Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
ORDONANTA 34 / 2009 - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 8

Salt la continut

ORDONANTA 34 / 2009

508 replies to this topic

#141 zsuzsi

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 121 Postari:

Postat 15 April 2009 - 10:30 AM

pt bogdani
de trimestrul unu nu zice nic in ordonanta
deci el ramne la fel ca si pna acum
nici nu poate sa aplice ordonanta retroactiv
doar din trim 2 intervin modificarile
trim I declaram ca si pana acum
eu asa am inteles
traim intr-o lume confuza

#142 bogdani

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 24 Postari:

Postat 15 April 2009 - 10:49 AM

Vezi postareaElena Pana, la Apr 15 2009, 08:34 AM, a spus:

Eu nu cred ca te poate obliga cineva sa platesti impozit daca firmele sunt suspendate. E adevarat ca n-au mentionat expres in ordonanta ce fac firmele suspendate, dar, dupa opinia mea, o firma suspendata nu poate desfasura activitate....atunci de ce sa plateasca un impozit?
In sine e o aberatie sa pui o firma suspendata sa plateasca impozitul forfetar, asta e clar, e impotriva conceptului de firma suspendata. DAR, din moment ce deocamdata nu apare in vreo prevedere ca firmele astea sunt exceptate... s-au vazut multe in romania, inclusiv guvernanti care promit ca o anumita lege va avea o anumita forma (cat sa linisteasca lumea) ca apoi sa ne trezim ca forma aprobata e alta mancare de peste.

Si daca nu vroiau sa prinda si firmele suspendate, de ce nu au trecut acolo in tabel la prima varianta "venituri intre 1 Ron si xxx"? Cate firme nesuspendate au venituri 0 RON? Si chiar si asa, sa zicem ca firma nu e suspendata, daca are venituri ZERO, la ce mama dracu' ii iei impozit forfetar? Eu inteleg ca impozitul asta e gandit impotriva firmelor care vezi Doamne ies intentionat pe pierdere fiscala ca sa nu mai dea impozit pe profit, dar ce fel de profit ar fi putut sa faca o firma care are venituri zero?!?

@zsuzsi: da, clar ca trim I pentru 2009 nu mai intra in calcul in sensul ca nu pot percepe impozit forfetar pe durata lui, dar presupun ca va fi folosit (dpdv al veniturilor) ca baza de calcul pentru "impozit forfetar VS imp profit" trim II. Adica in trim II va fi platit impozit forfetar (unde e cazul) in functie de veniturile din trim I. Eu asa inteleg. Desi e discutabil, pentru ca se poate interpreta ca un calcul retroactiv (aplici un impozit pe baza unui venit realizat atunci cand legea nu era in vigoare)... caz in care impozitul forfetar ar trebui calculat din trim III, avand ca baza de calcul trim II :biggrin:

#143 nopris

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1575 Postari:
  • Interests:A invata mai mult unii de la altii si a deveni mai priceputi si mai buni.

Postat 15 April 2009 - 11:03 AM

Vezi postareaalina79, la Apr 15 2009, 08:03 AM, a spus:

cum ramane cu firmele nou infiintate?!! platesc sau nu platesc impozit forfetar?...
Este specificat ca platesc minimul din plafon (2200 lei) raportat la nr.de luni lucrate de la 1 mai:
"(7) [...] contribuabilii prevãzuți la alin. (1) nou-înființați efectueazã plãți anticipate în contul impozitului pe profit la nivelul impozitului minim anual aferent primei tranșe de venituri totale, prevãzutã la art. 18 alin. (3), recalculat în mod corespunzãtor pentru perioada impozabilã respectivã. [...]"
Drumul catre fericire nu se afla in a face ceea ce iti place, ci in a-ti place ceea ce trebuie sa faci! (Sai Baba)

#144 alina79

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 42 Postari:

Postat 15 April 2009 - 11:06 AM

"(6^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (2)-(6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila în România, perioada fiscala devine luna calendaristica începând cu ... ""

ce sa inteleg de aici, ca pt orice achizitie intracomunitara trec la decont lunar, indiferent cat ar fi de mica???!!! E vorba de toate AI cu taxare inversa? sau ce vrea insemne :achizitie intracomunitara taxabila în România"

#145 citrom05

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 314 Postari:

Postat 15 April 2009 - 11:11 AM

Asta inseamna cumparati produse interne ca va ia amma dracului!

#146 zsuzsi

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 121 Postari:

Postat 15 April 2009 - 11:12 AM

pt bogdani
eu inteleg asa trim I ramane asa cum e
in trim 2
se calculeaza normal impozitul pe profit si se face comparatia intre imp calculat traditional si impozitul forfetar (care este in fuctie de veniturile realizate ale anului 20008)
adica daca am incheiat anul 2008 cu venituri de 50000 lei impozit forfetar anual 2200 lei/12*2(mai iunie)=366 daca impozitul pe profit calculat de mine e mai mic atunci platesc aceasta suma
nu are nimic de a face cu veniturile din trimestre anterioare

#147 bogdani

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 24 Postari:

Postat 15 April 2009 - 11:19 AM

Pana la urma TVAul ramane deductibil pentru facturile de leasing la masinile luate pe firma (am bolduit partea importanta):

Art. 145^1. - (1) În cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, nu se deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achizițiilor acestor vehicule și nici taxa aferentă achizițiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele care au aceleași caracteristici, aflate în proprietatea sau în folosința persoanei impozabile, cu excepția vehiculelor care se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenție, reparații, pază și protecție, curierat, transport de personal la și de la locul de desfășurare a activității, precum și vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenți de vânzări și de agenți de recrutare a forței de muncă;
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane, instruirea de către școlile de șoferi, transmiterea folosinței în cadrul unui contract de leasing financiar sau operațional;

Alta sursa aici

@zsuzsi: pai ok, deci prima plata a impozitului forfetar (la cine e cazul) se va face efectiv in trimestrul III, pentru veniturile din trim II. N-am cum sa fac calculul impozitului pe profit vs imp forfetar in trimestul II pentru ca trebuie sa astept sa se termine trim II ca sa stiu ce calculez. Poate m-am exprimat eu gresit, ceea ce vroiam sa spun e ca plata efectiva a impozitului forfetar poate incepe abia din trim III (pentru veniturile din trim II).

#148 zsuzsi

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 121 Postari:

Postat 15 April 2009 - 11:27 AM

am inteles acum ce vroiai sa zici

pai eu inteleg ca se deduce pt firma de leasing cand achizitioneaza atoturismul nu pt tine ca si firma cand iei o masina in leasing
oare ai inteles ce am vrut sa zic?:)

eu am masina de servici cu care vin si plec acasa de la servici
se include la transport de personal?

#149 ics21

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 169 Postari:

Postat 15 April 2009 - 12:52 PM

Pt Zsuzsi

"eu am masina de servici cu care vin si plec acasa de la servici
se include la transport de personal?
[/quote]"

Depinde. Este un autoturism sau o autoutilitara? Daca este autoutilitara nu ai treaba cu deductibilitate limitata. Daca este autoturism vezi ca la art.21 la litera n) este specificata ca cheltuielile de functionare,intretinere si reparatii...are deductibilitate limitat la cel mult un singur autoturism pe persoana care ocupa functie de conducere.

Aceasta postare a fost editata de ics21: 15 April 2009 - 12:53 PM

#150 zsuzsi

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 121 Postari:

Postat 15 April 2009 - 01:01 PM

e autoturism

#151 robertantal

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 868 Postari:
  • Interests:orice

Postat 15 April 2009 - 01:21 PM

si inca o aberatie:

conform cap V din oug34/2009, pct 17:
(17) În situatia în care contribuabilii prevazuti la alin. (1) lit. a) (e vorba de art.34, alin 1, lit.a din CF- n.m.) au înregistrat în anul 2008 pierdere fiscala, acestia efectueaza plati anticipate în contul impozitului pe profit în suma de o patrime din impozitul minim anual, prevazut la art. 18 alin. (3).

de aici inteleg ca indiferent de marimea impozitului 16% care iti iese in fiecare trimestru din 2009 (mic sau foarte mare) platesti 1/4 din imp miinim aferent grilei corespunzatoare CA (in care te incadrezi)

de ex: daca am o firma care s-a infiintat in 2007 oct iar 2008 a fost anul debutului afacerii (va imaginati ca este un an de investitii, punere pe picioare, etc) si a obtinut pierdere contabila si fiscala (LOGIC!) dar a avut o cifra de afaceri de 1.400.000 lei (si munca pe bune, adica la suprafata). in aceste connditii, el plateste un impozit in 2009 de 8600:4=2150 roni, indiferent daca in 2009 realizeaza in continuare pierdere sau profit de 10.000.000 roni ????

corectati-ma daca gresesc, va rog!
Important in viata nu este ceea ce faci, ci sa faci bine ceea ce faci! Astfel, vei deveni un om mai bun ... Continua sa te straduiesti mai mult!

#152 tiaoconnor

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 15 April 2009 - 01:42 PM

Cind s-a inrodus poll tax in Anglia in 1990 s-a intimplat urmatoarea chestie:
http://www.youtube.c...h?v=zdVquOmFJ0U
OK, era o diferenta, ii afecta pe absolut toti englezii, dar chiar si asa. S-a refuzat plata taxei in masa si Doamna de Fier s-a dus acasa la ea definitiv, ca a picat la examenul de partid.
Aici nu o sa iasa nimeni in strada, dar cred ca de data asta nici nu mai avem cum sa dam din coate, e cam fara iesire. Daca inventau asta pe alte vremuri mai inghiteam cumva galusca, dar acum pur si simpul nu merge treaba, nu sint bani.

#153 nicoliciu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 17 Postari:

Postat 15 April 2009 - 01:52 PM

@robert antal
In aceeasi situatie ma regasesc si eu, deoarece anul trecut am avut o pierdere fiscala dar cifra de afaceri a fost de 4.700.000 lei, iar in 2009 pana in prezent sunt tot pe pierdere pentru ca de, criza asta a afectat firmele de constructii (principalii mei clienti) iar vanzarile de la inceputul anului se situeaza la aproximativ de 10% - 15% fata de aceeasi perioada a anului 2008. Acum ce ar trebui, sa platesc impozit raportat la CA de anul trecut? Pai de ce? Pentru ca incerc cumva sa recuperez din profitul obtinut in anii urmatori pierderea (si care profit in conditiile actuale?) si in felul asta m-as 'sustrage' de la plata impozitului??
Nu mai inteleg nimic. Sper sa apara cat de curand niste norme ceva mai logice si mai putin aberante care sa ne lamureasca...

#154 ramonagroza

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 18 Postari:

Postat 15 April 2009 - 02:06 PM

sa inteleg ca potrivit grilei la venit 0 (zero !!) trebuie platit impozit inclusiv la o firma fara activitate? din ce bani? :sad:

#155 robertantal

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 868 Postari:

Postat 15 April 2009 - 02:09 PM

da. de fapt aceasta este cheia: CA din 2008, te incadreaza in 2009 la o grila cu impozit minim, indiferent de situatia economica actuala atat a ta cat si cea de la nivel national. cam despre asta cred ca este vorba. este adevarat ca unora le convine iar altora nu. mie nu-mi convine deloc pt ca sunt nevoit sa platesc de 6 ori mai mult decat anul trecut in conditiile acelorasi venituri din 2008. cred ca se va ajunge in cele mai multe situatii sa se lucreze greu la negru fara sa se factureze pentru a mentine impozitul la minim. ESTE O REALA PARGHIE PENTRU INFRACTORI.
PRACTIC S-A CREAT CULOAR LIBER, LEGAL SI PE FATA PENTRU EVAZIONISTII (INFRACTORI) NOI DAR SI PENTRU CEI DEJA CONSACRATI. Insa, in conditiile in care aproape ca au recunoscut (mai sfiosi, cei drept, pt ca sunt putin rusinti de ei saracii :biggrin: ) incompetenta institutiilor abilitate la nivel de controale, ca nu au personal suficient iar cel existent aproape ca sufera de pregatire si competenta, ei ne spun ca aceasta e metoda prin care vor scoate activitatile la negru la suprafata ??? Cum?? Astfel, au deschis un fel de cutie a pandorei, fapt care nu stiu daca a fost facut cu buna stiinta sau din lipsa acuta de circumvolutiuni nervoase si de alta natura. Oricum, majoritatea sufera de sindromul paranoiei. Asta este cat se poate de clar. Practic ei sunt ultimii calai ai acestui neam !!! Doamne ajuta sa gresesc si sa le dea mintea de pe urma.

Aceasta postare a fost editata de robertantal: 15 April 2009 - 02:13 PM

Important in viata nu este ceea ce faci, ci sa faci bine ceea ce faci! Astfel, vei deveni un om mai bun ... Continua sa te straduiesti mai mult!

#156 mirela 0702

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 920 Postari:

Postat 15 April 2009 - 02:16 PM

Vezi postarearobertantal, la Apr 15 2009, 02:21 PM, a spus:

si inca o aberatie:

conform cap V din oug34/2009, pct 17:
(17) În situatia în care contribuabilii prevazuti la alin. (1) lit. a) (e vorba de art.34, alin 1, lit.a din CF- n.m.) au înregistrat în anul 2008 pierdere fiscala, acestia efectueaza plati anticipate în contul impozitului pe profit în suma de o patrime din impozitul minim anual, prevazut la art. 18 alin. (3).

de aici inteleg ca indiferent de marimea impozitului 16% care iti iese in fiecare trimestru din 2009 (mic sau foarte mare) platesti 1/4 din imp miinim aferent grilei corespunzatoare CA (in care te incadrezi)

de ex: daca am o firma care s-a infiintat in 2007 oct iar 2008 a fost anul debutului afacerii (va imaginati ca este un an de investitii, punere pe picioare, etc) si a obtinut pierdere contabila si fiscala (LOGIC!) dar a avut o cifra de afaceri de 1.400.000 lei (si munca pe bune, adica la suprafata). in aceste connditii, el plateste un impozit in 2009 de 8600:4=2150 roni, indiferent daca in 2009 realizeaza in continuare pierdere sau profit de 10.000.000 roni ????

corectati-ma daca gresesc, va rog!

"Art. 32. — Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata În Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 18 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Impozit minim
Art. 18. — (1) ........
(2) Contribuabilii, cu exceptia celor prevazuti la alin. (1), la art. 13 lit. c)—e), art. 15 si 38, în cazul carora impozitul pe profit este mai mic decat suma impozitului minim pentru transa de venituri totale corespunzatoare, prevazute la alin. (3), sunt obligati la plata impozitului la nivelul acestei sume.
(3) Pentru aplicarea prevederilor alin. (2), sumele corespunzatoare impozitului minim, stabilite în functie de veniturile totale Înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, sunt urmatoarele:.........."

De unde eu inteleg ca...da...daca ai pierdere de 10.000.000 platesti aceasta suma minima, si...nu...daca ai avea de platit 10.000.000 * 16% = 1.600.000 lei, atunci platesti 1.600.000 lei.

sorry...m-am suprapus cu dumneavoastra

#157 oanab04

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 30 Postari:

Postat 15 April 2009 - 02:21 PM

Pana la urma s-a lamurit cineva dca cei suspendati la registrul comertului platesc acest impozit?? Ca pana acum este singura solutie pe care o vad pt cei care "nu au ce cauta in piata" cum zice pogea. Offff , lucrurile nu ar trebui sa ramana asa, nu putem sa inghitim totul asa ca pelicanii.

#158 robertantal

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 868 Postari:

Postat 15 April 2009 - 02:27 PM

Vezi postareamirela 0702, la Apr 15 2009, 03:16 PM, a spus:

De unde eu inteleg ca...da...daca ai pierdere de 10.000.000 platesti aceasta suma minima, si...nu...daca ai avea de platit 10.000.000 * 16% = 1.600.000 lei, atunci platesti 1.600.000 lei.
sorry...m-am suprapus cu dumneavoastra

inteleg rationamentul, e logica pura sau bunul simt, problema este ca nu asta se intelege din alin 2 al art.18. Iar de deductie nu poate fi vorba pentru ca legea nu se deduce ci se respecta si se aplica...ca atare :biggrin:
Ori pct 17 (cel postat de mine) e foarte clar : "...acestia efectueaza plati anticipate în contul impozitului pe profit în suma de o patrime din impozitul minim anual..." si nu se spune "...acestia efectueaza in cursul anului curent, plati anticipate in contul impozitului pe profit in suma de o patrime din impozitul minim anual, urmand ca la finele anului sa se efectueze regularizari pozitive ale impozitului datorat numai in situatia in care prin aplicarea cotei de 16% asupra profitului impozabil anual rezulata un impozit superior celui minimal..."

Aceasta postare a fost editata de robertantal: 15 April 2009 - 02:29 PM

#159 mirela 0702

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 920 Postari:

Postat 15 April 2009 - 02:29 PM

(2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege.

Bine punctat!!

#160 mirela 0702

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 920 Postari:

Postat 15 April 2009 - 02:36 PM

mda...nu stiu, poate gresesc, insa se spune:

(2) Contribuabilii, cu exceptia celor prevazuti la alin. (1), la art. 13 lit. c)—e), art. 15 si 38, în cazul carora impozitul pe profit este mai mic decat suma impozitului minim pentru transa de venituri totale corespunzatoare, prevazute la alin. (3), sunt obligati la plata impozitului la nivelul acestei sume.

Deci...vor plati aceste sume minime doar cei in cazul carora impozitul de plata e mai mic (ma repet, decat aceste sume, evident)...

Similar Topics Collapse

Topic Forum Deschis de Statistici Ultima postare

17 useri citesc topicul

0 membri, 17 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL