Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
NECONCORDANTA INTRE SOLD 4423 SI BALANTA DE VERIFICARE - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

NECONCORDANTA INTRE SOLD 4423 SI BALANTA DE VERIFICARE

7 replies to this topic

#1 paul_ursan

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 10 Postari:

Postat 29 July 2009 - 08:09 PM

BUNA,
Va spun atentiei urmatoare speta si as dori niste pareri avizate in privinta asta.Situatia sta in felul urmator;
E plauzibila varianta ca in situatia in care,sa spunem,o societate comerciala prezinta la finalul unei luni,im balanta de verificare,o suma de 10 lei reprezentand sold final creditor la contul 4423(T.V.A.) de plata,iar in declaratia 300 pe care o depune pana pe data de 25 a lunii viitoare pt luna curenta are inregistrata suma de doar 5 lei T.V.A de plata?managerul companiei declara ca in intervalul cuprins intre finalul lunii curente si data depunerii declaratiei 300(25 a lunii viitoare) a efectuat plati catre bugetul de stat in suma de 5 de lei,iar ca atare el considera ca suma care se cuvine a fi trecuta in declaratia 300 e doar de 5 lei(adica diferenta intre cat avea in balanta la finalul lunii curente si cat a platit el pana la dat depunerii declaratiei?)
Mie personal mi se pare o aberatie deoarece aceea declaratie se refera la o perioada financiara deja incheiata si nu ar trebui sa aiba vreo influenta asupra sumei inregistrate in declaratia 300.
Astept pareri si opinii!daca poate careva sa ma ajute si cu perspectiva legala dpdv fiscal asupra acestei spete,v-as fi recunoscator!

Va multumesc

#2 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 29 July 2009 - 09:12 PM

In decontul de TVA la rd.30 se completeaza : "soldul TVA de plata din decontul prioadei fiscale precedente neachitata pana la data depunerii de contului de TVA", deci este corect.

Dana

#3 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:
  • Interests:INFORMARE

Postat 29 July 2009 - 09:39 PM

Dana, Paul spune altceva, asta in cazul in care am inteles eu bine si anume:
ex. luna iunie 4427-4426 = 10 lei, pe 5iul se face o plata catre buget reprezentand TVA de 5lei. Pe data de 25iulie are termen pt. D300 aferent iunie si in care, dupa cum ne spune Paul, managerul lu' peste oceanic marinat, vrea ca in declaratie sa fie trecut doar 5lei.
Deci Paul, managerul isi face calculele lui si are impresia ca poate modifica legile dar se inseala.
Nedumerirea mea ar fi, daca l-ai intrebat si cum ai putea sa faci declaratia astfel incat sa-ti dea 5lei in loc de 10? (diminuezi colectatul sau majorezi deductibilul, pt. ca sume negative la rd.30, nu primeste decontul).
Randul 30, se refera la Soldul TVA de plata din decontul perioadei fiscale precedente (D300 AFERENT MAI-in cazul exemplului nostru) neachitata pana la data depunerii decontului de TVA (rd.34 din decontul perioadei fiscale precedente) si daca ai diferenta neachitata totalul de plata se majoreaza.
%%%

#4 vics

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 209 Postari:
  • Interests:IT

Postat 30 July 2009 - 08:52 AM

Corect, declari datoria intreaga, declaratia n-are treaba cu platile. Rulajul debitului (sau al credidului) nu scade daca scade soldul.
Daca in situatia descrisa mai sus, a platit 5 inainte si declara 5 (restul neplatit), va rezulta ca-i achitat integral, iar ailalti 5 lei (platiti dupa declaratie) vor aparea ca suprasolvire (pana la primul control desigur).
Procedura rezulta si din softul de la finante, care aduna pe-o parte datoriile declarate si pe alta parte incasarile. Cand le "cupleaza", la momentul fiecarei operatii compara situatia intre cele doua. Daca vede incasari anticipate zice multam fain, daca vede incasari intarziate zice sa mai scoti ceva banuti.

Alles gute, insa, softurile nu-s tocmai premiante la fiabilitate si au destule bug-uri
Azi, la cateva zile dupa depuneri si plati totul pare in regula, iar dupa cateva luni ne trezim ca mai avem de dat 3 lei la taxa cutare (sau invers, ca am platit prea mult).

Operarea/preluarea datelor se face prin softuri diferite: declaratiile se depun la un ghiseu si sunt preluate intr-o baza de date, platile pot veni din 3 locuri (op banca, op trezo sau casierie) si sunt preluate in alta baza de date. Apoi pot surveni alte modificari, rectificative, repartizarea op-ului unic pe taxe, erori de operare etc.
Datele nu se intalnesc automat la momentul aparitiei lor, ci prin alt soft activat de cateva ori pe an, atunci cand IT-istul de la fisc apasa pe un buton. Rularea dureaza ore bune, tre' sa ramana la lucru dupa masa, asa ca se indura mai grau sa apese. Rezultatul vizibil consta in somatiile trimise la firma (uneori pentru sume mai mici decat costul postal al trimiterii) si acele fise kilometrice in care, printre tot felu de operatii cu zerouri carora nu le pricepem rostul, intrezarim in fine declaratiile si platile noastre dar alte operatii despre care nu stie nimeni de la fisc sa-ti explice de unde au aparut.
Continuarea o stiti, indeobste patronu trage cateva injuraturi si zice sa le platesti leii aia sa nu-l mai doara capu. Iara alles gute, da' nu-i bash sigur ca peste cateva luni nu va aparea din nou diferenta aia, plus ceva majorari suplimentare.

Probabil ati constatat ca astfel de probleme le descoperim cu precadere ca fiind din anul precedent, in special din luna decembrie. In ianuarie se deschid bazele de date noi pt anul curent, insa sunt active si cele vechi pt prelucrarea declaratiilor si platilor pt finele anului precedent. Dupa aceasta faza, anul precedent e "aruncat" intr-o arhiva electronica (asupra careia nu se mai poate interveni) care se "lipeste" la bazele noi deschise.
Eroare humanum si softum est.

PS Recomandare: In ianuarie declarati si platiti cat mai devreme posibil.

#5 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 30 July 2009 - 08:34 PM

Vics, Decontul de TVA pana la rd. 29 nu are treaba cu platile intr-adevar, dar de la rd.30 deja.

Denisa draga mea, de acord cu logica ta, ce apare la luna trebuie sa fie identic si in bal.si in Decont, pe cumulat se schimba cateodata situatia. Eu am avut control de la Fisc cam acum un an si jumatate-doi si mi s-a recomandat sa citesc Instr.de completare a Decontului de TVA. Nu mai stiu ce Ordin era atunci dar in Ordinul 1746/2008 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului (300) "Decont de taxă pe valoarea adăugată" scrie asa, la rd.30 :
" Rândul 30 - se preia suma prevăzută la rd. 34 din decontul perioadei precedente celei de raportare, din care se scad sumele achitate până la data depunerii decontului. Pentru primul decont de taxă pe valoarea adăugată, depus după publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentelor instrucțiuni, se preia suma prevăzută la rd. 32 din decontul perioadei precedente, din care se scad sumele achitate."
Eu am avut un caz mai diferit in sensul ca, dau un exemplu , presupunand ca ar fi un inceput de activ.cu solduri initiale zero la 4423 si 4424 :
luna a II-a :
A. Balanta : 4426: 150 B. Decont depus pana in 25.03 : 4426 : 150
4427: 280 4427 : 280
4423: 130 4423 : 130
Clientul ma roaga sa-i fac 2 FV ca sa poata plati cand are bani si asa si fac.

luna a III-a
Achita in 10.03- 70 de lei pt.luna febr.
A. Balanta : 4426: 350 B. Decont depus pana in 25.04 : 4426 : 350
4427: 100 4427 : 100
4424 pt.luna in curs : 250 4424 pt.luna in curs : 250
4424 cumulat : 250-130=120 si cu cei rd.30 : 130-70=60
70 achitati, rezulta : 190 sold final 4424, rd.35 : 190
Pana aici toate bune si frumoase, ii spun clientului ca are TVA de rambursat, dar neintelegand probabil ca se compenseaza cu luna II sau poate nu am fost eu suficient de explicita, in luna a IV-a, sa zicem in 02.04., mai achita 60 de lei cu a doua FV ( cat a mai ramas pt.febr).

luna a IV-a
A. Balanta : 4426: 300 B. Decont depus pana in 25.05 : 4426 : 300
4427: 180 4427: 180
4424 pt.luna in curs : 120 4424 luna curenta : 120
sold final 4424: 190+120+60=370 4424 preluat automat din luna prec.: 190-rd.32
4424 sold final- rd.35 : 310
Nu am mai scris inreg., ci doar finalul, oricul le stii/stiti.
Controlul vine si imi spune ca este corecta balanta si corespunde cu Fisa, in schimb Decontul nu pusca exact cu acei 60 de lei achitati in aprilie, pt.care a trebuit sa fac o cerere de rectificare a Decontului din martie, unde la rd. 30, am trecut 130 de lei , in loc de 60 pe motiv ca plata sumei de 70 lei a fost efectuata in 02.04., deci inainte de 25, pana la data dep. Decontului.
Sper ca am fost mai cat de cat explicita.
:lostit (13):
Imi cer scuze, dar nu reusesc nicicum sa aliniez ce am scris, vad ca se suprapun datele :smile:

Aceasta postare a fost editata de Dana42: 30 July 2009 - 08:41 PM

Dana

#6 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:

Postat 31 July 2009 - 09:50 AM

Dana :lostit (13): , imi cer scuze dar nu reusesc sa inteleg nici raspunsul pentru Paul si nici speta ta.
Din ce inteleg eu, in decontul depus pe25.03.N, aferent perioadei fiscale feb.N, ai TVA de plata 130lei, care se achita in doua transe:
70lei/03.03.N si 60lei/02.04.N => in decontul aferent perioadei mart.N, aveai de declarat doar 350-100 = 250 tva suma negativa, fara a mai completa ceva, pt. ca rd.30 = 0.
(Aici se ia in calcul plata efectuata pana la termen de depunere decont, fiind vorba de o suma declarata in decont perioada anterioara-Rd.30 se preia suma prevăzută la rd. 34 din decontul perioadei precedente celei de raportare (130-70-60)din care se scad sumele achitate până la data depunerii decontului, termenul fiind 25.04.N.)

De ce te-a pus organul de control sa treci in decont aferent perioadei martie, la rd.30= 130lei, chiar nu mai inteleg nimic.
In cazul lui Paul vorbim de sume nedeclarate, adica managerul vrea sa vada mai putin in decont, ceea ce este anormal si facand o paralela cu cazul tau, ar fi insemnat ca tu in decontul aferent perioadei feb.N, care se depune pana in 25.03.N, sa declari ca ai de plata doar 60lei, pentru ca deja ai platit pe 03.03.N-70lei.
%%%

#7 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 31 July 2009 - 08:06 PM

:frusty: Denisa draga, ai nervi de otel daca ai reusit sa citesti ce am reeditat eu de vreo patru ori si dupa ce am recitit (dar expirase timpul de corectie) ce am scris, am vazut ca am "mancat" virgule si cuvinte si nici nu am scris corect faza cu controlul...deci chiar nu aveai cum sa intelegi, noroc ca ai o minte brici si ai intuit corect :lostit (13): .
Ai dreptate, la rd. 30 in Dec.din martie trebuia sa fie zero, asa mi s-a spus sa fac corectia de catre Control (nu 130 cum vad ca am scris...offffffffff...am nevoie de o pauza lunga !!!!!!!!!!!) pt. ca eu, de tutuliuca ce am fost, am trecut cei 60 de lei care au au fost achitati pana in 25.04., in loc sa tin seama si de ei.
Cat despre Paul, am crezut ca aceasta era si speta lui, dar probabil ca nu la asta s-a referit. Oricum, nu a revenit cu explicatii...si am ramas noi cu presupuneri.
Te pup ! :frusty:

Paul, :thumbup:, daca tu acum te prajesti la soare si te racoresti in mare sau faci orice altceva (placut) in afara de contabilitate, se cuvine sa ne faci cinste macar cu vreo 4 zile in Tenerife, de exemplu, :wink: !
Am glumit si scuze pt. mesajul OFF TOPIC, dar nu m-am putut abtine.
:smile:

Aceasta postare a fost editata de Dana42: 31 July 2009 - 08:07 PM

Dana

#8 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:

Postat 31 July 2009 - 09:15 PM

OK! Bine ca ne-am inteles in final. Te pup si eu si mult daca ne duce Paul in Tenerife ;)) :lostit (13):
%%%

Similar Topics Collapse

6 useri citesc topicul

0 membri, 6 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL