Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
tva de plata la donatie mijloc fix neamortizat? - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

tva de plata la donatie mijloc fix neamortizat?

4 replies to this topic

#1 Geea

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 17 Postari:

Postat 27 July 2009 - 11:32 AM

Buna ziua,

Am luat pe firma o masina second hand, cumparata de la o persoana fizica (pentru care nu s-a dedus deci TVA la achizitie). Contabila mi-a spus ca, daca o vand la o valoare mai mica decat valoarea ramasa de amortizat (as vrea sa o vand la valoarea 0 numai sa scap de ea), la valoare de vanzare se calculeaza TVA si impozit pe profit (asta am inteles), diferenta dintre valoarea neamortizata si valoarea de vanzare este o cheltuiala nedeductibila (si asta am inteles), iar corespunzator acestei diferente va trebui sa calculez si sa retin TVA (asta n-am mai inteles).

In codul fiscal scrie ca TVA-ul se calculeaza si retine pentru valoarea contrapartidei obtinute, or suma ramasa neamortizata nu este o contrapartida, este doar o cheltuiala nedeductibila. Tinand cont ca nici nu am dedus TVA la achizitie, nu vad de ce ar trebui sa platesc TVA acum daca ar fi sa o vand in pierdere. Ar putea sa-mi explice cineva care este motivul acelei retineri de TVA? Explicatia contabilei a fost ca baza de calcul a TVA in acest caz nu este valoarea de vanzare, ci valoarea ramasa de amortizat, dar nu gasesc asa ceva in codul fiscal.

Va multumesc.

#2 marian.apetre

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 939 Postari:

Postat 27 July 2009 - 12:29 PM

Nici nu o sa gasiti asa ceva.
Corect, baza de impozitare este tot ceea ce constituie contrapartida obținută.

#3 alexa1

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 23 Postari:

Postat 27 July 2009 - 01:51 PM

La valoarea de VANZARE se pune tva indiferent daca o vinzi la o persoana fizica sau juridica, dar valoarea neamortizata a masinii o poti pune la scaderea din gestiune pe cheltuiala (DEDUCTIBILA! - tocmai am fost la un curs cu un sef de la finante unde s-a pus aceasta problema si a spus ca este o cheltuiala deductibila deoarece genereaza un venit si anume venitul din vanzare- deci si daca o vinzi cu 1 leu si mai ai de amortizat 100 lei, suma de 100 o pui pe cheltuiala deductibila) .

#4 Geea

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 17 Postari:

Postat 02 August 2009 - 11:45 AM

Va multumesc, deci contabila mea a gresit cand mi-a spus ca as avea de platit tva pentru valoarea ramasa de amortizat.

#5 katinca

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 250 Postari:

Postat 02 August 2009 - 01:26 PM

Ajustarea de TVA prevazut la art.149 din Codul fiscal nu se aplica in cazul vanzarii, chiar daca valoarea de vanzarea este mai mica decat valoarea ramasa neamortizata, vezi si circulara nr.52657/13.09.2007 semnata de dl. Secretar de stat Catalin Doica.

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL