Postat 17 July 2009 - 09:27 AM
Postat 23 July 2009 - 09:31 PM
Steffan, la Jul 16 2009, 11:54 PM, a spus:
Asa ca vin si cu intrebarea: care impozit minim?... poate impozit extra ar fi mai corect.
Postat 25 July 2009 - 10:21 AM
Dau un suc
Postat 25 July 2009 - 09:02 PM
Postat 02 August 2009 - 10:51 PM
Aceasta postare a fost editata de a.d.n.: 03 August 2009 - 01:49 PM
Postat 17 August 2009 - 08:47 AM
Postat 17 August 2009 - 10:20 PM
Alinutza
Postat 18 August 2009 - 06:58 AM
In OG 34 se face referire la autovehicule in propietatea sau in folosinta agentului economic .
Ori in cazul deplasarilor , masina personala a angajatului nu cred ca poate fi considerata a fi " in folosinta " agentului economic - nu are un contract de comodat etc .
Multumesc anticipat pt lamuriri .
Postat 18 August 2009 - 08:36 AM
Postat 18 August 2009 - 11:07 AM
Vorbesc despre delegatiile pe care personalul le poate efectua cu masina propie - si se deconteaza 7,5 % carburant la suta de km .
Nimeni cu o parere / un sfat ?
Aceasta postare a fost editata de madalinab: 24 October 2009 - 03:39 PM
Postat 19 August 2009 - 06:40 PM
ok...cheltuielile cu transportul pers in delegatie sunt deductibile cu exceptiile prevazute de OUG 34/2009. Adica bonurile de benzina reprezentand documente justificative pentru DECONTAREA acestor cheltuieli sunt tratate ca si cum autoturismul ar fi fost in proprietatea societatii, prin urmare nedeductibile. Singurul loc in care se precizeaza cum se poate deplasa salariatul in delegatie este HG 1860 unde nu se trateaza deductibilitatea cheltuielilor ci doar dreptul de decontare. In ceea ce priveste deductibilitatea, se ia de bun Codul fiscal.
Si acum vreau sa pun o intrebare ...presupune ca eu sunt inspectorul fiscal venit in control si vad aceste bonuri de combustibil bagate in chelt deductibile. Cum dovedesti ca deplasarea s-a efectuat cu autoturismul proprietate personala? gandeste-te ca iti pot demonta orice argument. Eu vad doar niste bonuri de combustibil.
Postat 20 August 2009 - 07:32 AM
Din punctul meu de vedere sunt doua lucruri diferite:
Nedeductibilitatea TVA se refera la autoturisme in propietatea sau in folosinta agentului economic .
Nefiind definit termenul "in folosinta" in cadrul OG 34 sau Legii 571/2003 , HG 44/2004 atunci definitia termenului este cea folosita in uzantele comerciale , civile ,etc .
"In folosinta " - trebuie sa aiba la baza un act juridic : contract comodat , etc .
In legatura cu inspectorul fiscal : am ordin de delegare( deplasare ) pe care se face mentiunea ca deplasarea se face cu autovehicolul personal . Mai mult pentru a beneficia de deductibilitatea TVA , pe bonul de carburant trebuie sa fie inscris numarul autoturismului ( in cazul noastru o sa fie autoturismul personal al celui care efectueaza deplasarea ) - daca inspectorul fiscal este toma necredinciosul poate verifica ca autoturismul cu numarul____ nu este in patrimoniul societatii ci apartine angajatului .
Am pus aceasta intrebare pentru ca eu nu am gasit in textele de lege o limitare a deductibilitatii privind TVA-ul si combustibilul aferent deplasarilor efectuate de personal cu autoturismul personal - insa colegii care au participat la un curs , au afirmat ca doamna de la MF care a sustinut respectivul seminar a afirmat ca nici in cazul acestora nu putem deduce TVA , iar carburantul este cheltuiala nedeductibila .
Postat 20 August 2009 - 11:43 AM
Singurul loc unde se prevede deplasarea cu auto personal este 1860 dar se refera numai la DECONTARE, nu la deductibilitate.
faci cum vrei, eu iti explic care-i logica fiscala.
Postat 21 August 2009 - 07:51 AM
Din ceea ce ati enuntat mai sus sa inteleg ca nici inainte de aparitia lui OG 34 , nu aveam dreptul sa deduc TVA-ul de pe bonurile de carburant , iar cheltuiala cu benzina nu era considerata cheltuiala deductibila - daca nu era masina firmei ?.
Va intreb pentru ca am avut control fiscal si nici nu s-a pus problema nedeductibilitatii acestora . Mai mult au facut o adevarata pasiune pentru bonurile de carburanti ( daca au inscrise numarul masinii , etc ) .
Daca inainte de aparitia lui OG 34 acestea erau deductibile , atunci - din punctul meu de vedere - limitarile impuse de OG 34 nu se aplica si in cazul delegatiilor efectuate cu masina personala pentru ca acest vehicol nu este in propietatea sau folosinta societatii .
Eu am mai avut un caz cu interpretari amigue ale legislatiei de catre inspectorii fiscali - ei nu sunt foarte bine pusi la punct cu " spiritul si litera legii " fiscale , astfel incat reies tot felul de anomalii - insa eu cred ca asta este scopul nostru , al economistilor/contabililor/fiscalistilor - acolo unde putem fundamenta pe baza legislativa , avantaje pentru firma , sa le aplicam .
Nu vreau sa starnesc controverse , insa inspectorul fiscal nu poate sa imi impute mie faptul ca bonul de carburant nu a fost completat de lucratorul de benzinarie pe baza unei suspiciuni ale domniei sale - trebuie sa demonstreze acest lucru - caz in care culpa mea este mult mai mare decat o amarata de deductibilitate ....
Postat 24 August 2009 - 04:54 PM
Postat 01 September 2009 - 03:51 PM
Baza legala :
Hotararea de Guvern nr. 44 din 22 ianuarie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare prevede la punctul 46 urmatoarele :
46.
(2) Pentru carburantii auto achizitionati, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale emise conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 64/2002, republicata, cu modificarile ulterioare, daca sunt stampilate si au inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului.
(3) Facturile sau alte documente legale emise pe numele salariatilor unei persoane impozabile aflati in deplasare in interesul serviciului, pentru transport sau cazarea in hoteluri sau alte unitati similare, sunt aceleasi documente prevazute pentru deducerea taxei pe valoarea adaugata, insotite de decontul de deplasare. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul personalului pus la dispozitie de o alta persoana impozabila sau pentru administratorii unei societati comerciale.
Aceasta postare a fost editata de Zuz: 01 September 2009 - 03:51 PM
Postat 21 October 2009 - 10:53 AM
Am o mare problema si va rog sa ma lamuriti. Am o societate civila de avocati, formata din 2 asociati, 2 colaboratori, 1 stagiar si 1 salariat. Pe firma sunt cumparate 4 masini. As dori sa stiu daca cheltuielile cu aceste masini sunt deductibile ptr. toate 4. Nu ma refer la cheltuieli cu combustibilul, ci orice alte cheltuieli: amortizare, asigurari casco/rca, impozit auto, piese auto, service/itp, etc. Va multumesc!
Postat 21 October 2009 - 11:26 AM
In mare sunt permise cheltuielile cu combustibilul doar pentru masini de marfa si cheltuielile cu intretinerea (reparatii, asigurare) doar pentru cate un singur autoturism pentru fiecare cadru de conducere al firmei. Nu stiu ce inseamna conducere la un cabinet de avocati. Probabil toti avocatii sunt cadre de conducere.
Sunt si exceptii de la ce v-am spus asa ca ar fi bine sa cititi OUG 34 din 2009 (actualizat la 12.10.2009) si destul de multe topicuri pe acesasta tema de pe acest forum. Dati o cautare cu "oug34". Cititi, de exemplu:
http://conta.money.r...showtopic=35878
Postat 11 January 2010 - 08:37 AM
Similar Topics
7 useri citesc topicul
0 membri, 7 vizitatori, 0 utilizatori anonimi