1. Lucrand intr-o institutie de stat, care este platitoare de TVA, la achizitionarea de marfuri / materiale, facturile apar de la tot felul de firme, multe NE-platitoare de TVA, si astfel apare problema "jonglarii" sau "rotunjirii" preturilor unitare in contabilitate. In urma consultarii mai multor contabili, mi s-a spus ca obligatia ajustarii preturilor unitare cade in sarcina Departamentului Financiar-Contabil, nicidecum in sarcina gestionarului, si ca, la intocmirea NIR-urilor, bonurilor de consum / transfer, pot inscrie preturile din facturi, urmand ca acele mici diferente sa fie corectate in contabilitate. As dori va rog sa mi se confirme, sau sa mi se infirme aceste date...ca sa rezum: este de datoria gestionarului sa faca reglari in contabilitate? Ca sa nu mai spun ca aceste mecanisme ma depasesc total...formatia profesionala nefiind, in cazul meu, una financiar-contabila.
2. Ocup un post administrativ, care presupune printre altele si efectuarea unei aprovizionari cu diverse materiale necesare activitatii zilnice in cadrul institutiei unde activez. Intrebarea care apare este urmatoarea: in cazul necesitatii de a se achizitiona obiecte / materiale de valori mai mari (ex: echipamente - acesta fiind exemplul cu care personal ma confrunt), avand in vedere faptul ca institutia detine un departament care se ocupa numai de Achizitii, nu ar fi normal ca acest departament sa asigure procurarea acelor materiale? Acest lucru fiind motivat de necesitatea urmarii unei proceduri de achizitie (Achizitie directa, Cerere de Oferta, etc). Aici ma refer strict la departamentul care are in sarcina stabilirea sursei de achizitie (de unde sa se procure mai exact respectivele materiale / marfuri), pentru ca achizitia (cumpararea, adica) in sine o fac personal, dar ideea e "cine raspunde de procedura legala de achizitie?"
Acestea fiind zise, astept parerile / comentariile pe care le considerati potrivite, pentru cele doua situatii.