Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
calcul impozit profit / topic 2009 si 2010 - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 13

Salt la continut

calcul impozit profit / topic 2009 si 2010

372 replies to this topic

#241 vildangafar

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 14 Postari:

Postat 09 March 2010 - 08:52 AM

Ar trebui sa faceti declaratii rectificative la toate trimestrele cu valorile corecte, dar avand in vedere ca in trim 2 si 3 a declarat un pic mai mult ar trebui sa acopere penalitatile.

#242 danacretz

Nou

• Members
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 23 March 2010 - 09:56 AM

Buna ziua! Am intrebat la finante la serviciul metodologie daca o firma care a facut investitii in mijloace fixe in luna decembrie 2009, a intocmit bilantul si a completat decl. 110 pt anul 2009 (25 febr. 2010) si nu a luat in calcul scutirea de impozit pt. profitul reinvestit poate uza de aceasta facilitate cu privire la investitiile din 2009 la calcularea impozitului pe profit aferent trimestrului 1 al anului 2010 si initial au spus da si apoi mi-au spus sa citesc normele si poate ma lamuresc...Ma poate ajuta cineva?

#243 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 24 March 2010 - 03:39 PM

Dupa parerea mea nu se poate deduce.

#244 OanaLH

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 30 March 2010 - 01:40 PM

Prezint urmatoarea situatie:
impozit pe profit total an 2009=7123 lei
impozit minim cf Total venituri obtinute in 2008 = 5733
Plati impozit 2009 - trimestru I = 7206 lei
trimestrul II = 6657 lei
trimestrul II = 2150 lei (imp minim)
trimestrul IV = 2150 lei
TOTAL PLATI =18163 lei
Impozit pe profit de recuperat final conform D101 = 6740 lei
INTREBARE: 1.Cum evidentiez acum in contabilitate impozitul de recuperat? In cele 4 trimestre din 2009 am constituit nota contabila 691=441 in valoare de 18163 lei.
2. Trebuie sa fac la dec 2009 nota contabila de storno 691=441 - 6740 lei?
3. Cum calculez impozitul anticipat pentru 2010? Se calculeaza la cat am platit in 2009 sau la cat am platit mai putin valoarea care o am de recuperat? Eu cred ca ar fi corect sa fac calcul pentru suma de 11423 lei (18163-6740) si astfel in 2010 sa platesc impozit anticipat de 11823 pe tot anul (11423*103.5%=11823 lei/an).
4. Daca in 2009 am avut CA mai mica de 6,7 mil lei, declaratia 101 poate fi semnata de administrtorul firmei sau e obligatoriu a fi certificata de consultant fiscal?

#245 adriana.r

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 49 Postari:

Postat 30 March 2010 - 09:25 PM

Imi spuneti va rog ce varianta a ramas pentru calculul si plata impozitului pe profit pentru trim I. din 2010? minim, forfetar, au ramas sau au renuntat la astea.. profilul societatii este de comert cu amanuntul al textilelor
Daca puteti mentiona si actele normative va sunt recunoscatoare.

#246 nopris

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1575 Postari:
  • Interests:A invata mai mult unii de la altii si a deveni mai priceputi si mai buni.

Postat 31 March 2010 - 09:13 AM

Impozitul minim a ramas pentru ca nu a aparut o modificare a Codului fiscal pe aceasta tema. Nici nu va fi desfiintat cel putin pana la 30.06.2010, daca nu pana la sfarsitul anului, asa ca ramane cum era.
In ce priveste impozitul pe profit, deocamdata e reglementat in Codul fiscal ca se va plati impozit anticipat (anual impartit la 4 trimestre). Dar e de asteptat ca se va renunta la impozitul anticipat si se asteapta, cam pana in 5 aprilie, la aparitia unei ordonante de urgenta cu anularea lui. Daca nu, primul trimestru se va plati impozit anticipat iar urmatoarele probabil ca nu.
Acum am citit pe alt topic ca ieri, 30 martie, a aparut in MO 201 OUG 22/24.03.2010. care amana impozitul anticipat pana in 2012 (multumim lui Bea).

Aceasta postare a fost editata de nopris: 31 March 2010 - 09:20 AM

Drumul catre fericire nu se afla in a face ceea ce iti place, ci in a-ti place ceea ce trebuie sa faci! (Sai Baba)

#247 Bea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 546 Postari:

Postat 31 March 2010 - 09:40 AM

am vazut ca link-ul postat acolo nu merge,
atasez un .jpg cu OUG 22.

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de Bea: 31 March 2010 - 09:41 AM

Bea

#248 cosmin0304

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 399 Postari:

Postat 31 March 2010 - 10:09 AM

oug 22/2010-mo.201/30.03.2010

In contextul in care o parte importanta a operatorilor economici se confrunta inca cu dificultati ca urmare a crizei economice si implicit a restrangerii cererii interne si externe, situatie care afecteaza capacitatea de plata a acestora,
tinand seama de faptul ca platile anticipate urmeaza a fi efectuate incepand cu 1 aprilie 2010, in scopul sustinerii mediului de Afaceri si in vederea perfectionarii continue a Legislatiei fiscale,
tinand seama de faptul ca nepromovarea prezentului act normativ ar avea drept consecinte negative accentuarea dificultatilor inregistrate de operatorii economici, in special cele legate de lichiditate,
In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta Ordonanta de urgenta.

Art. I
Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 18, dupa alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alineatele (5) si (6), cu urmatorul cuprins:
"(5) Contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. b) efectueaza pentru trimestrele I�III comparatia impozitului pe profit trimestrial cu impozitul minim prevazut la alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru trimestrul respectiv, prin impartirea impozitului minim anual la 12 si inmultirea cu numarul de luni aferente Trimestrului respectiv. In situatia in care perioada impozabila incepe sau se incheie in cursul unui trimestru, impozitul minim prevazut la alin. (3) se recalculeaza corespunzator numarului de zile aferente trimestrului respectiv. Pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectueaza comparatia impozitului pe profit anual cu impozitul minim anual prevazut la alin. (3).
(6) In situatia in care perioada impozabila incepe sau se incheie in cursul anului, pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectueaza comparatia impozitului pe profit aferent perioadei respective cu impozitul minim anual prevazut la alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru aceeasi perioada."

2. La articolul 34 alineatul (1), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) contribuabilii, altii decat cei prevazuti la lit. a), au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit trimestrial pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul, daca in prezentul articol nu se prevede altfel. Incepand cu anul 2012, acesti contribuabili urmeaza sa aplice sistemul platilor anticipate prevazut pentru contribuabilii mentionati la lit. a)."

3. La articolul 34, dupa alineatul (18) se introduce un nou alineat, alineatul (19), cu urmatorul cuprins:
"(19) Prin exceptie de la prevederile alin. (6), contribuabilii prevazuti la alin. (1) lit. a), infiintati in cursul anului precedent, care nu au fost obligati la plata impozitului minim si care la sfarsitul anului fiscal in care s-au infiintat inregistreaza pierdere fiscala, efectueaza trimestrial plati anticipate in contul impozitului pe profit in suma de o patrime din impozitul minim anual, prevazut la art. 18 alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru perioada impozabila aferenta anului in care s-au infiintat."

Art. II
Prin exceptie de la dispozitiile art. 4 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica pentru determinarea impozitului pe profit incepand cu anul 2010.

#249 cuceritor

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 133 Postari:

Postat 31 March 2010 - 01:59 PM

Vezi postareaadriana.r, la Mar 30 2010, 10:25 PM, a spus:

Imi spuneti va rog ce varianta a ramas pentru calculul si plata impozitului pe profit pentru trim I. din 2010? minim, forfetar, au ramas sau au renuntat la astea.. profilul societatii este de comert cu amanuntul al textilelor
Daca puteti mentiona si actele normative va sunt recunoscatoare.

In M.O. nr. 201/30.03.2010 a aparut OUG nr. 22/24.03.2010 de modificare si completare
a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Se va compara impozitul rezultat din calcul cu cel minim si se va plati suma cea mai mare!
S-a renuntat la plata anticipata impozitului pe profit pana in anul 2012.

#250 doiny

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 631 Postari:

Postat 31 March 2010 - 02:05 PM

Cei infiintati in 2010 platesc impozit minim oare???

#251 sandita_florina

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 10 Postari:

Postat 01 April 2010 - 08:51 AM

Vezi postareadoiny, la Mar 31 2010, 03:05 PM, a spus:

Nu platesc

#252 almcomp

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 265 Postari:

Postat 01 April 2010 - 12:13 PM

Vezi postareasandita_florina, la Apr 1 2010, 09:51 AM, a spus:

Vezi postareadoiny, la Mar 31 2010, 03:05 PM, a spus:

Nu platesc

Eu cred ca platesc si cei infiintati in cursul anului.

Iata ce zice ordonanta:
(6) In situatia in care perioada impozabila incepe sau se incheie in cursul anului, pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectueaza comparatia impozitului pe profit aferent perioadei respective cu impozitul minim anual prevazut la alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru aceeasi perioada."

#253 Bea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 546 Postari:

Postat 01 April 2010 - 01:41 PM

nu platesc, conform normelor, iar acea fraza din OUG se refera la societatile la care perioada impozabila este diferita din alte motive decat infiintarea(au fost scutiti o perioada si alte asemenea).
Bea

#254 doiny

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 631 Postari:

Postat 01 April 2010 - 02:11 PM

Multumesc mult, si totusi au aparut norme pentru aceasta ordonanta?
Daca nu au aparut, rezulta ca sunt in vigoare cele vechi, deci nu se plateste.
Logica asa ar zice.

#255 Bea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 546 Postari:

Postat 02 April 2010 - 08:19 AM

nu, nu sunt norme noi in acest sens.
deci cei care se infiinteaza in cursul anului, nu platesc minimul ci doar imozitul pe profit.
Bea

#256 Manu1969

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 07 April 2010 - 08:12 PM

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste raspunsuri la urmatoarele intrebari: 1) se ia in calcul valoarea capitalurilor proprii cu minus la calculul gradului de indatorare al capitalului (pentru evaluarea cheltuielilor cu dobanzile deductibile sau nu), conform cu art. 23 din Codul fiscal? Daca da, inseamna ca daca am capitaluri proprii cu minus (adica pierderi mai mari decat capitalul social si alte rezerve acumulate in timp) si la rezultatul impartirii dintre capitalurile imprumutate si cele proprii imi da o valoare cu minus, este gradul de indatorare mai mic decat 3, indiferent de valoarea absoluta a rezultatului? (adica -4.8 este un grad de indatorare mai mic ca 3? si deci cheltuielile cu dobanzile la care se face referire in art. 23 din Codul fiscal sunt deductibile in acel exercitiu financiar?). Daca nu, atunci la ce se refera "capitalul propriu" din definitia de calcul prezentata in alin. 1 din art. 23? 2). Daca am reportat aceste cheltuieli cu dobanzile in anii anteriori ca fiind nedeductibile, cf. Codului fiscal acelasi articol rezulta ca le preiau ca deductibile in anul cand gradul de indatorare este mai mic ca 3, si deci pana nu se indeplineste aceasta conditie nu le iau in considerare la total deduceri? Daca da, atunci in primul an fiscal ulterior cand se indeplineste aceasta conditie adun toate cheltuielile cu dobanzile si diferentele de curs valutar considerate nedeductibile in anii anteriori? Sper din suflet ca nu ma repet cu aceasta intrebare, m-am uitat prin toate intrebarile si raspunsurile de la impozit pe profit si nu am gasit ceva despre interpretarile astea. Va multumesc!
Manuela

#257 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 07 April 2010 - 10:30 PM

pentru Oana LH:
1.Cum evidentiez acum in contabilitate impozitul de recuperat? In cele 4 trimestre din 2009 am constituit nota contabila 691=441 in valoare de 18163 lei.
*raspunsul la punctul 2.
2. Trebuie sa fac la dec 2009 nota contabila de storno 691=441 - 6740 lei?
*Da
3. Cum calculez impozitul anticipat pentru 2010? Se calculeaza la cat am platit in 2009 sau la cat am platit mai putin valoarea care o am de recuperat? Eu cred ca ar fi corect sa fac calcul pentru suma de 11423 lei (18163-6740) si astfel in 2010 sa platesc impozit anticipat de 11823 pe tot anul (11423*103.5%=11823 lei/an).
*S-a dat OG 22/2010 -nu se mai plateste anticipat; forfetar minim recalculat conf cifrei de afaceri la 31.12.2009.
4. Daca in 2009 am avut CA mai mica de 6,7 mil lei, declaratia 101 poate fi semnata de administrtorul firmei sau e obligatoriu a fi certificata de consultant fiscal?
*nu conteaza cifra de afaceri (pe legislatia actuala) trebuie depusa 101 chiar si necertificata, veti primi notificare de la ANAF ca nu ati certificat si atat. Fara amenda.

#258 denisa86

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 14 Postari:

Postat 10 April 2010 - 12:23 PM

1. In anul 2009 o sc a platit impozit pe profit 16%, aceasta fiind infiintata in iunie 2009.
In primul trimistrul al anului 2010 firma este pe pierdere, cum calculez impozitul forfetar? La cifra de afaceri pe anul 2009 pe perioada iunie-decembrie 2009? sau iulie -dec 2009 inmultit cu 2?
2. Ch de protocol trebuie sa reprezinte 2% din profitul brut, avand in vedere ca este pe pierdere cum calculez acesti 2%?din pierderea bruta?
Astept raspuns. Va multumesc anticipat!

#259 GEORGE NEAGU

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 271 Postari:

Postat 10 April 2010 - 05:53 PM

Vezi postareadenisa86, la Apr 10 2010, 01:23 PM, a spus:

1. In anul 2009 o sc a platit impozit pe profit 16%, aceasta fiind infiintata in iunie 2009.
In primul trimistrul al anului 2010 firma este pe pierdere, cum calculez impozitul forfetar? La cifra de afaceri pe anul 2009 pe perioada iunie-decembrie 2009? sau iulie -dec 2009 inmultit cu 2?
2. Ch de protocol trebuie sa reprezinte 2% din profitul brut, avand in vedere ca este pe pierdere cum calculez acesti 2%?din pierderea bruta?
Astept raspuns. Va multumesc anticipat!

1.E vorba de cifra de afaceri realizata in 2009. Reala.
2.Au deductibilitate limitata "cheltuielile de protocol în limita unei cote de 2 % aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decât cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit".

#260 lili57

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 15 Postari:

Postat 12 April 2010 - 07:20 AM

Buna ziua.
Am o firma care incheie anul 2009 cu pierdere. In trim I, datorita unei situatii favorabile, obtin un profit "bunicel". Cum calculez impozitul pe profit? : acopar pierdere si platesc impozit minim, sau declar impozitul calculat la profitul realizat? :agree:

Similar Topics Collapse

10 useri citesc topicul

0 membri, 10 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL