Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
tva la veniturile din chirii - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

tva la veniturile din chirii

4 replies to this topic

#1 lenutzika

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 06 July 2009 - 08:14 AM

Am unele neclaritati in legatura cu veniturile din inchiriere(am citit si recitit de nenumarate ori codul fiscal):
1.Daca notific pentru scutire tva,cand pot schimba (sa notific) cu taxare?
2.Daca spatiile sunt achizitionate inainte de data aderarii ,perioada de ajustare este de 5 ani (numarati de la data achizitiei)?
3.Daca am spatii la care taxez chiria si altele la care nu taxez atunci:
- tin separat pe fiecare tip de facturare si deduc tva-ul doar la cele la care facturez cu tva?
- la cheltuielile comune,aplic prorata?
-pot face regularizarea la sfarsit de an?

#2 nopris

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1575 Postari:
  • Interests:A invata mai mult unii de la altii si a deveni mai priceputi si mai buni.

Postat 06 July 2009 - 09:34 AM

1) In mod normal inchirierea este scutita de TVA. Nu trebuie notificare pentru asta. Daca vrei sa facturezi cu TVA ai obligatia sa depui o notificare in acest sens la fisc de la data inceputului facturarii cu TVA (chiar retroactiv). Nu se mentioneaza in lege despre o notificare de renuntare la TVA, deci este un aspect interpretabil.
2) Nu se face ajustare TVA pentru cladirile sau spatiile cumparate inainte de data aderarii.
3) Pentru fiecare spatiu inchiriat se face notificare, deci unele inchirieri pot fi cu TVA altele nu. Desigur ca trebuie avut grija permanent la facturare sa nu le incurci. Se recomanda ca pentru un spatiu inchiriat intreaga perioada sa fie cu TVA sau fara TVA si nu amestecat pentru ca o sa fie dificil la calculul TVA sau la ajustare TVA.
Prorata se aplica la calculul TVA dedus dupa regula mentionata in Codul fiscal atunci cand ai vanzari sau servicii atat cu TVA cat si fara TVA. Pe parcursul anului se aplica o prorata estimata, egala cu cea de anul trecut, iar la luna 12 se calculeaza si se aplica prorata efectiva a anului incheiat, facand o regularizare cu ce s-a dedus anterior cu prorata estimata.

Drumul catre fericire nu se afla in a face ceea ce iti place, ci in a-ti place ceea ce trebuie sa faci! (Sai Baba)

#3 lenutzika

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 06 July 2009 - 12:37 PM

In normele de aplicare ale Codului fiscal,scrie ca pot tine si separat ,pe fiecare spatiu (cel putin eu am inteles..)
Am investitie de valoare mare la un spatiu pt care am facturat de la inceput cu tva(si facturez in continuare..).
Nu le pot deduce integral?
Firma are spatii la care se factureaza chirie cu tva, iar la unele fara Tva.
Trebuie sa aplic prorata?

#4 doiny

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 631 Postari:

Postat 06 July 2009 - 03:01 PM

Si eu mi-am pus aceasta intrebare, si raspunsul ar fi: daca factura fara tva are o valoare nesemnificativa in valoarea totala a cifrei de afaceri, nu se calculeaza prorata.

#5 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 06 July 2009 - 03:32 PM

Daca inchirierea se factureaza fara TVA si te incadrezi in perioada de achizitie (sau modernizare) ajustabila (5 ani inainte de aderare si 20 dupa aderare) ajustezi TVA o singura data conf. CF. Nu este cazul de prorata.

Similar Topics Collapse

4 useri citesc topicul

0 membri, 4 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL