a deveni mai priceputi si mai buni.

Postat 11 November 2008 - 04:36 PM

Pentru factura fara TVA trebuie sa facturezi conform contractului. Daca nu e prevazut in contract, oricum trebuie facturat pana la sfarsitul anului caci un venit din anul 2008 nu poate fi trecut ca venit in 2009 (principiul separarii exercitiilor).
Drumul catre fericire nu se afla in a face ceea ce iti place, ci in a-ti place ceea ce trebuie sa faci! (Sai Baba)

#8 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 11 November 2008 - 09:05 PM

Nu esti obligata sa emiti Factura daca nu esti platitoare de TVA, este optiunea ta de a factura. Pentru banii incasati trebuie sa emiti Chitanta sau banii pot fi incasati in contul curent, caz in care apar in extrasul de cont si completezi corespunzator RJIP-ul.
Norme metodologice Codul fiscal:
69.
(2) Persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii scutita fara drept de deducere a taxei conform art. 141 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, nu are obligatia intocmirii unei facturi, dar operatiunile vor fi consemnate in documente potrivit legislatiei contabile. Emiterea facturii nu este interzisa fiind optiunea persoanei impozabile de a factura operatiunile respective. In situatia in care factura este emisa aceasta trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal.

#9 Alice76

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 15 Postari:

Postat 12 November 2008 - 04:49 PM

Vezi postareaLexiroxi, la Nov 11 2008, 09:05 PM, a spus:

Nu esti obligata sa emiti Factura daca nu esti platitoare de TVA, este optiunea ta de a factura. Pentru banii incasati trebuie sa emiti Chitanta sau banii pot fi incasati in contul curent, caz in care apar in extrasul de cont si completezi corespunzator RJIP-ul.
Norme metodologice Codul fiscal:
69.
(2) Persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii scutita fara drept de deducere a taxei conform art. 141 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, nu are obligatia intocmirii unei facturi, dar operatiunile vor fi consemnate in documente potrivit legislatiei contabile. Emiterea facturii nu este interzisa fiind optiunea persoanei impozabile de a factura operatiunile respective. In situatia in care factura este emisa aceasta trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal.

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.

#10 blulibra

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 22 August 2010 - 02:59 AM

Am un PFA pt proiectare/executie instalatii electrice. Spuneti-mi, va rog, cand sunt obligat sa intocmesc un contract si cand trebuie sa emit factura. Multumesc!

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL