Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
impozitul minim - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 5

Salt la continut

impozitul minim

593 replies to this topic

#81 a.d.n.

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 537 Postari:

Postat 09 July 2009 - 04:25 PM

Vezi postareamihaela_cva, la Jul 9 2009, 03:33 PM, a spus:

*nu poti avea decat imp profit platit in plus aferent lui 2008, la 2009 esti obligata la minim pt trim II, nu cumulat trim I cu trim II, si da, se face cerere de compensare, pentru siguranta (sa nu exista acel poate)

Poate-s mai grea de cap, nu zic... dar NU INTELEG!

Cum vine asta?

Am declarat si platit la T1 2009 impozit pe profit 20.000ron.
La T2 ies pe pierdere, adica am sd debitor in 121.
Declar pt. T2 impozit minim si am situatia, conf.veniturilor totale la 2008, ca trebuie sa DECLAR minim 5000 (exemplu, nu-i conf.grilei lu' Pogea).
Nu inseamna ca am suprasolviri 15000??
Ce cerere de compensare sa fac? Pentru ce? Cum sa sune cererea asta? :sad:

Si chiar am situatia asta!!!!! :lnr (51):

#82 (anisoara bobi)

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 73 Postari:

Postat 09 July 2009 - 06:23 PM

cred ca se refera la compensarea impozit profit cu impozit minim intrucat am certitudinea ca in fisa pe platitor vor aparea ca debite distincte la bugetul de stat

si o cerere de compensare eu folosesc cam asa:
SC ___________________ SRL
Sediu social: ___________
C.U.I.: ________________
Nr

Catre,
Administratia Finantelor Publice a Municipiului ______
CERERE DE COMPENSARE
Prin prezenta va rugam sa procedati la compesarea urmatoarelor obligatii fiscale aferente lunii iunie 2009 in conformitate cu prevederile art. 111 din Ordonanta Guvernului nr 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata:
1. Veniturile din care se compenseaza alte obligatii:
Impozit profit - suma xxlei;
2. Obligatii fiscale care se vor stinge prin compensare:
Impozit minim– suma xxlei;

Total obligatii fiscal de compensate – suma xxxlei.

Administrator,
yyy

#83 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 09 July 2009 - 08:29 PM

Vezi postareamihaela_cva, la Jul 8 2009, 11:40 PM, a spus:

leu50, eu registrul si calculul il fac la 3 luni, trimestrial, conform codului fiscal, nu la 4 luni :sad:
Te cred. Dar tinand cont ca impozitul pe trimI + luna a patra se calculeaza altfel la 4 luni corect + cele doua luni minim , pe care il compari cu cel pe sase luni corect.(impozitul se calculeaza cumulat de la inceputul anului si compari cu cel din trim. precedent ca sa stabilesti cel de plata din trim.Nu?)

#84 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 09 July 2009 - 08:44 PM

pana la urma da, dar e alambicata exprimarea ta cu luna a patra, cel putin pentru mine, m-am intors iar la hg 488...
Deci la 30.06.09 calculezi impozitul pe profit (cumulat de la 01.01) faci diferenta fata de trim I si obtii strict impozitul pentru trim al II-lea.Acest impozit pentru trim II il compar cu minimul pe 2 luni si inregistrez/platesc diferenta (daca exista). Nu are ce cauta luna a patra.
Din HG exempul II: "Având în vedere că impozitul pe profit datorat pentru trimestrul al II-lea este în sumă de 500 lei, iar impozitul minim calculat pentru aceeași perioadă este de 367 lei, contribuabilul are obligația de plată a impozitului pe profit în sumă de 500 lei."

#85 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 09 July 2009 - 09:03 PM

Poate este alambicata dar dintotdeauna impozitul pe profit s-a calculat cumulat de la inceputul anului.
Impozitul pe luna a patra il aduni la impozitul minim si il platesti, daca este de plata nu numai impozitul minim
de ex. in luna aprilie profitul cumulat de la inceputul anului este 100, impozitul este de 16, din care pe trim. I 10, restul aferent lunii aprilie il aduni la impozitul minim si acesta este impozitul de plata pe trim. II.
Acum am fost explicita?

#86 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 09 July 2009 - 09:25 PM

poate sunt eu obosita, dar nu m-ai convins, sorry

#87 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 09 July 2009 - 09:31 PM

Nu tin neaparat sa te conving. Eu asa procedez. Si calculele le fac in registrul fiscal si acesta bate cu contabilitatea, pentru ca daca il scriu in registrul de evidenta fiscala impusc doi iepuri: imi indeplinesc si obligatia pentru evidenta fiscala si ramane scris si ce calcule am facut. :sad:

#88 vics

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 209 Postari:
  • Interests:IT

Postat 10 July 2009 - 08:04 AM

Vezi postarealeu50, la Jul 9 2009, 10:03 PM, a spus:

Poate este alambicata dar dintotdeauna impozitul pe profit s-a calculat cumulat de la inceputul anului.
Impozitul pe luna a patra il aduni la impozitul minim si il platesti, daca este de plata nu numai impozitul minim
de ex. in luna aprilie profitul cumulat de la inceputul anului este 100, impozitul este de 16, din care pe trim. I 10, restul aferent lunii aprilie il aduni la impozitul minim si acesta este impozitul de plata pe trim. II.
Acum am fost explicita?
daca am intele corect, compari 2 luni de impozit forfetar cu 2 luni de impozit pe profit. Il retii pe cel mai mare si aduni cu partea pe stil "clasic" aferenta lunii aprilie.
Logica ar fi ca se aplica la perioade echivalente

Insa ordonanta face referire la trimestru ca intreg, e cea ce zice Mihaela si corespunde cu exemplul (II) citat de ea. Calculezi impozitul clasic (6 luni - trim1), compari cu cota de forfetar pt 2 luni si retii pe cel mai mare dintre ele.
Logica e ca se pastreaza trimestrialitatea impozitului, exceptia fiind ca pt trim 2 forfetarul include doar 2 luni, mentionata de asemenea in scriptele pogeabocului.

#89 nopris

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1575 Postari:
  • Interests:A invata mai mult unii de la altii si a deveni mai priceputi si mai buni.

Postat 10 July 2009 - 08:29 AM

Vezi postarealeu50, la Jul 9 2009, 09:03 PM, a spus:

de ex. in luna aprilie profitul cumulat...
La trim.2, in contabilitate se calculeaza impozitul datorat ca si pana acum, la luna 6. In registrul fiscal se face calculul la luna a 6-a si nu la luna a 4-a.
Dupa ce calculezi la luna 6, ca si pana acum, impozitul datorat, pe randul urmator faci maxim(imp.datorat trim.2,imp.minim pe cele 2 luni)=x.
Impozit de plata = x.
Drumul catre fericire nu se afla in a face ceea ce iti place, ci in a-ti place ceea ce trebuie sa faci! (Sai Baba)

#90 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:
  • Interests:INFORMARE

Postat 10 July 2009 - 10:44 AM

Vezi postareaiontitu, la Jul 9 2009, 04:40 PM, a spus:

Total venituri anul 2008 = 19 000 000 lei ===> 11 000 lei impozit minim pe an

Trim 1.2009 = impozit pe profit cumulat datorat si platit= 26 000 lei

Trim 2.2009 = impozit pe profit cumulat datorat = 24 000 lei rezulta ca este de recuperat 2000

Avand in vedere ca deja s-a platit in luna aprilie 2009 aproape de 3 ori suma minima, consider ca la
trim 2.2009 nu trebuie platit nimic ( si in declaratia 100 se declara 0 si la calculat si la minim ).
Ce parere aveti?
Bine ai venit pe forum! Observatia ta mi se pare foarte corecta (asa vad lucrurile si eu) si ca sa vezi ca intre timp si-au dat seama si ,,dansii" ca e o problema in program D100, iata ce scrie la urmatoarea versiune.
vers.1.0.2.1 / 02.07.2009
- s-au scos restrictiile de valori posibile pentru imp.minim in D100,D710

impz declarat > impz min => la tr.2 treci 0 la ,,suma datorata" si atat (preia singur 0 si la impz min)
,,In situatia in care, in perioada de raportare s-a inregistrat pierdere fiscala sau scaderea profitului impozabil, la randul 1 din formular se va inscrie cifra 0 (zero)” (OPANAF nr.1290/ 26.06.2009)

Am asteptat pareri referitor la acea ,,compensare" care sincer m-a bagat intr-un nor de fum. In fine!
Mai lucram, mai citim si revenim. :biggrin:
%%%

#91 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 10 July 2009 - 10:09 PM

Poate nu ma fac inteleasa.
Calcul impozit pe 6 luni cumulat ca si inainte de impozitul minim, comparat cu impozitul datorat pe patru luni la care se adauga doua luni minim si se stabileste impozitul de plata pe trim 2. De ce am spus ca se calculeaza pe patru luni la care se adaoga cele doua luni de impozit minim pentru ca OG 34 nu spune ca impozitul datorat la luna aprilie nu se calculeaza si nu se plateste in situatia cand pe aprilie se realizeaza profit, ca se calculeaza numai minim pe 2 luni, si ca numai acesta se datoreaza pe trim. 2. Asa consider eu ca sunt corecte calculele, pentru ca trim 2 are tot trei luni. Daca gresesc, scuze.

Aceasta postare a fost editata de leu50: 10 July 2009 - 10:13 PM

#92 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 10 July 2009 - 10:14 PM

Vezi postareaDENISA GRIGORITA, la Jul 10 2009, 11:44 AM, a spus:

Am asteptat pareri referitor la acea ,,compensare" care sincer m-a bagat intr-un nor de fum. In fine!
Mai lucram, mai citim si revenim. :biggrin:

Am gasit un raspuns al aceluiasi director din Directia Taxe Directe, cineva mai spunea ca a participat la cursuri cu reprezentantii Min.Finantelor si nu se face compensarea intre impozit minim si impozit profit.
Eu personal consider o prostie, dar mai bine sufli in iaurt cu nebunii astia, de-asta am spus ca pentru siguranta mai bine faci si cererea de compensare (are si doua nume diferite, impozit minim si impozit profit, desi din ce vad eu codul bugetar e acelasi).
Sumele de recuperat de la bugetul de stat nu influențează în niciun fel plata impozitului minim. Astfel, dacă un contribuabil a înregistrat pierdere fiscală în anul 2008 și în primele două trimestre ale lui 2009, acesta va avea obligația de a înregistra și plăți aferente impozitului minim pentru lunile mai și iunie ale anului 2009 (2.200/12 x 2 = 367 lei), indiferent dacă are sau nu de recuperat sume de la bugetul de stat din anii anteriori. Desigur, cei 367 de lei pot fi compensați din cei 50.000 de lei de recuperat, în conformitate cu articolul 116 din Codul de Procedură Fiscală, conform căruia compensarea se face de organul fiscal competent, la cererea debitorului sau înainte de restituirea ori rambursarea sumelor cuvenite acestuia, după caz. În concluzie, este recomandat să se înregistreze o cerere de compensare la organul fiscal competent
Dragoș Doroș/MFP
>director Direcția Taxe Directe

#93 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:

Postat 12 July 2009 - 10:20 AM

Prima data am citit legea, apoi am citit tot felul de pareri, rationamente facute cu judecata noastra de ,,furnici muncitoare” in domeniu si care din pacate, sunt diferite din simplul motiv, ca ,,logica” impozitului minim ar fi alta decat ,,logica” pe care s-au bazat initiatorii OUG34.
Noi avem notiunile altfel stratificate, facand diferenta intre impozit de raportat (datorat) - de plata.
Ei, au construit aceasta modificare pentru a asigura in buget, la un anumit termen (trimestrial), o suma minima de venituri si incasate pe deasupra (cu alunecarile de rigoare- soc. care si-au suspendat activitatea).
Text lege:
112. În aplicarea prevederilor art. 18 alin. (2) coroborat cu art. 34 alin. (15) lit. a) din Codul fiscal, pentru trimestrul II al anului 2009, la calculul impozitului datorat se vor avea în vedere următoarele:
a) calculul impozitului pe profit aferent trimestrului II, potrivit prevederilor titlului II din Codul fiscal;
b) încadrarea în tranșa de venituri totale anuale prevăzută la art. 18 alin. (3) din Codul fiscal în funcție de veniturile totale anuale înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, din care se scad veniturile prevăzute la art. 18 alin. (4) din Codul fiscal;
c) stabilirea impozitului minim corespunzător tranșei de venituri totale anuale, determinată potrivit lit. b), pentru perioada 1 mai 2009-30 iunie 2009;
d) compararea impozitului pe profit aferent trimestrului II cu impozitul minim calculat potrivit lit. c) și plata impozitului la nivelul sumei celei mai mari.

Exemplele din norme par a fi evazive necuprinzand toate spetele ce pot aparea, saaaau acestea sunt toate posibilitatile in rationamentul lor?!
Din exemplul I si II, din norme ce sa intelegi ?
***De ce nu au specificat nimic in legatura cu tr1??? E ca si cum tr.1 = 0, sau pur si simplu nu are ce cauta in discutie?
Din Exemplul III – unde fac referire la tr.1 si 2 separat
O societate comercială înregistrează pierdere fiscală la sfârșitul trimestrului I și al II-lea. Pentru încadrarea în prevederile art. 18 alin. (2) contribuabilul ia în calcul veniturile totale înregistrate la 31 decembrie 2008, determinând un impozit minim în valoare de 6.500 lei, corespunzător tranșei de venituri totale anuale în sumă de 300.000 lei. Pentru perioada 1 mai 2009-30 iunie 2009 din trimestrul al II-lea impozitul minim se calculează în mod corespunzător prin împărțirea impozitului minim anual la 12 luni și înmulțit cu 2 (lunile mai și iunie), astfel: (6.500/12) x 2 = 1.083 lei. Prin urmare, pentru trimestrul al II-lea societatea datorează impozitul minim în sumă de 1.083 lei.
@@@@se compara IP SEM1 CU IM SEM1 (IAN=0, FEB=0, MART= 0, APR=0, MAI = 541.66, IUN=541.66)
691=441 1083
441=512 1083

Impozitul pe profit cumulat de la începutul anului este în sumă de 6.000 lei.
Pentru determinarea impozitului datorat pentru trimestrul al III-lea se efectuează următorul calcul: 6.000 - 1.083 = 4.917 lei.
Se compară impozitul pe profit aferent trimestrului al III-lea, în sumă de 4.917 lei, cu impozitul minim aferent acestei perioade: (6.500/12) x 3 = 1.625 lei și se datorează impozitul pe profit.
691=441 4917
441=512 4917

@@@@se compara IP cumulat ci IM cumulat
Era acelasi lucru daca faceau max[6000; 2708(5luni de forfetar)] = 6000
De raportat pt trim 3 = 6000 – declarat in perioada anterioara = 6000-1083 = 4917

La închiderea exercițiului financiar 2009, contribuabilul înregistrează pierdere fiscală.
Prin urmare, pentru trimestrul al IV-lea datorează impozit minim în sumă de 1.625 lei. În acest caz, impozitul pe profit de recuperat reprezintă impozitul datorat în cursul anului respectiv mai puțin impozitul minim.@ (afirmatia asta comparati-o cu textul de mai jos din OPANAF nr.1290/ 26.06.2009)
Daca fac ca ei, ce inregistrez, asta?
691 = 441 1625 (il constitui, pentru ca nu pot sal platesc din memorie)
441 = 5121 1625 (il platesc)
Daca facem cum spun ei, atunci am avea asa:Rc441= 1083+4917+1625 = 7625
Rd441=1083+4917+1625 = 7625
=>cont 441 soldat! Deci unde este suma de recuperat?

***DECI CUUUM?
La tr.4 trebuie sa platesc 1625lei?!!! Pai de ce?
Am platit cumulat an 6000 si la tr.4 pe cumulat IM an2009 = 6500/12*8 = 4333

Eu zic asa : la trim4 datorat = max [-6000 ; 4333] => calcul datorat = 4333 – raportat 6000= -1667 => am de recuperat 1667lei (sd441)
691=441 -6000 (anularea impz declarat)
691=441 4333 (repun forfetar pe tot anul care este obligatoriu)

Asta ca sa nu mai vorbim de D100 tr.4 unde (daca nu inchidem pana la feb 2010) ar trebui sa raportam 4917 (cf.tr.3).
Pai daca facem cum spun ei (si aici va rog sa faceti un exercitiu de imaginatie macar pana la 31.12.2010 )inseamna ca sumele de recuperat se maresc, impz min il platim obligatoriu la fiecare termen (TRIMESTRIAL) asadar si in concluzie ne deschidem cont la bugetul statului si suportam ,,AMENDA’’ asta denumita IMPOZIT MINIM.

Aici redau textul din OPANAF nr.1290/ 26.06.2009 -OPANAF nr.1809/ 12.2008 -OPANAF 101/01.2008, D100:

(3) Pentru trimestrul IV, contribuabilii prevazuti la art.34 alin. (1) lit. b) din Legea nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, completeaza in formular, pentru impozitul pe profit, o suma egala cu impozitul calculat si evidentiat pentru trimestrul III al aceluiasi an fiscal, in conformitate cu prevederile art.34 alin. (10) din lege.
Pentru trimestrul IV 2009 in formular, la randul1 "Suma datorata" se va prelua suma inscrisa la randul 2 "Suma de plata" din declaratia pentru trimestrul III 2009.
ATENTIE! Randul 1.1 "Impozit minim" din formular nu se completeaza pentru trimestrul IV.
Contribuabilii prevazuti la art.34 alin. (1) lit. b) din Legea nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, care definitiveaza pana la data de 15 februarie inchiderea exercitiului financiar anterior, nu completeaza formularul pentru impozitul pe profit pentru trimestrul IV, in conformitate cu prevederile art.34 alin. (11) din lege.

Acestea fiind zise, mi s-au incalcit mintile de tot si nu mai stiu ce trebuie si cum trebuie facut. Logica mea (buna sau rea), ar fi fost urmatoarea:
X = Impozit declarat perioada anterioara (poate fi vorba si de impz profit si de impz minim)
Y = Impozit profit la sfarsitul perioadei de raportare
Z = Impozit minim la sfarsitul perioadei de raportare (pentru anul 2009, valoarea acestuia in perd.ian-apr = 0)
comparam cele doua impozite, in vederea stabilirii datoriei catre BS : max [Y; Z]
Situatii:
1) max [Y; Z] = Y
monografia operatiunii:
691 = 441 Y-X
2) max [Y; Z] = Z
monografia operatiunii:
691 = 441 Y-X
In rosu, anulam impz profit calculat normal
[color="#FF0000"]691 = 441 Y-X

inregistram IM
691 = 441 Z-X
Daaaar, logica lor e cu totul alta si anume cum ca: ai de plata la sfarsitul fiecarui trimestru, minim, minimorum IM.
Asadar dragilor, obosita si dezamagita va las sa reflectati si voi la toate aspectele aparute (inclusiv placinta compensarii) si poate va aparea si un final la aceasta brambureala fiscala.
V-am pupat!

PS:imi cer scuze pentru eventualele greseli.
%%%

#94 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 12 July 2009 - 11:53 AM

Am urmarit cu interes ce ai scris si ai dreptate, in plus nici nu ai facut greseli. Sa speram ca se va intampla totusi ceva cu acest impozit minim-sa il scoata pana la sfarsitul anului.
Exemplul citat de tine anterior eu l-am sintetizat asa:
Pentru T2 =1083 impozit minim
=0 impozit real (datorez si declar 1083 trim II)
Pentru T3 =1625+1083=3308 impozit minim
=6000 impozit real (datorez si declar 4917din trim III; in ctb adaug+1083 trim II)
Pentru T4 =1625+1625+1083=4333 impozit minim
=6000 impozit real (datorez si declar 0 din trim IV; in ctb adaug+4917din trim III+1083 trim II)
(inchid la 15 feb 2010 calculul la impozit profit)

Acum am citit si postarea ta in care spuneai ca nu ma hotarasc (fac abstractie de atacul la persoana, in spiritul acestui forum):
* intrebare: acum in fisa pe platitor suprasolvirea se vede doar pt sume declarate in D101 a.p. In concluzie as vedea situatia in felul urmator: pt. sume suprasolvite existente in fisa se diminueaza automat, nefiind necesara cerere de compensar; daaaar, in situatia in care nu avem sprasolvire la impz.profit din an precedent (am platit exact cat datoram) si in anul curent am virat impz. profit la tr.1> decat forfetarul din tr.2 la sfarsitul caruia avem pierdere pe 2009, respectiv impz.profit virat in plus nu se vede ,,suprasolvirea'' si atunci poate ar trebui sa depunem cerere de compensare.
*raspuns: nu poti avea decat imp profit platit in plus aferent lui 2008, la 2009 esti obligata la minim pt trim II, nu cumulat trim I cu trim II, si da, se face cerere de compensare, pentru siguranta (sa nu exista acel poate)
** intrebare: In cazul in care am in contul 441un impozit platit in plus din anul 2007, pot diminua plata impozitului forfetar pentru trimestrul 2 al acetui an?
** raspuns: poti sa ceri compensare, ca sa fii mai sigura

Si eu am mari semne de intrebare ca si tine, am sa incerc sa aflu si parerea celor ce lucreaza la fise rol la finante, sa vedem cum au fost ei instruiti sa evidentieze impozitul minim si impozitul pe profit si daca e necesara cererea de compensare. Pentru siguranta, ca nimeni sa nu ia raspunsul gen: nu fac cerere de compensare pentru ca se compenseaza automat si ca atare sa nu plateasca si sa le aduca dobanzi intarziere, am spus ca mai bine s-ar face cererea de compensare pe care sunt obligati sa o ia in calcul.

Aceasta postare a fost editata de mihaela_cva: 12 July 2009 - 11:58 AM

#95 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 12 July 2009 - 11:54 AM

Si parerea mea este ca se poate face compensarea din oficiu a impozitului pe profit platit in plus cu sumele datorate pentru impozitul minim (acelasi cont contabil), dar trebuie sa asteptam sa vedem daca programul finantelor face acest lucru automat in fisele sintetice sau a fost introdus un nou impozit in evidentele firmelor si atunci trebuie facuta cererea de compensare. Acest fapt se va vedea in Declaratia 101 (daca este permisa compensarea) privind impozitul pe profit. In programul Declaratia 100 se declara „Impozitul pe profit datorat”, „Impozitul minim” si „Impozitul de plata” pe care il platesti integral daca nu ai avut impozit achitat in plus, sau partial dar se astepta „Notificarile” sau se scoate Certificatul de atestare fiscala, iar pentru restul „de plata” se cere compensare la fiecare trimestru (daca este cazul si nu se face automat). Acest impozit isi atinge scopul (venituri la bugetul statului) doar daca nu ai impozit platit in plus fata de cat ai de plata in trimestrul respectiv.

#96 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 12 July 2009 - 12:41 PM

Codul procedura fiscala referitor la compensare:
Art 116 (3) Compensarea se face de organul fiscal competent la cererea debitorului sau înainte de restituirea ori rambursarea sumelor cuvenite acestuia, după caz. Dispozițiile art. 115 privind ordinea stingerii datoriilor sunt aplicabile în mod corespunzător.
(4) Organul fiscal poate efectua compensare din oficiu ori de câte ori constată existența unor creanțe reciproce, cu excepția sumelor negative din deconturile de taxă pe valoarea adăugată fără opțiune de rambursare.
(5) În cazul compensărilor efectuate de organul fiscal conform alin. (4), creanțele fiscale ale debitorului vor fi compensate cu obligații datorate aceluiași buget, urmând ca din diferența rămasă să fie compensate obligațiile datorate altor bugete, în mod proporțional.
(9) Organul competent va înștiința în scris debitorul despre măsura compensării luate potrivit alin. (3), în termen de 7 zile de la data efectuării operațiunii.
Art 122
(1) În cazul creanțelor fiscale stinse prin compensare, majorările de întârziere se datorează până la data stingerii inclusiv, astfel:
a) pentru compensările la cerere, data stingerii este data depunerii la organul competent a cererii de compensare;
b) pentru compensările din oficiu, data stingerii este data înregistrării operației de compensare de către unitatea de trezorerie teritorială, conform notei de compensare întocmite de către organul competent;
c) pentru compensările efectuate ca urmare a unei cereri de restituire sau de rambursare a sumei cuvenite debitorului, data stingerii este data depunerii cererii de rambursare sau de restituire.
(2) În cazul în care în urma exercitării controlului sau analizării cererii de compensare s-a stabilit că suma ce urmează a se compensa este mai mică decât suma cuprinsă în cererea de compensare, majorările de întârziere se recalculează pentru diferența rămasă de la data înregistrării cererii de compensare.
(3) Pentru obligațiile fiscale stinse prin procedurile de compensare prevăzute de actele normative speciale, data stingerii este data la care se efectuează compensarea prevăzută în actul normativ care o reglementează sau în normele metodologice de aplicare a acestuia, aprobate prin ordin al ministrului economiei și finanțelor.

#97 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 12 July 2009 - 01:47 PM

Si totusi.. Ce parere aveti despre modul de calcul pe care l-am prezentat :lnr (51): .
Credeti ca cei de la finante vor face abstractie de sumele datorate pe aprilie si se vor multumi numai cu minimul pe mai si iunie? :sad:

#98 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 12 July 2009 - 02:09 PM

Măsura fiscală de implementare a unui impozit minim, finalizată prin adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, se încadrează în cerințele creării unui sistem fiscal-bugetar sustenabil, respectiv prin obligația achitării unei sume minime - Dragoș Doroș/ MFP -director Direcția Taxe Directe
http://standard.money.ro/articol_102534/fi...t_forfetar.html

Asadar, se plateste impozitul pe profit datorat la trim. II sau impozitul minim daca acesta este mai mare decat impozitul pe profit.

#99 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 12 July 2009 - 02:29 PM

Din cele citite tot nu rezulta ca pentru luna aprilie nu se plateste nimic daca se datoreaza?
Sau nu am inteles bine? :sad:

#100 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:

Postat 12 July 2009 - 04:45 PM

Da, leu50, ai inteles gresit (asta in caz ca mai stim ce e bine si ce e gresit :angry: ). Cum ti-a explicat nopris trebuie sa faci, adica nu conteaza ca ai doar 2luni de forfetar compari impz profit af. tr.2 (3luni) cu impz.min lunar *2 (lucru valabil doar la tr.2). Inainte de mai nu era introdus si de aceea nu exista echivalenta la numarul de luni calculat.

Lexiroxi, in programul Declaratia 100 se declara „Impozitul pe profit datorat”, „Impozitul minim” iar „Impozitul de plata” il calculeaza programul si il ia strict pe cel mai mare dintre cele doua sume introduse iar pana la Declaratia 101 mai este multa vreme.
Pe termen scurt, adica pana pe 27.07.2009 nu avem decat sa platim forfetarul pe cele doua luni (in cazul in care impz. prof datorat este mai mic), fara sa tinem cont de soldul lui 441 sau de vreun alt rationament. Dupa faza asta apelam la varianta cu Certificatul si astfel ne edificam. Cea mai frumoasa faza este ca nu trebuie sa ai nici sprasolviri ca sa ti-l dea.
Vom trai si vom vedea :lnr (51):

mihaela_cva, vreau sa-ti spun un lucru simplu si anume pentru mine da, se face nu e acelasi lucru cu ,,poti sa''. Daca pentru tine este si te-ai simtit agresata de scrisele mele, atunci imi cer eu scuze si astfel sper sa terminam ,, cutia cu bolduri".
In concluzie, ziua de maine ar putea fi zi de vizita la finante (macar mai adunam date) si poate ajungem sa vedem luminita.
Numai bine! :sad:
%%%

Similar Topics Collapse

69 useri citesc topicul

0 membri, 69 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL