Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
diferente de curs valutar la bilantul pe 2008 - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

diferente de curs valutar la bilantul pe 2008

18 replies to this topic

#1 eugenia popescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 48 Postari:

Postat 04 August 2009 - 12:37 AM

Ma confrunt cu urmatoarea problema :
-in sit.de sf.de an 2008,am ramas in jurnalul de banca in valuta cu sold final de 85 de euro ,si cu sold final in lei de -4539.
-am operat regland pe bz.cursului valutar de la 31.12.2008 :soldul final in lei ajungind de 339 lei,iar diferenta de -4200 am inregistrat-o pe venituri fin (765).

Daca ma poate ajuta cineva si sa-mi spuna :
_1)-inregistrarea a fost corecta?
_2)-se putea rezolva problema si altfel ?(inreg.sa se fi facut la 01.01.2009 ,sau ...alte obtiuni legate de ac.inregistrare ,care s-ar mai putea corecta?
Prin ac.inregistrare de fapt mi s-a marit valoarea cifrei de afaceri de la sf.anului,si implicit plafonul de aplicare al impozitului forfetar.

Cu mii de multumiri astept un raspuns!

Aceasta postare a fost editata de eugenia popescu: 04 August 2009 - 12:38 AM

#2 madalinab

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1733 Postari:

Postat 04 August 2009 - 06:18 AM

Draga Eugenia, daca soldul in lei in valoare de -4539 este corect, atunci nu prea ai alte "obtiuni", decat evidentierea diferentei de curs, asa cum ai procedat deja. Am dubii totusi cu privire la cursul de schimb pe care l-ai folosit. La 31 dec 2008 cursul in lei pt 1 euro era de 3,9852 lei si, la un calcul rapid, echivalentul a 85 euro in lei inseamna 338,74 lei, deci diferenta de curs: 4877,74 lei (in loc de 4200).
Valoarea iti afecteaza intr-adevar veniturile totale si plafonul pt impozitul minim, dar nu are legatura cu cifra de afaceri. Faci confuzie intre cele 2 notiuni.

Madalina

#3 Daniel-Mircea

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 57 Postari:

Postat 04 August 2009 - 08:13 AM

Cursul utilizat pare a fi bun fiindca soldul final la care a dorit sa ajunga este 338,74 = 85 x 3,9852, dar calculul nu s-a facut algebric. Madalina are dreptate, venitul inregistrat ar fi trebuit sa fie de 4.878 lei, nu 4.200 lei. Cu venitul de 4.200 lei se obtine un sold final de -339.

#4 eugenia popescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 48 Postari:

Postat 05 August 2009 - 03:00 PM

Va multumesc tare mult ptr.ajutorul vostru!
Am sa va rog mult sa-mi raspundeti si mie in continuare la citeva intrebari:

1-Cifra de afaceri este reprezentata de val.veniturilor actv.de baza(adica la mine care sint in sfera serviciilor de ct.704,da?)
2-Valoarea totala a veniturilor (adica 704,766,765) ,se aplica la calculul impozitului forfetar,da?
3-in situatia in care sint neplatitoare de TVA si doresc sa calculez momentul in care ajung cu veniturile la plafonul de 35.000 de euro,care venituri se vor lua in calcul:veniturile totale?
4-pe ex.pe care l-am dat (cu soldul total in lei de -4539 lei ptr.85 de euro ,ajutati-ma si pe mine cu inregistrarile corecte,fiindca cred ca am gresit.Cum trebuie facuta inregistrarea?

Multumesc!

#5 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 06 August 2009 - 09:25 PM

Vezi postareaeugenia popescu, la Aug 5 2009, 04:00 PM, a spus:

3-in situatia in care sint neplatitoare de TVA si doresc sa calculez momentul in care ajung cu veniturile la plafonul de 35.000 de euro,care venituri se vor lua in calcul:veniturile totale?
Codul fiscal:
Art. 152.
(2) Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestărilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, incluzand si operatiunile scutite cu drept de deducere si pe cele scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:
a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;
b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

Pentru calculul cifrei de afaceri in vederea atingerii plafonului de 35.000 euro ( 119.000 lei-la cursul valabil la data aderarii), se ia in considerare valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii reprezentand:
- operatiuni taxabile care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere;
- operatiunile scutite cu drept de deducere daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale;
- operatiunile scutite fara drept de deducere daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale precum:
- prestarile de servicii de natura financiar-bancara;
- operatiunile de asigurare si de reasigurare;
- operatiunile de arendare, concesionare, inchiriere si leasing de bunuri imobile;
- livrarea de constructii, de parti ale acesteia si a terenului pe care este construita;
- livrarea de terenuri.
Pentru calculul cifrei de afaceri in vederea atingerii plafonului de 35.000 euro nu se iau in considerare
-operatiunile scutite cu drept de deducere care sunt accesorii activitatii principale;
-operatiunile scutite fara drept de deducere care sunt accesorii activitatii principale;
-livrarile de active corporale sau necorporale;
-livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi catre un cumparator care nu comunica un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA

#6 eugenia popescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 48 Postari:

Postat 08 August 2009 - 10:44 PM

Multumesc!

Sa inteleg ,ca : in situatia in care eu sint prestatoare de servicii ptr.stabilirea plafonului ma refer doar la valoarea contului 704,care inteleg ca este cifra de afaceri(si care ar fi putut fi supusa taxarii.Am inteles bine?
Contul 766 reprezinta ptr.mine val.dobinzilor bancare ptr.banii rulati,iar contul 765 reprezinta diferentele valutare.

As indrasni ,sa va rog mult de tot sa ma ajute si pe mine cineva cu calculul corect!
Imi este frica sa nu incurc veniturile financiare cu cheltuielile financiare.
Pina la urma in exemplul pe care l-am dat ce am...venituri sau cheltuieli?

Stiu doar atit ca suma finala in euro este de 85,iar soldul final in lei este de -4539.
De aici, rog,sa-mi preia si mie cineva sumele de mai sus....si sa-mi faca calculele corecte!
Este prima oara cind lucrez cu asa ceva si ma ingrozesc sa nu fii facut si alte greseli!,fiindca una este sa consider soldul final pe venituri si alta ......pe cheltuieli!
Va rog mult de tot ajutati-ma!

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 16 August 2009 - 08:34 PM

#7 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 09 August 2009 - 12:25 AM

Draga Eugenia, daca la 31.12.2008 ai 85 de euro, la cursul comunicat de BNR de 3.9852 lei, inseamna ca in urma inreg.veniturilor din diferente de curs valutar va trebui sa ajungi la 338.74 lei (85x3.9852=338.74), calcul corect facut de Madalina si Daniel.
Deci, trebuia sa inregistrezi 5124.EU=765 4877.74 lei, pt.ca -4539 (cat ai avut in lei)+4877.74 (dif.de curs valutar favorabila)=338.74 .

Daca ai inregistrat 5124.EU=765 4200, poti corecta inreg. anul acesta numai prin ct.1174, adica stornezi inreg.gresita 5124.EU=1174 -4200 si inreg.corect : 5124.EU=1174 4877.74. De asemenea refaci calculul imp.pe profit, daca esti platitoare de imp.pe profit si depui decl. rectificativa la 101 pt.2008.

Veniturile totale la 31.12.2008 trebuiau sa fie cu 677.74 lei (4877.74-4200=677.74) mai mari, decat ceea ce ai inregistrat si incadrarea in grila coresp. pt. plata imp. forfetar se face in functie de veniturile totale (pe care le regasesti in bilantul de la 31.12, in for.20, pag.2, la rd.58), in cazul tau, din cate am inteles eu, totalul ct. 704, 766, 765; nu stiu daca ai mai avut si alte venituri.
Cifra de afaceri, daca ai avut numai venituri din prestari de servicii, o regasesti in ct.704 (in bilantul de la 31.12, for.20, pag.1, suma rulajelor conturilor de la rd.02 la rd.05).
Am incercat sa explic mai babeste, sper ca te-ai lamurit cat de cat.
:lostit (13):

Aceasta postare a fost editata de Dana42: 09 August 2009 - 12:27 AM

Dana

#8 eugenia popescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 48 Postari:

Postat 09 August 2009 - 07:55 PM

Citeaza

Am incercat sa explic mai babeste, sper ca te-ai lamurit cat de cat
Iti multumesc din suflet! chiar asa aveam nevoie sa-mi explici!
Sint platitoare de impozit pe venit,dar cred ca pasii sint tot aia

AS dori sa mai ridic o problema .Programul de contabilitate pe care-l folosesc este SAGA.
Este f.bun si ma folosesc usor de el.
Cursurile valutare sint insa afisate cu o zi in urma;adica cursul de 3.9852,in contabilitate nu-l am ptr.31.12.2008,ci ptr.01.01.2009,iar ptr31.12.2008 imi afiseaza cursul de 3.9860,cursul bnr din 30.12.2008.
.Este gresit?
Intrprinderile cu care lucrez spun totusi ca asa trebuie!!!
Peste tot insa ,pe toate site-urile,.... se afiseaza cursul bnr la 31.12.2008=3.9852
Cum ar trebui calculat,...avind in vedere ca-mi este mai usor ca sa folosesc calculele programului SAga.

Multumesc ptr.tot ajutorul vostru!
Sinteti cei mai buni!!!

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 16 August 2009 - 08:36 PM

#9 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 09 August 2009 - 10:47 PM

cursul din 31.12 este publicat si pe site mfinante.ro, 3.9852, deci pe asta il folosesti.
Nu lucrez saga si nu stiu de celelalte cursuri-dar daca nu coincid cu cursul BNR nu e bine: ori vorbesti cu programatorii de la saga sa schimbe, ori faci calculele de mana.

#10 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 09 August 2009 - 10:53 PM

Citeaza

eugenia popescu : Cursurile valutare sint insa afisate cu o zi in urma

Este corect pt. tranzactiile din cursul anului. La bilant, conform OMFP 1752/2005 :
"59. - (1) La fiecare dată a bilanţului:
a) Elementele monetare exprimate în valută (disponibilităţi şi alte elemente asimilate, cum sunt acreditivele şi depozitele bancare, creanţe şi datorii în valută) trebuie evaluate şi raportate utilizând cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data încheierii exerciţiului financiar. Diferenţele de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, între cursul de la data înregistrării creanţelor sau datoriilor în valută sau cursul la care au fost raportate în situaţiile financiare anterioare şi cursul de schimb de la data încheierii exerciţiului financiar, se înregistrează, la venituri sau cheltuieli financiare, după caz."

Acest curs se publica si pe site-ul Min.de Finante si pt. 31.12.2008 este de 3.9852.

PS : daca ai utilizat cursul de 3.9860 tot nu avea cum sa-ti dea dif.de curs valutar de 4200.

Dana

#11 eugenia popescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 48 Postari:

Postat 10 August 2009 - 04:28 PM

REVIN :cred ca v-ati saturat de mine!

Fiind platitoare de impozit pe venit...fac rectificarea contabila,iar ca raportari, cred ca trebuie sa fac doar decl.710 ref.la decl.100 din trIV 2008(in care s-a modificat val.lui 765)
Ar mai trebui sa fac si alta declaratie,sau rectificare?

#12 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 10 August 2009 - 07:17 PM

nu

#13 eugenia popescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 48 Postari:

Postat 11 August 2009 - 09:29 AM

Cu riscul de a nu-mi mai raspunde nimeni am sa intreb tot aici:
_ptr.a ma raporta la CA (ct.704 in cazul meu) pt.a intra la plata TVA,in sit.in care se lucreaza pe bz.de comision si in ct.704 se inregistreaza comisionul,profitul ,raportarea se face tot la acest cont?
-ma gindesc ca DA ptr.ca din cite stiu eu ,daca as fi platit tva,l-as fi aplicat tot la val.comisionului,nu la val intregii facturi.
Asa este ,sau gresesc?

#14 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 11 August 2009 - 12:14 PM

Eu nu inteleg intrebarea..."in sit.in care se lucreaza pe bz.de comision si in ct.704 se inregistreaza comisionul,profitul ,raportarea se face tot la acest cont?"

#15 eugenia popescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 48 Postari:

Postat 11 August 2009 - 01:23 PM

Asa este !aveti perfecta dreptate!

Am sa explic mai bine: ma refer la faptul ca firma lucrind pe bz.de comision,in ct.704 inreg.profitul(adica comisionul incasat)
Activitatea firmei este asemanatoare unei ag.turistice;adica 411=401+704 unde:
411-este factura emisa clientilor
401-este factura de furnizor(pe care eu fiind neplatitoare de tva ,o inreg.cu tva cu tot-este bine?)
704-este comisionul

In momentul in care va trebui sa deduc plafonul ptr.plata tva_ului,am inteles ca va trebui sa ma raportez la CA ,in speta la contul 704.
Dar, din intrebarile pe care le-am pus pina acum,nu specificasem ca in ct.704 eu inreg.doar comisionul.
Si atunci am intrebat acest lucru:daca in ct.704 trec doar comisionul,cind va trebui sa raportez plafonul de plata a TVA,ma voi referi tot la ct.704?-probabil ca nu trebuia folosit ac.termen)

Sper ca acum s-a inteles!Multumesc!

Poate stie cineva, sa-mi raspunda si mie la intrebare

Multumesc!

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 16 August 2009 - 08:38 PM

#16 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 12 August 2009 - 11:26 PM

N-am inteles nimic. Nu poti sa lasi deoparte toate tainele si sa intrebi clar ceea ce vrei?
Ce activitate are societatea? Cum inregistrezi 411=401+704 ? De ce?
Intrebarea se refera de fapt la cifra de afaceri, da?! Si iti trebuie pentru stabilirea plafonului de tva?! Sper ca macar ata sa imi fi fost clar. Topicul aici este lung...si noi toti suntem obositi...intreba clar ceea ce vrei si vei obtine raspunsuri.

#17 eugenia popescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 48 Postari:

Postat 16 August 2009 - 07:35 PM

Va multumesc mult de tot ptr.efortul de a ma ajuta!

N-am ce "taine sa las deoparte"!
Am explicat ce activitate am.("asemanatoare unei agentii de turism ").Considerati-ma agentie de turism!
In principal, ma ocup de organizarea evenimentelor business si turistice.

Am trecut 411=401+704,si am explicat de ce:
-411 factura clientului=401factura furnizorului +704 comisionul meu
-EX:1100=1000+100
-(adica din situatia in care cumpar unui client ptr.o anumita deplasare in strainatate niste bilete de avion care il costa 1.000de lei,imi trec si eu un comision de 100 de lei si ii fac factura de 1100 de lei).,

Problema era de fapt ca eu in ct.704 inregistrez numai comisionul(asta este de fapt activitatea mea:organizez evenimente si deplasari turistice in strainatate,pe bz.de comision!)
Daca n-am explicat nici acum pe intelesul dvs.,inseamna clar ca gresesc eu undeva!...si nu are nici un rost sa mai depuneti atita efort ptr.a ma ajuta!...nici dvs si nici altcineva!

#18 madalinab

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1733 Postari:

Postat 16 August 2009 - 08:44 PM

Draga Eugenia, este corect cum ai gandit. Pe venit inregistrezi doar comisionul, deci cifra de afaceri va contine doar sumele provenite din comision.
Inregistrarea 4111=401+704 nu prea este corecta, chiar daca exprima, neoficial, fenomenul descris. Cand ai putin timp, cauta in forum monografie contabila pentru agentie de turism sau/si comision.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 16 August 2009 - 08:46 PM

Madalina

#19 doiny

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 631 Postari:

Postat 16 August 2009 - 09:08 PM

Draga Eugenia, poti lucra si asa , cu evidentierea comisionului.
Rugamintea mea este mai intai sa te lamuresti daca codul Caen al firmei este agentie de turism,
deoarece legislatia specifica clar pentru cine poate lucra asa si cine nu.
Eu la organizare evenimente de exemplu lucrez cu 471 la achizitionarea diverselor, dupa care in momentul producerii evenimentului
le trec pe cheltuiala si totodata inregistrez si factura emisa de mine pe 704. Cred ca e corect.....

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL