Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Atributiile gestionarului...vs contabil - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

- - - - -

Atributiile gestionarului...vs contabil

4 replies to this topic

#1 learner

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 26 June 2009 - 03:22 PM

Buna ziua. De curand am ajuns sa ocup un post in administratia publica locala. Trebuie sa afirm, inca de la inceput, ca nu am o pregatire "contabiliceasca", ba din contra, sunt absolvent al unui alt tip de institutie de invatamant superior. Am primit in gestiune obiecte de inventar, mijloace fixe...pana la urma, m-am lamurit cumva cu privire la deosebirile dintre acestea, din punct de vedere financiar-contabil. Am inteles ca este necesar ca, in calitate de gestionar al acestor bunuri, sa tin o evidenta a intrarilor, iesirilor, transferurilor, etc. DAR! am intampinat unele (zic eu) mari probleme, si anume:

1. Lucrand intr-o institutie de stat, care este platitoare de TVA, la achizitionarea de marfuri / materiale, facturile apar de la tot felul de firme, multe NE-platitoare de TVA, si astfel apare problema "jonglarii" sau "rotunjirii" preturilor unitare in contabilitate. In urma consultarii mai multor contabili, mi s-a spus ca obligatia ajustarii preturilor unitare cade in sarcina Departamentului Financiar-Contabil, nicidecum in sarcina gestionarului, si ca, la intocmirea NIR-urilor, bonurilor de consum / transfer, pot inscrie preturile din facturi, urmand ca acele mici diferente sa fie corectate in contabilitate. As dori va rog sa mi se confirme, sau sa mi se infirme aceste date...ca sa rezum: este de datoria gestionarului sa faca reglari in contabilitate? Ca sa nu mai spun ca aceste mecanisme ma depasesc total...formatia profesionala nefiind, in cazul meu, una financiar-contabila.

2. Ocup un post administrativ, care presupune printre altele si efectuarea unei aprovizionari cu diverse materiale necesare activitatii zilnice in cadrul institutiei unde activez. Intrebarea care apare este urmatoarea: in cazul necesitatii de a se achizitiona obiecte / materiale de valori mai mari (ex: echipamente - acesta fiind exemplul cu care personal ma confrunt), avand in vedere faptul ca institutia detine un departament care se ocupa numai de Achizitii, nu ar fi normal ca acest departament sa asigure procurarea acelor materiale? Acest lucru fiind motivat de necesitatea urmarii unei proceduri de achizitie (Achizitie directa, Cerere de Oferta, etc). Aici ma refer strict la departamentul care are in sarcina stabilirea sursei de achizitie (de unde sa se procure mai exact respectivele materiale / marfuri), pentru ca achizitia (cumpararea, adica) in sine o fac personal, dar ideea e "cine raspunde de procedura legala de achizitie?"

Acestea fiind zise, astept parerile / comentariile pe care le considerati potrivite, pentru cele doua situatii.

#2 chitilin

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 32 Postari:

Postat 26 June 2009 - 07:23 PM

Salutare

In legatura cu prima problema trebuie sa spun ca ai perfecta dreptate. Gestionarul trebuie sa tina evidenta operativa (inscrierea in fisele de magazie a miscarilor bunurilor materiale din punct de vedere cantitativ). Problema apare in momentul in care se primesc obiecte de inventar sau mijloace fixe pentru ca in aceasta situatie se deschide fisa noua, evaluarea lor la iesirea din gestiune facandu-se la pretul de intrare. Ideea principala este ca si in aceasta situatie nu tu trebuie sa calculezi preturile ci persoana care emite documentele...NIR, bon de consum, BPTR, etc......., in speta seful compartimentului de specialitate (tehnic). De asemenea nu este bine deloc daca tu completezi aceste documente, si nici compartimentul contabilitate.
Legat de a doua problema, compartimentul achizitii se ocupa de achizitia bunurilor materiale din punct de vedere al procedurii pana la faza adjudecarii procedurii. Dupa finalizarea procedurii de achizitie compartimentul achizitiii trebuie sa comunice cine a castigat licitatia. Aprovizionarea efectiva cade in sarcina serviciului aprovizionare, logistica. Daca nu exista astfel de serviciu este necesara o persoana cu ceva cunostinte in domeniu.

#3 learner

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 27 June 2009 - 07:38 AM

Multumesc pentru raspuns, vad ca sunt necesare oarece lamuriri, mea culpa, nu am fost indeajuns de explicit.
Problema 1: In calitate de simplu gestionar, NU AR TREBUI, sub nici o forma, sa decid cu ce preturi intra in gestiune, respectiv se dau in consum, bunurile. Parerea mea este ca receptia, NIR-ul, trebuie sa se faca la preturile unitare de pe facturile fiscale; ce e dupa, reglaje, ajustari etc., este treaba Departamentului Contabilitate (ma refer la cum sunt ele prinse in evidentele contabile). Ma insel? Ma intreaba oare pe mine Curtea de Conturi despre preturi? Nu cred...atat timp cat avem angajati o sleahta de contabili.
Problema 2: Asa zisesem si eu. Mie mi se cere in momentul de fata chiar sa intocmesc dosare de achizitie. Pai e normal? Eu sa caut oferte...eu sa fac tot, si maretul departament care se ocupa de achizitii...numai sa aleaga oferta castigatoare, dupa care sa ma fugareasca sa procur respectivele marfuri / materiale?! Nu mi se pare normal.

Per total...am impresia ca mi se cer cam multe, si altii someaza, uitandu-se la mine cum le fac treaba...

#4 vezina2005

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 4 Postari:

Postat 18 December 2009 - 01:44 PM

Am inteles ca ocupi un post de adminstrativ. Precupun ca pt. ocuparea acestui post ai stiut de la inceput ce munca vei face, ai dat un concurs pt ocuparea postului. Inseamna ca esti pregatit pentru munca respectiva. Fiind gestionar tu trebuie sa faci receptia la costul de achizitie a marfii. Nu se poate sa-ti faca cei de la contabiliatate munca ta. In caz ca nu stii cum se calculeaza costul de achizitie te sfatuiesc sa te mai documentezi. Cei de la achizitii se ocupa de ce achizitii care se realizeaza confor lui 34/2006(cerere de oferta, licitatii care depasesc baremurile). Achzitiile directe le faci tu. In caz ca nu esti in stare sa-ti faci munca, pentru ca nu ai cunostinte financiar - contabile lasa pe altul sa fac munca care au astfel de cunostinte. Cauta sa faci ceea ce stii si pentru ce esti pregatit.

#5 mari_p_mari

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 55 Postari:

Postat 22 July 2010 - 09:12 PM

Vezi postareavezina2005, la Dec 18 2009, 02:44 PM, a spus:

Am inteles ca ocupi un post de adminstrativ. Precupun ca pt. ocuparea acestui post ai stiut de la inceput ce munca vei face, ai dat un concurs pt ocuparea postului. Inseamna ca esti pregatit pentru munca respectiva. Fiind gestionar tu trebuie sa faci receptia la costul de achizitie a marfii. Nu se poate sa-ti faca cei de la contabiliatate munca ta. In caz ca nu stii cum se calculeaza costul de achizitie te sfatuiesc sa te mai documentezi. Cei de la achizitii se ocupa de ce achizitii care se realizeaza confor lui 34/2006(cerere de oferta, licitatii care depasesc baremurile). Achzitiile directe le faci tu. In caz ca nu esti in stare sa-ti faci munca, pentru ca nu ai cunostinte financiar - contabile lasa pe altul sa fac munca care au astfel de cunostinte. Cauta sa faci ceea ce stii si pentru ce esti pregatit.

.....sa fim seriosi......compartimentul de achizitii se ocupa si de achizitiile directe ...si de proceduri...

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL