Am luat pe firma o masina second hand, cumparata de la o persoana fizica (pentru care nu s-a dedus deci TVA la achizitie). Contabila mi-a spus ca, daca o vand la o valoare mai mica decat valoarea ramasa de amortizat (as vrea sa o vand la valoarea 0 numai sa scap de ea), la valoare de vanzare se calculeaza TVA si impozit pe profit (asta am inteles), diferenta dintre valoarea neamortizata si valoarea de vanzare este o cheltuiala nedeductibila (si asta am inteles), iar corespunzator acestei diferente va trebui sa calculez si sa retin TVA (asta n-am mai inteles).
In codul fiscal scrie ca TVA-ul se calculeaza si retine pentru valoarea contrapartidei obtinute, or suma ramasa neamortizata nu este o contrapartida, este doar o cheltuiala nedeductibila. Tinand cont ca nici nu am dedus TVA la achizitie, nu vad de ce ar trebui sa platesc TVA acum daca ar fi sa o vand in pierdere. Ar putea sa-mi explice cineva care este motivul acelei retineri de TVA? Explicatia contabilei a fost ca baza de calcul a TVA in acest caz nu este valoarea de vanzare, ci valoarea ramasa de amortizat, dar nu gasesc asa ceva in codul fiscal.
Va multumesc.