Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Cum ar putea progresa profesional proaspetii licentiati economisti-contabili ? (cu referire strict la specializarea CIG) - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Cum ar putea progresa profesional proaspetii licentiati economisti-contabili ? (cu referire strict la specializarea CIG)

6 replies to this topic

#1 romeo.m

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 43 Postari:

Postat 26 July 2009 - 05:03 PM

Buna ziua, tuturor!

Inainte de abordarea propriu-zisa a subiectului e necesar sa fac doua precizari:

1. Sper ca adminii / moderatorii acestui forum sa gaseasca macar interesanta ideea titlului topicului de fata, nu redundanta, abordata in alte locuri ale forumului, iar, ca urmare, topicul sa fie sters.

2. Topicul de fata nu face referire la proaspetii licentiati ai facultatilor particulare de profil, ale caror diplome de licenta sunt contestate din punct de vedere legal de catre Guvern si cu pregatire profesionala sub orice critica, ci numai la o anumita proportie din totalul celor ai facultatilor de profil acreditate, parti ale universitatilor de stat din Romania, proportie din nefericire redusa.

Si ca sa revin on topic, foarte concis, raspunsul la intrebarea ridicata in titlu s-ar putea da din punctul meu de vedere [ca si proaspat licentiat economist-contabil] structurat dupa cum urmeaza:

a) Anumiti asociati ai unor firme de prestari de servicii contabile [detinand, evident, calitatea de expert-contabil, fara de care nu poti deveni asociat principal intr-o astfel de firma, nici macar asociat, daca nici macar unul dintre restul asociatilor nu detine calitatea mentionata] ar putea lua "sub protectia" lor astfel de proaspat licentiati pe postul de ajutor-contabil, facandu-le practic ucenicia in profesie, bineinteles, dupa interviu, proba practica si tot ce se mai cere;

b) Pentru a evita orice fel de "surprize" neplacute din partea acestor absolventi, asociatii mentionati la pct. a) ar trebui sa ii "lege" din punct de vedere juridic de firma lor, in baza unui contract-beton din punct de vedere juridic, nu insa sa ii si umileasca din punct de vedere financiar, oferindu-le niste salarii nici macar de supravietuire [considerate chiar si acestea o umilinta...].

c) La sfarsitul perioadei prevazute de contract pentru postul de ajutor-contabil, perioada considerata suficienta de respectivul asociat pentru un progres important in profesia contabila, firma ar trebui sa-i evalueze din nou: cei care au dovedit ca poseda suficiente cunostinte profesionale in domeniu vor deveni angajati-permanenti, de asemenea in baza unui contract la fel de betonat din punct de vedere juridic ca si primul, cu drepturi similare cu ale celorlalti angajati ai firmei, mai putin sporurile de fidelitate si altele similare care se acorda angajatilor cu vechime si loiali angajatorului. Iar celorlalti, care nu pot sau nu au chef sa progreseze din punctul de vedere al profesiei contabile, li se va da un preaviz si dupa aceea sa se descurce dupa cum pot, pe masura indolentei manifestate profesional.

Sa aveti o zi buna!

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 29 July 2009 - 01:22 AM

#2 madalinab

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1733 Postari:

Postat 29 July 2009 - 01:30 AM

Romeo, ti-am sters ultimul paragraf din mesaj pentru ca textul continea, in mod evident, o cerere pentru angajare.
Pentru astfel de anunturi exista sectiune distincta in site si multe alte site-uri, dar sunt convinsa ca stii deja.
Te rog sa fii mai atent la postare pt. ca exista si sanctiuni pentru incalcarea Regulamentului.

Numai bine.

Madalina

#3 romeo.m

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 43 Postari:

Postat 29 July 2009 - 04:28 PM

Aceea era sau voia sa fie o cerere originala de angajare adresata in final tuturor si nimanui.
Daca in felul acesta am incalcat regulamentul forumului, atunci, faptul, in mod sigur, nu se va mai repeta, Madalina.

O zi buna, atat tie, restului moderatorilor forumului si utilizatorilor acestuia!

Sa ne auzim cu bine.

#4 cmfarkas

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 36 Postari:

Postat 31 July 2009 - 10:09 AM

Buna ziua tuturor

Sper ca am inteles bine scopul acestui topic.

In primul rand, nu cred ca singura optiune de a-ti incepe cariera este sa te angajezi la o firma de contabilitate.

Eu mi-am inceput cariera in acest domeniu in 2003. Am iesit din bancile facultatii si am crezut ca sunt cea mai tare in domeniu.
Putinele anunturi in domeniul contabil cereau minim3 ani experienta, si a fost foarte greu pana cand cineva mi-a oferit o sansa. A fost un job de conta primara, dar am avut oportunitatea sa invat tot ce inseamna documente primare. Am facut facturi, am intocmit registrul de casa, etc. Acum sunt director economic la o firma apartinind unui consern multinational. Nu vrea sa ma laud, nu ma intelgeti gresit, vreu numai sa va arat ca se poate, dar nu putem sa avem mari asteptari din prima zi. Contabilitate am invatat lucrand si cu ajutorul unor persoane care au fost dragute sa ma invete. Niciodata n-o sa pot sa-i multumesc suficient pentru ajutorul lor.
Acum incerc la randul meu sa iau persoane fara experienta sub aripa mea si dau mai departe ce am invatat pana acum. Dar nici eu nu am ajuns la capatul drumului, mai am mult de invatat, sunt si acum situatii in care trebuie sa cer ajutor de la contabili mai experimentati.

Referitor solutia oferita de tine, ideea este buna si, intr-o lume ideala, ar si functiona.
Dar ca sa inveti pe cineva (sau mai multe persoane in acelas timp) necesita mult efort din partea angajatorului, si din pacate experienta mea spune, ca nu intotdeauna merita. Nu vorbesc strict din punct de vedere financiar. Eu am patit deja sa invat pe cineva timp de trei luni, si cand mi-a fost lumea mai draga, a zis ca pleaca de la noi si a trebuit s-o iau de la inceput.
Sa stiti ca aceste experiente neplacute sunt unele din motivele pentru care angajatorii cauta oameni cu experienta.
Cu toate acestea cred ca o sa mai angajez oameni fara experienta, daca imi permite timpul, si o sa incerc sa-i formez.

Acum trebuie sa va las, astept sa vad si opiniile voastre in legatura cu acest topic.

Celor care acum isi cauta primul loc de munca (si nu numai) nu pot decat sa-i doresc mult succes si multa rabdare.
O zi buna.

Aceasta postare a fost editata de cmfarkas: 31 July 2009 - 10:10 AM

#5 floppy83

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 15 Postari:

Postat 31 July 2009 - 01:04 PM

cine lucreaza cu tine, cmfarkas trebuie sa se considere norocosi si sa nu dea cu piciorul unei sanse ca asta. eu desi lucrez cu un contabil expert, mare lucru nu ma invata. tot ce pot face e sa :lostit (13): pana gasesc solutii. si la primul loc de munca a fost la fel. dar asta e. invatam cat putem. mie mi s-a dat sansa de a o lua de la zero, si sunt foarte recunoscatoare pt asta.

o zi buna tuturor

#6 ionela-stefania

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 43 Postari:

Postat 31 July 2009 - 02:06 PM

Buna. Parerea mea ca si "nou " pe forum, este sa nu generalizam lucrurile ! Nu toata lumea care a terminat o facultate la o Universitate privata este neaparat pros pregatita . Spun asta deoarece cunosc foarte multe persoane care si-au incheiat studiile astefel... si crede-ma nu sunt prost pregatite ! Au luat examentul de expertiza , de audit, de consultanta si au o experienta vasta in domeniul financiar-contabil. Este rusinos !!! Cred ca ar trebui sa-ti ceri scuze colegilor tai . Nu te supara, dar astfel, nu vad sa ajungi prea departe . merci.

#7 romeo.m

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 43 Postari:

Postat 31 July 2009 - 10:57 PM

Ionela, sa stii ca am avut suficient de mult de a face cu persoane de la 'Spiru Haret' din Suceava [mentionez ca eu am absolvit cu examen de licenta Universitatea "Stefan Cel Mare", Facultatea de Stiinte Economice, specializarea CIG, chiar astazi, o data cu sustinerea lucrarii de licenta in fata unei comisii constituite in acest scop], care cereau sa ii ajut cu citez 'proiect la contabilitate', dar cand ii intrebam despre care anume 'forma de contabilitate' era vorba dadeau din colt in colt si repetau ca: 'e vorba doar de contabilitate, nu conteaza care' [ca exemplu, spune-mi si mie cat de multe lucruri au in comun un proiect la contabilitate financiara si altul la contabilitate de gestiune/manageriala ?]. Oameni mai plecati de acasa in felul acesta nu cred sa mai existe si te miri cand vin si-ti spun in fata 'vai, ce note mari au luat ei la examenele de conta in timpul sesiunii [de iarna sau de vara, nu are importanta!] si ca la ei a lua un 7 sau 8 e o raritate absoluta. Numai din aceste exemple, cred ca iti dai seama cu cine am avut de a face, iar ca atare, cererea ta de a nu generaliza este lipsita de sens cata vreme acelea sunt persoanele de la universitatile private cu care am avut de-a face. Oare, serios stau si ma intreb, cata scoala adevarata se face la astfel de 'universitati', unde raspunsurile la examene le-grila sunt date de-a gata cu mai mult timp inainte de sustinerea examenului respectiv, iar 'studentul' nu are decat sa-si faca fituici si sa copie raspunsurile corecte. Cam aceasta e ideea pe care se marseaza la universitatile particulare. E una dintre f. putinele optiuni/hotarari ale Guvernului PDL-PSD cu care sunt de acord, aceea de a nu mai recunoaste 'Spiru Haret' la nivelul intregii tari, majoritatea specializarilor.

Seara buna!
Romeo

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 03 August 2009 - 10:03 AM

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL