Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
plati efectuate cu cardul- lipsa bonuri fiscale - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

plati efectuate cu cardul- lipsa bonuri fiscale

25 replies to this topic

#1 iulie012006

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 431 Postari:

Postat 01 July 2009 - 11:15 AM

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme destul de serioase.
Situaita sta in felul urmator: am primit de la administratorul unei firme extrasul de cont pt cardul bancar al firmei pe care el il foloseste. Stupoare: in extras apar plati efectuate cu cardul la comercianti si cand l-am intrebat unde sunt bonurile fiscale de cumparare(de ex: combustibil) a dat din umeri. Nu stia ca trebuie sa le pastreze si sa le prezinte la contabilitate. Firma e noua, doar de o luna juamte si el habar n-are ce face.
Eu trebuie sa inregistrez extrasul de cont. SI nu stiu cum sa inregistrez platile pt care nu am nici cea mai mica justificare, document justitifcativ. Sa il pun sa dea o declaratie ca le-a aruncat si nu le-a pastrat? Oricum ma gandeam ca le inregistrez ca cheltuiala nedeductibila, insa nu orice operatie care nu are la baza un document care sa aiba valoare de document justificativ se poate inregistra ca si cheltuiala nedeductibila. Ati avut asemenea cazuri? Cum ati procedat?
Va multumesc anticipat,

#2 daniela pirvulescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 139 Postari:

Postat 01 July 2009 - 11:36 AM

Asa stiu si eu, lipsa unui doc. justificativ ce implica o cheltuiala, aceasta se trece ca nedeductibila. De TVA nici nu poate fi vorba. Parerea mea.

#3 iulie012006

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 431 Postari:

Postat 01 July 2009 - 11:45 AM

Ok, dar ma gandeam ca paote ar trebui sa ii cer administratorului sa intocmeasca o declaratie prin care sa spuna ca nu le-a pastrat. Ca daca declara ca le-a pierdut, trebuie reconstituite... Se poate face asa ceva?

#4 daniela pirvulescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 139 Postari:

Postat 01 July 2009 - 11:46 AM

Da, nu e rau, pt. linistea ta si cred ca ar fi si mai legal.

#5 iulie012006

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 431 Postari:

Postat 01 July 2009 - 01:28 PM

Da. De-asta ma gandeam ca poate a mai avut cineva un caz asemanator si imi mai da vreo idee despre cum a procedat.
Poate s-a mai intalnit si altcineva cu asemenea persoane zapacite.

#6 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 01 July 2009 - 02:52 PM

in declaratie spune ca le-a luat pentru folosinta in nume propriu, eronat le-a platit din cardul firmei.
Tu in contabilitate ai doua posibilitati
-faci dispozitie incasare pentru acei bani cheltuiti de el -restituie suma firmei
-faci dispozitie plata pentru dividende (daca ai) si le impozitezi, sau avans asociat (pana la 5000 euro pe legea 31/90)

#7 iulie012006

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 431 Postari:

Postat 01 July 2009 - 02:54 PM

ok, mi se pare corect cum ai pus problema. Sper sa inteleaga ce a gresit si sa faca dispozitiile de incasare. Multumesc frumos.

#8 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 01 July 2009 - 03:30 PM

iulia, si eu zic ca cel mai bine baga-le pe 542 analiticul patronului si gata !! daca nu are grija de acte, sa fie sanatos !
mihaela are dreptate, dupa parerea mea :sad: asa gandesc si eu :biggrin:

#9 iulie012006

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 431 Postari:

Postat 01 July 2009 - 03:43 PM

Nu stiu cum pot sa le pun pe 542 pt ca el nu imi va aduce documentele respective niciodata. Nu inteleg cum sa le inregistrez in acel cont.

A, stai ca m-am prins. Inregistrez plata cu cardul astfel: 542-5121;
Apoi cand fac dispozitia de incasare: 5311-542.
Asa e, da? La asta te gandeai?

Aceasta postare a fost editata de iulie012006: 01 July 2009 - 03:46 PM

#10 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 01 July 2009 - 03:52 PM

542 il folosesti numai daca este salariat al firmei si a plecat cu bani spre a achizitiona diverse in numele firmei. Nu cred ca e cazul.
Mai bine 4551 ca doar e asociat, sau 461 daca e doar administrator cu mandat

#11 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 01 July 2009 - 04:47 PM

da, mihaela, ai dreptate, :lnr (51): dar se poate folosi 542 ca fiind avans spre decontare chiar daca sumele au iesit prin banca / plati cu cardul, atat timp cat ele nu se pot justifica prin doc. justificative de acceptare a inreg. pe chelt., nu ai ce le face.

in cazul un care patronul nu e si salariat (f bine ai sesizat aspectul, bravo tie fata desteapta), cred ca 461 e cel mai bun.
4551 e cont de pasiv si nu se poate deschide prin debitare, el se poate folosi numai daca deja are un sold > decat sumele in discutie (platite cu card)

Iulia, inreg. tale sunt corecte, eventual cu adaptarile de rigoare (4551 sau 461), in fct de cazul in care te incadrezi :sad:

v-am pupat, dragele mele :biggrin:

Aceasta postare a fost editata de Otilia Alupei: 01 July 2009 - 04:52 PM

#12 iulie012006

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 431 Postari:

Postat 01 July 2009 - 11:25 PM

Ok, si sa inteleg ca as putea inregistra 461-5121, iar cand va inapoia banii 5311-461. Totusi in OMFP 2374 contul 461 nu se debiteaza cu 5121. Sa inteleg ca voi nu folositi 542 daca nu aveti angajati si singurul care poate cheltui din banii existenti in casierie este administratorul?
M-am zapacit de tot.

#13 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 02 July 2009 - 07:48 AM

in omfp 2374 spune ca "Funcțiunea conturilor prezentată în acest capitol nu este limitativă, fiind exemplificat modul de înregistrare contabilă a principalelor operațiuni economico-financiare.
La reflectarea în contabilitate a operațiunilor economice derulate se are în vedere conținutul economic al acestora, cu respectarea principiilor, bazelor, regulilor și politicilor contabile permise de reglementarea contabilă aplicabilă."

#14 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 02 July 2009 - 02:53 PM

deci, :biggrin: pt. inreg. din banca :

1) daca e angajat, fol. 542, asta e clar, insa se pare ca nu e cazul tau
2) daca nu e angajat, fol. 461 sau 4551 sau 457
- 4551 il fol. daca ai deja un sold creditor acoperitor, astfel incat inreg. 4551=5121 sa nu duca ct. 4551 in sold debitor (ca e cont de pasiv )
- 461 il fol. daca nu-l poti fol. pe 4551 si inreg. e analoga, 461 = 5121
- 457 il fol. daca ai deja un sold acoperitor/ dividende repartizate, astfel incat inreg. 457=5121 sa nu duca ct. 457 in sold debitor si FII F ATENTA ca inainte de acoperi sumele acelea trebuie sa extragi impoz. pe divid., ca de ex. :
sa zicem ca trebuie sa acoperi 500 ron, ai in sold dividende neridicate 1000, cu regula de 3 simpla afli cat e brutul din care scazand imp. de 16% sa iti ramana netul de 500 ron, vei constata ca e 595,24 (rotunjit la 2 zecimale) si faci inreg.
457=446. analitic 95.24
457=5121 500,00
impoz. de 95 ron il declari in decl. 100 si il platesti, termenele le stii

daca nu iti ajung dividendele, atunci renunta complet la metoda asta si mergi pe inreg. cu 461 sau 4551, in plus nu ai impoz. la ele si nu mai trebuie sa decl. nimic in decl. 100

numai bine. :biggrin:

Aceasta postare a fost editata de Otilia Alupei: 04 July 2009 - 09:56 AM

#15 iulie012006

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 431 Postari:

Postat 02 July 2009 - 07:19 PM

Multumesc pt ajutor, insa am auzit si pareri cum ca s-a folosit 542 pt administrator(pt ca nu era altcineva in firma: angajat) si sunt in ceata de tot. Otilia, ai dreptate am procedat d efff multe ori asa, inregistrand platile efectuae de administratori prin 462 sau 455 daca erau asociati. dar acum sunt in ceata. Mi se pare ca nu am rocedat corect inregistrand platile: 401-455 sau 462.

#16 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 02 July 2009 - 08:22 PM

Incerc sa simplific si eu inca o data lucrurile (avand in vedere ca inca mai esti in ceata).
Intai analizezi ce este persoana in societate si daca ai sold:
-are CIM, folosesti 542 avans decontare, (se justifica in...zile de la acordare, daca nu aduce facturi faci venituri 542=7588)
-este administrator, nu asociat, nu are CIM folosesti 462 daca are sold (restituire creditare) sau 461 daca nu are sold (avans); mai departe se inchide cu 5311=461 cand el restituie suma societatii
-este asociat,
--a imprumutat societatea anterior, folosesti 4551(restituire creditare daca are sold)
--are dividende neridicate 457 (plata dividende, daca are sold cu retinerea impozitului in ziua platii, sau fara retinere impozit pentru cele impozitate deja si neridicate). Calculul pentru calcul dividende ti l-a explicat Otilia.

Oare eu am fost clara? :sad:

Din problema anterioara am retinut ca nu aveai documente pentru plata cu cardul. Nu inteleg de ce spui : "Mi se pare ca nu am procedat corect inregistrand platile: 401-455 sau 462." Tu trebuie sa faci acum xxx=5121.

Aceasta postare a fost editata de mihaela_cva: 02 July 2009 - 08:27 PM

#17 iulie012006

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 431 Postari:

Postat 03 July 2009 - 09:49 PM

Ok, am inteles.
Iar despre faptul ca n uam procedat corect, ma refeream la inegistrari anterioare, cand am procedat asa, alte dati.
Multumesc frumos

#18 Dana24

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 5 Postari:

Postat 11 October 2009 - 06:33 PM

Buna ziua!
Va rog sa ma jutati si pe mine cu o problema.
Daca cineva imi achita factura cu cardul, pe langa bonul de la pos trebuie sa ii mai dau si chitanta?
Banii nu se duc direct in contul bancar?

Buna ziua!
Daca factura este achitata cu cardul se mai emite si chitanta sau este suficient bonul de la pos?
Multumesc.

Buna ziua!
Am si eu o intrebare. Daca clientul imi achita factura cu cardul eu ii mai dau si chitanta sau e suficient doar bonul de la pos?
Ce nu inteleg eu este faptul ca bonul de la pos reprezinta incasare prin banca iar chitanta incasare prin casa.
Cum se face transerul din casa in banca?

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 12 October 2009 - 10:38 AM

#19 madalinab

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1733 Postari:

Postat 11 October 2009 - 08:20 PM

Draga Dana, plata cu cardul se asimileaza unei tranzactii bancare; in nici un caz nu se elibereaza si chitanta pt aceeasi operatiune, decat daca incasezi si numerar.
Transferul din casa in banca se face prin depunerea numerarului in cont, la banca. Dar sunt convinsa ca nu la asta te-ai referit :lostit (13):
Madalina

#20 Zzuper

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 118 Postari:

Postat 12 October 2009 - 08:34 AM

Chitanta = Cash. Nu exista cash, nu exista nici chitanta. ;)

Similar Topics Collapse

32 useri citesc topicul

0 membri, 32 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL