Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Chitante - false sau nu - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

- - - - -

Chitante - false sau nu

5 replies to this topic

#1 claudiut

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 23 June 2009 - 07:41 PM

Salut.

Am o problema foarte urgenta si mi s-a parut de bun augur sa apelez la acest forum. Sper ca cineva sa-mi poata oferi niste lamuriri.

Cineva, in cadrul unui proces, a prezentat niste chitante de la o Alimentara. Mie acestea mi se par false intrucat nu respecta OMFP 2226/2006 din care rezulta ca atat facturile cat si chitantele, vor "avea un numar de ordine, in baza uneia sau mai multor serii, numar ce trebuie sa fie secvential". Acesta este citat din Anexa 4 a OMFP 2226/2006.

Iata fiecare chitanta alaturi cu tot cu factura:

Chitanta nr. 0636296 de pe 04.03.2004 + Factura nr. 2578013 de pe 04.03.2004
Chitanta nr. 0636285 de pe 12.03.2004 + Factura nr. 2578025 de pe 12.03.2004
Chitanta nr. 0636275 de pe 03.04.2004 + Factura nr. 2578050 de pe 03.04.2004

In caz ca nu apar intr-un format placut, am atasat si un document word in care am enumerat chitantele insotite de facturi.

Dupa cum se vede, datile eliberarii chitantelor sunt crescatoare dar numerele acesta sunt descrescatoare. Culmea e ca la facturi numarul e totusi crescator.

Eu in conformitate cu legea de mai sus, consider ca acestea sunt nule. Adica false.

Rog frumos pe cineva care se pricepe sa-mi spuna daca am sau nu dreptate. Am mare nevoie.

Multumesc !

Aceasta postare a fost editata de claudiut: 23 June 2009 - 07:42 PM

#2 trikule

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 150 Postari:

Postat 23 June 2009 - 09:15 PM

Asta e deja mai mult o problema juridica decat contabila, cred ca cel mai bine ar fi sa te adresezi unui avocat specializat.
Parerea mea.

P.S. Eu iti dau dreptate dar, fiind vorba de proces, mai bine iei legatura cu avocatii, sau juristii.

#3 claudiut

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 23 June 2009 - 11:21 PM

Mersi pentru reply. Am intrebat un avocat si el mi-a sugerat sa stau de vorba cu un contabil. Acesta este si motivul pentru care am ales sa scriu aici, in speranta ca cineva care activeaza in domeniu ma va putea lamuri. Poate totusi cineva o sa-mi explice...

#4 solomon

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 31 Postari:

Postat 24 June 2009 - 07:20 AM

false nu poti sa spui
doar ca nu respecta omfp 2226 /2006
daca le-a emis si inregistrat
e suficient ca sa poata fi luata in considerare drept proba
cred

#5 DRAGOS NEGOITESCU

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 999 Postari:

Postat 24 June 2009 - 08:22 AM

Intre nul si fals este o diferenta de la cer la pamant. Un document fals este intr-adevar automat si nul, dar un document nul poate fi sau nu fals.
Oricum din punct de vedere juridic daca documentele specifica furnizor / client / marfurile si suma nu sunt nule. Faptul ca numerele chitantelor
nu sunt consecutive in nici un caz nu atrage nulitatea lor. Documentele pot fi admise ca proba in functie de scopul probei; de exemplu dreptul
de creanta nu se poate dovedi cu factura nesemnata de client; dar nu cred ca e cazul aici avand in vedere chitantele.
Dragos

#6 vics

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 209 Postari:
  • Interests:IT

Postat 24 June 2009 - 09:11 AM

False in nici un caz, nule nu pt ca le-a emis semnat si stampilat, figureaza (?) pe factura, deci banii cash au circulat.

Probleme poa' sa aibe taietorul de chitanta doar cu fiscu pt nerespectarea ordinului, desi:
Strict semantic "secvential" poate fi si descrescator :biggrin:

PS. N-ar fi exclus sa fie cotorul de chitante numerotat invers din tiparnita. Am vazut o data unul scos asa, da' omu o fost pe faza si o cerut (si capatat) altu in loc.

Similar Topics Collapse

4 useri citesc topicul

0 membri, 4 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL