Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Reconstituirea platilor de casa - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

- - - - -

Reconstituirea platilor de casa

11 replies to this topic

#1 dan m.

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 6 Postari:

Postat 08 August 2009 - 11:22 PM

Va salut cu respect !

As dori sa va supun atentiei o problema cu care ma confrunt si care, am observat ca nu este tratata unitar in practica.

Intre o institutie publica si un agent economic exista un contract de inchiriere a unui spatiu. In baza prevederilor contractului, agentul economic utilizeaza apa rece, lumina si gaze, necesare desfasurarii activitatii proprii in spatiul inchiriat.

Institutia publica plateste, in prima etapa, integral facturile de utilitati, urmand ca ulterior sa primeasca inapoi de la agentul economic cota-parte din ceea ce el a consumat.

Intrebarea mea este urmatoarea : ce se intampla cu sumele respective ? Se reconstituie platile de casa la nivel de ordonator de credite sau se vireaza la bugetul de stat ? Si, daca exista raspunsuri, va rog sa-mi spuneti si baza legala.

Multumesc.

#2 trikule

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 150 Postari:

Postat 09 August 2009 - 04:53 PM

Pantru institutiile publice care au si venituri proprii, sunt sigur ca se reconstituie platile de casa, nu stiu cum se procedeaza la institutiile publice finantate integral de la buget, presimt ca se vireaza la bugetul de stat, cu toate ca............

#3 BIBI

Membru activ

• Validating
  • PipPipPip
  • 1336 Postari:
  • Interests:contabilitate, fiscalitate, legislatie

Postat 09 August 2009 - 05:52 PM

Se factureaza chiriasului utilitatile, conform prevederilor contractuale, iar sumele constituie venit(venituri proprii), echilibrand balanta, ca si in contabililitatea comerciala.In contabilitatea de angajamete se inregistreaza doar cheltuila conform facturilor de la furnizori, iar veniturile din chirii, inclusiv utilitati, se regasesc in partea de venituti din BVC.Aceste venituri se regasesc si in executia bugetara.

#4 trikule

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 150 Postari:

Postat 09 August 2009 - 06:54 PM

Da, dar institutiile publice finantate integral de la bugetul de stat nu au pozitie de venituri proprii, ce se intampla in acest caz ?

#5 dan m.

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 6 Postari:

Postat 09 August 2009 - 07:27 PM

Va multumesc pentru raspunsuri !

Desi institutia publica despre care discutam este finantata conform prevederilor art.62 alin. 1 lit. a) din legea 500/2002 privind finantele publice, ea are aprobat si un buget de venituri si cheltuieli pentru activitati finantate din venituri proprii, grupat conform clasificatiei bugetare aprobate de Ministerul Finantelor si aprobat de ordonatorul de credite superior.

De asemenea, conform prevederilor contractuale, chiriasului i se factureaza utilitatile. Si eu m-am gandit la respectarea principiului pe baza de angajamente, insa nu putem opune recunoasterea cheltuielii din prestarea serviciilor de utilitati, celei a veniturilor din inchirierea bunurilor apartinand domeniului public. Aceasta deoarece exista bugete diferite ca sursa : bugetul de stat, respectiv din venituri proprii, fiecare avand o executie separata. Mai mult, veniturile din chirii ale unei institutii publice finantate conform prev. art. 62 alin. 1 lit.a) din legea 500/2002 se varsa integral la bugetul din care provine finantarea, adica cel de stat.

Astfel, solutia propusa de "trikule" ar fi cea corecta, insa daca se refera la sumele provenite din inchirierea spatiului. Pe mine, insa, ma interesau sumele recuperate in contul utilitatilor, de la agentul economic cu care exista relatia contractuala descrisa.

Si aici, cum am descris in mesjul initial, in practica am observat doua solutii diferite :

a) fie se reintregeau platile de casa la articolele bugetare respective;
b) fie erau virate la bugetul de stat.

Solutia mea (pe care as vrea sa o mai discutam) : reintregirea platilor de casa daca plata si recuperarea au in acelasi exercitiu bugetar, iar daca plata are loc in exercitiul recent incheiat, iar recuperarea in urmatorul, atunci ce recuperam viram la bugetul de stat, aceasta fiind si practica in domeniul programelor finantate din fonduri comunitare.

#6 trikule

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 150 Postari:

Postat 09 August 2009 - 08:13 PM

Eu sunt c.s. la o institutie publica ce plateste utilitati (cota parte conform unui protocol) altei institutii publice, aceasta foloseste banii pentru finantarea activitatii proprii pentru ca are venituri proprii aprobate.
De asemenea, nu stiu daca o institutie ce nu are prevazute venituri proprii poate folosii banii recuperati din cota parte a utilitatilor folosite in comun, pentru activitatea proprie, mai degraba cred ca nu.

De asemena, se subintelege ca daca recuperarea banilor are loc in acelasi exercitiu bugetar poti folosii banii, altfel nu.

Aceasta postare a fost editata de trikule: 09 August 2009 - 08:14 PM

#7 dan m.

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 6 Postari:

Postat 09 August 2009 - 09:33 PM

"trikule" a spus:

Eu sunt c.s. la o institutie publica ce plateste utilitati (cota parte conform unui protocol) altei institutii publice, aceasta foloseste banii pentru finantarea activitatii proprii pentru ca are venituri proprii aprobate.

Aceasta este un caz putin diferit de cel existent la mine desi, daca se doreste, il putem analiza si pe acesta.

"trikule" a spus:

De asemena, se subintelege ca daca recuperarea banilor are loc in acelasi exercitiu bugetar poti folosii banii, altfel nu.

Eu aici as fi dorit o baza legala, caci solutia aceasta am utilizat-o si eu, cum am descris in raspunsul anterior. Insa, se pare ca auditul public intern din institutia publica unde lucrez are o opinie diferita, ei preferand varianta varsarii integrale la bugetul de stat, indiferent de momentul recuperarii creditelor bugetare.

#8 vics

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 209 Postari:
  • Interests:IT

Postat 10 August 2009 - 07:10 AM

Aici o tzara de atentie
Institutia bugetara plateste utilitatile din buget, are pt ele angajamente, ordonantari si apar in executiile bugetare. Costurile respective includ consumul chiriasului, deci recuperarea lor trebuie sa intre tot la buget.
Altfel se cheama ca institutia "vinde" utilitatile platite de la buget, practic trece banii direct in VP, cea ce nici o curte de conturi nu permite.

Sumele pt utilitati incasate de la chirias sunt venituri la buget, se depun cu foaie de varsamant la trezorerie si vor apare si in executia bugetara.
In schimb chiria propriu zisa poate fi (nu-i musai) la venituri proprii

Aceasta postare a fost editata de vics: 10 August 2009 - 07:13 AM

#9 trikule

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 150 Postari:

Postat 11 August 2009 - 03:56 PM

Vezi postareadan m., la Aug 9 2009, 09:33 PM, a spus:

"trikule" a spus:

Eu aici as fi dorit o baza legala, caci solutia aceasta am utilizat-o si eu, cum am descris in raspunsul anterior. Insa, se pare ca auditul public intern din institutia publica unde lucrez are o opinie diferita, ei preferand varianta varsarii integrale la bugetul de stat, indiferent de momentul recuperarii creditelor bugetare.[/color]
Chiar functia contului 770, din ordinul 1917/2005, iti spune cum se debiteaza si crediteaza acesta, acolo o sa vezi ca tot ce e pe debit reprezinta recuperari de fonduri din anul curent, nu cred ca e cazul sa iti dau baza legala pentru sumele recuperate din anii anteriori.

Iar in ceea ce priveste sumele recuperate reprezentand cota de utilitati, daca ti se face plata in contul de finantare, inseamna ca Trezoreria permite asa ceva, si atunci poti actiona in consecinta, doar ei sunt cei care urmaresc executia bugetului de stat. caci daca nu ai putea folosi banii pentru finantare nici Trezoreria nu ar accepta intrari de sume in contul de finantare altfel decat de la bugetul de stat. In plus daca ai buget de venituri proprii, si ai pozitie in acel buget, pentru astfel de sume, ce altceva ai putea face cu banii decat sa iti finantezi activitatea. caci altfel nu ai cum sa iti desfasori activitatea. De aceea am facut distinctie intre institutiile cu si cele fara venituri proprii.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 16 August 2009 - 12:21 PM

#10 doinag

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 37 Postari:

Postat 15 August 2009 - 09:06 AM

Inca o parere care a primit OK-ul de la Curtea de Conturi:
-la inregistrarea facturii de utilitati nu se inreg.toata suma pe chelt.si doar partea consumata de institutie,diferenta ce se factureaza chiriasilor se inreg.pe debitori.(610,461 =401).
La facturarea chiriei si utilitatilor se ireg.pe venit doar chiria (461=7xx).
La incasarea utilitatilor se reconstituie platile de casa .

#11 Nedelcu Gabriela

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 97 Postari:

Postat 07 September 2009 - 05:35 PM

Chiar daca este cam tarziu,imi permit sa va raspund nedumeririi dvs:
O institutie publica cu finantare 100% de la buget procedeaza astfel:
1.Incheie un contract cu firma care a castigat licitatia pentru spatiul de inchiriat;c/val chiriei lunare se vireaza la buget iar suma aferenta utilitatilor consumate de firma se incaseaza si se reconstituie creditele bugetare alocate.De ce ? Factura de utilitati emisa pe numele institutiei publice se angajeaza si ordonanteaza cu intreaga suma,si se plateste firmei furnizoare.Ulterior se trece la recuperarea c/val utilitatilor consumate de chirias.

#12 trikule

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 150 Postari:

Postat 08 September 2009 - 05:32 PM

De acord cu tine.

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL